Vakantie, eindelijk! De kinderen zijn er echt aan toe. De wallen werden steeds donkerder en de energie begon ook duidelijk een andere wending te krijgen. We gaan niet op vakantie dus we hebben besloten leuke dingen te ondernemen. In mijn zoektocht kwam ik een leuke tentoonstelling over de walvis tegen bij Het Scheepvaartmuseum. Gezien Dyon (onze zoon van 4 jaar) walvissen echt wel leuk vindt, leek me dit wel een goed idee. 

Met de bus

Voor de eerste keer gaan we met de bus. Die stopt vlak bij Het Scheepvaartmuseum en zo hoeven we geen dure parkeerkosten te betalen. Door het dolle zijn mijn kinderen, we zijn nog nooit met de bus gegaan. En ideaal, voor kinderen t/m 12 jaar zijn de buskaartjes nu gratis in de vakantie! Hoppa, met de kinderwagen vol geladen lopen we naar de bus. Alle drie de kinderen (Layla 6 jaar, Dyon 4 jaar en Marley 1 jaar) zitten er allemaal in/op. We plaatsen ons in het midden van de bus, iedereen op z’n eigen stoel. Super leuk, maar ook wat spanning op die gezichtjes. En na een paar haltes stappen ook onze neefjes (Thijs 10 jaar en Sven 8 jaar) in om mee te gaan.

Het laatste stukje lopen we. De jongens lopen hand in hand met hun kleine neefje, de meiden in de kinderwagen. Gelukkig even geen regen… In de verte zien we het schip al liggen! “Woehoe, gaan we daar heen? Is het een piraten schip?”. 

Scheepvaartmuseum_Bus

Noord, oost, zuid en west

Bij binnenkomst krijgen we allemaal een audiotour. Even verderop krijgen de kinderen de leuke kijk & doewaaier met allemaal leuke opdrachten door het gehele museum heen en krijgen we wat uitleg welke workshops er vandaag allemaal zijn. We zien veel mensen gelijk naar het zuidgebouw lopen (de kant van het VOC-schip). Wij gaan naar west.

Scheepvaartmuseum_Waaier

Het verhaal van de walvis

Yes, walvissen. Niet alleen een mooi en bijzonder dier, maar ook een bedreigde diersoort. Al zigzaggend lopen we door het verhaal heen en krijgen we tussendoor wat opdrachten en vragen. Als we de grote zaal bereiken met een enorme walvis is het pas echt feest. Je kijkt niet alleen naar de buitenkant van de walvis, je kan er ook in! Al lopend en springend over de tong, kan je door het oog kijken en zie je het hart van de walvis echt bonken. Gillend rent er alweer één terug, te spannend. Bij elk scherm worden de opdrachten en quizen aandachtig uitgevoerd door de oudste twee. Dyon heeft vooral aandacht voor de schepen op schaal. “Die zijn echt mooi”. Je wordt vanzelf begeleid door het verhaal van de walvis. Sommige dingen krijgen veel aandacht en andere dingen worden wat sneller bekeken. Op het eind staan wat schermen. Dyon rent met Marley al rondjes om de vin heen, Layla heeft zichzelf voor de tv geplaatst om de natuurfilm over de walvis te bekijken, en ik ga samen met mijn neefjes de strijd aan op de drie schermen in de quiz. Vijf vragen, wie heeft de meeste goed!! Oeps, ik was het duidelijk niet. Blijkbaar hebben mijn neefjes toch goed opgelet vandaag…

Scheepvaartmuseum_Walvis

Op naar het VOC-schip

Maar eerst eten we nog even een broodje en trekken onze jassen weer aan. Het regent weer buiten dus die hebben we weer nodig. Na wat gestoei met de verkeerde etages in de lift staan we eindelijk op het dok waar het VOC-schip ligt! De kinderen zijn al ver vooruit, ze stuiteren bijna van enthousiasme. Zodra we binnenstappen hangen ze al in de hangmatten en staan bij de kanonnen om hun kogels af te vuren. Oma gaat er maar gelijk bij zitten, die voelt het schip bewegen en voelt al zeeziek opkomen. Ik heb echt mijn best gedaan, maar ik voel toch echt niks…

