Vorige week zondag mochten Anneke en ik naar de premiere van de nieuwste familievoorstelling van Theater Terra: Peter Pan, in De Meervaart in Amsterdam. Een voorstelling - zoals je natuurlijk al kunt verwachten - over de bekende avonturen van Nimmerland.

De familievoorstellingen van Theater Terra

Zoals je misschien in een van mijn eerdere blogs al hebt gelezen, ben ik - als theaterliefhebber - groot fan van Theater Terra en probeer ik ieder jaar de familievoorstellingen te bezoeken. Ik vind het zo fantastisch, omdat het toegankelijke verhalen zijn die door poppen, prachtig decor en fantasierijke spelers extra magisch worden gemaakt. Zo natuurlijk ook dit keer met Peter Pan. 

Vlieg mee met de avonturen van Peter Pan (6+) 

Toen we nog maar net in de zaal zaten, kwamen de eerste spelers de zaal binnenlopen om even kennis te maken met het publiek. Een leuke manier om voordat de voorstelling begint alvast een beetje in de sfeer te komen. Vervolgens gingen de lichten uit en vertelden de spelers ons dat zij het verhaal van Peter Pan aan ons zouden vertellen en natuurlijk welke rol zij daarin speelden. 

Over het verhaal... 

Het verhaal begint in de slaapkamer van Wendy waar haar moeder haar voor het slapen gaan iedere avond een verhaaltje vertelt. Wendy is gek op de verhalen over de avonturen van Peter Pan en vraagt haar moeder daarover te vertellen, maar dit keer loopt de avond net even anders... (natuurlijk houden wij dat nog even geheim :)). Voor je het weet belandt Wendy in het leven van Peter Pan en maakt de spannendste avonturen mee. 

De samenvatting die bij de voorstellingen op de website staat: 

Fantastische avonturen wachten op Wendy wanneer Peter Pan haar slaapkamer binnenvliegt en haar meeneemt naar de magische wereld van Nimmerland. Het elfje Tinkerbel leert Wendy vliegen en samen met de Verloren Jongens ontdekken ze het eiland. Daar ontmoeten ze de stoere prinses Tijgerlelie, maar ook ruige piraten. Is Wendy klaar om samen met Peter Pan de strijd aan te gaan met de beruchte Kapitein Haak?

verloren raken in deze spannende, maar sprookjesachtige voorstelling

In sneltreinvaart worden de verschillende scenes afgewisseld. Er gebeurt ten slotte een hoop in de wereld van Peter Pan. Voor je het weet is het toneelbeeld totaal veranderd door een gedraaid decorstuk of spelers die zich in een andere rol hebben verplaatst. Waanzinnig knap om te zien hoe snel dit gaat, zodat je zelf continu geboeid kunt blijven kijken. Je kunt je dus echt mee laten voeren in dit verhaal en verloren raken in de spannende avonturen. 

Van de hut van de verloren jongens naar krokodil 

Ook het decor was erg indrukwekkend. Zoals gezegd werd het zo nu en dan in verschillende scenes gedraaid, maar wist het daarmee ook een totaal nieuw beeld te creëren. Zo wisselde de hut van de verloren jongens naar krokodil. Een van de kinderen (8) uit de zaal kwam na afloop vol verwondering naar me toe en zei: 'volgens mij was de hut hetzelfde als de krokodil'. Hij was er erg van onder de indruk. 

En natuurlijk petje af voor de acteurs

De acteurs spelen in dit stuk vrijwel allemaal meerdere rollen en dan ook nog eens met een pop. De spelers weten het stuk voor stuk erg geloofwaardig over te brengen, je vergeet bijna dat er een persoon achter de pop zit. Met name Willianne Liemborg die een niet pratende Tinkerbel speelt, weet door haar houding, gezichtsuitdrukkingen en stemgebruik de rol goed over te brengen. Extra bijzonder is dat de rol van Wendy werd gespeeld door mijn eigen nicht: Anouk Snel die naast haar acteerkunsten ook muzikaal gezien goed kon laten horen wat ze in huis had. Met een brok in mijn keel (van een prachtig uithaal en natuurlijk ook een beetje trots:)) verlieten we de zaal. 

Theater Terra - Peter Pan: wederom een aanrader!  

Net als de voorgaande Terra-producties heeft ook Peter Pan mij weer weten te raken en ben ik opnieuw onder de indruk van het totaalbeeld: van spelers tot decorbeeld van kostuums tot het gebruik van licht en geluid. Een heerlijke voorstelling om even de tijd te vergeten en samen met je kinderen weg te dromen bij de avonturen van Wendy en Peter Pan.

Door: Nadine Kokkelkoren

De nieuwe familiemusical Peter Pan (6+) reist nog t/m mei 2020 door het land en kun je dus zeker nog bewonderen! Bekijk de speellijst.

Een kleine greep uit de speellijst:

  • Schouwburg Amstelveen - zo 16 februari om 15.00 uur
  • TAQA Theater de Vest in Alkmaar - zo 23 februari om 14.30 uur 
  • Stadsschouwburg Haarlem - zo 8 maart om 14.30 uur 
  • Zaantheater in Zaandam - zo 12 april om 14.30 uur 
  • Theater de Purmaryn in Purmerend - wo 29 april om 14.00 uur
  • ITA Amsterdam - zo 24 mei om 14.30 uur 

Fotografie: Boy Hazes