Het schip  is niet alleen indrukwekkend, het is voor de kinderen ook een speelparadijs. Leuke kamers waar je overal in kan, bij kan, aan kan zitten… wat heb je nog meer nodig. Overal proberen we uit te leggen waar het voor diende. “O,echt?” en “Te gek!” zijn toch de voornaamste antwoorden.  Een dek naar beneden is nog meer fun te beleven. Al hangend met z’n allen aan de trossen om de kisten te liften. Dyon begeeft zich al in een fantasiewereld en zingt liedjes over piraten, brandweerman Sam en nog meer door elkaar. We kunnen het niet meer volgen. 

Tijd om het dek op te gaan. De regen is iets gaan liggen dus we kunnen veilig oversteken. Elke ruimte wordt aandachtig bestudeerd. Dit is echt een groot succes.

Scheepvaartmuseum_VOCScheepvaartmuseum_Dek

Waar is Willem?

We laten het schip achter ons en gaan op zoek naar Willem. Alle kastjes worden met de autotour gelijk gescand om ze te beluisteren. Layla denkt dat ze een telefoon in handen heeft, maar goed. Vooral Sven is hier onder de indruk. Gewoon alles bekijken en dan die verhalen erbij. Als je dan iets wilt zeggen hoor je “Ja dat weet ik al, dat zeiden ze net op het kastje”. Duidelijk, laat de kinderen de speciale kindertour maar volgen.
We komen in een grote ruimte, een jongetje is hier met vol overgave bezig een eigen kunstwerk te maken. Een mega grote muur met allemaal magneten van onderdelen uit schilderijen (scheepsonderdelen, zee, wolken, etc). Je kunt hier naar eigen wens je schip bouwen en laten varen. Ik moet zeggen, dat jongetje heeft er echt gevoel voor! Onze kinderen willen dat ook en pakken de overgebleven magneten. Sven vermaakt zich prima met muziek op zijn audiotour.

Nog één keer met z’n allen op de foto dan, al zwemmend in de zee.

Scheepvaartmuseum_Willem

Een zee van papier

Terug in de centrale ruimte geven we ons op om mee te doen aan de workshop ‘een zee van papier’. Kinderen krijgen hier een groot wit blad, met alleen blauwe stift, pen, potlood of krijt mogen ze naar eigen inzicht kunst maken. Er ligt al een zee van papier op de grond, de kinderen hebben er vandaag al een mooi kunstwerk met z’n allen van gemaakt. En hoe mooi om te zien dat iedereen echt zijn eigen fantasie hierin brengt. Thijs gaat voor abstracte kunst, terwijl Sven samen met Dyon voor een meer realistische kunstwerk gaan. Geconcentreerd werken de jongens hun plaat af en plaatsen hem bij de rest. Een soort zee met golven ligt nu midden in de centrale hal. Prachtig om te zien.

Scheepvaartmuseum_Papier

Wat hebben we genoten van vandaag! Het VOC-schip, de walvis en de audiotour van Willem van de Velde & zoon hebben diepe indrukken achter gelaten. Een echte aanrader om in de vakantie naartoe te gaan.

Footer_Charlotte

-----------------------------------------------

Meer (weekend) tips ontvangen?

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
en ontvang de leukste activiteiten, uitjes en kinderfeestjes
in de regio Amsterdam of Gooi & Vechtstreek!

Aanmelden Go-KidsTips

Volg ook Go-Kids Amsterdam of Gooi & Vechtstreek
(@gokidsamsterdam/@gokidstgooi)

Go-Kids Amsterdam - Socials