Geen idee hoe jij het moederschap ervaart, dat is voor elke vrouw anders. Wel denk ik dat vooral de periode vanaf de geboorte totdat ze een jaar of 12 zijn - de 'Go-Kids tijd' dus - behoorlijk intensief is. Een tijd waarin je als mama vooral niet moet vergeten om ook aan jezelf te denken en je ontspanning te zoeken.

Ander leven met pubers

Voor mij is het al een behoorlijke tijd geleden dat ik mama werd: m'n oudste is al ruim 16 jaar inmiddels en zijn broertje wordt komende zomer 15. Nu ze pubers zijn en alweer een paar jaar op de middelbare zitten is m'n rol als moeder natuurlijk heel anders dan toen ze klein waren. Ik kan veel meer m'n eigen ding doen en word veel minder opgeslokt door de behoeftes van de kinderen. Niet dat ik niet meer met ze bezig ben... dat is alleen anders. 

Vermoeiende periode met jonge kinderen

Kijk ik nu naar moeders van jonge kinderen, dan besef ik me pas hoe vermoeiend dat eigenlijk kan zijn. Zelf had ik een goed te behappen leven omdat ik al kort na de geboorte van de jongste als freelancer ging werken. Vanuit huis en met lekker flexibele werkuren. Ik kende geen ochtendstress en ook geen avondstress, was er altijd als ze me nodig hadden en kon ondertussen toch heel veel werk gedaan krijgen, op een relaxte manier. Totdat de jongste een jaar of negen was waren ze bovendien twee dagen per week bij een lieve gastouder, zodat ik uren kon draaien.

Oppas of gastouder

Werken, reistijd en gezin

Werk je in loondienst op een plek waar je ook nog de nodige reistijd aan kwijt bent - dan heb je het zeker weten zwaarder dan ik het in die tijd had. Ongetwijfeld heb je daar ook oplossingen voor in de vorm van kinderopvang of oppas, maar het kan toch behoorlijk rennen en vliegen zijn. Niet zo gek dus dat je 's avonds doodmoe bent en je misschien niet aan veel andere dingen toekomt dan werken, het reizen naar dat werk en weer terug, en de zorg voor je gezin.

32 minuten me-time per dag?!

Terugkijkend denk ik dat ik in die periode best meer tijd voor mezelf had mogen nemen. Ondanks dat ik het dus best relaxed had... het blijft zo dat je doorlopend bezig bent met wat er allemaal moet gebeuren, nu en de komende dagen, wat daarvoor nodig is en ga zo maar door. Ik las in een wat ouder onderzoek dat ouders maar 32 minuten me-time per dag hebben... dat is wel echt héél weinig vind je niet?

Meer tijd voor jezelf nemen

Af en toe heel bewust voor jezelf kiezen is dan gewoon belangrijk. Even langs bij de kapper voor een uitgebreide en ontspannen behandeling, een dagje sauna, shoppen (voor jezelf, niet winkelen voor de kids!), lunchen, een massage, uit eten, als het enigszins kan een weekendje weg of misschien zelfs een weekje... en ja, zónder je kinderen. Misschien met je partner, misschien met een vriendin, misschien met je moeder - het is maar net wat voor jou het fijnst is. Of juist even helemaal nergens naartoe, helemaal alleen lekker een boekje lezen of in bad, in alle rust.

Me-time met massage voor mama

Kapster thuis of naar een kapsalon...

Over de kapper gesproken... omdat ik het zo'n gedoe vond om met m'n kids in een kapsalon te zitten hebben wij al van heel jongs af aan een thuiskapster laten komen. Die knipte ons dan allemaal en ook kleuren liet ik bij ons thuis door haar doen.

Het is weer achteraf, maar waarom deed ik dat eigenlijk? Waarom koos ik er niet voor om zelf ergens in het weekend naar een kapsalon te gaan? Onze huidige kapster kwam eerst hier aan huis maar opende toen haar eigen toko in hun omgebouwde garage. Toen ik daar kwam wist ik weer hoe fijn het is om je te laten verwennen, hoe ontspannen het is om in de watten gelegd te worden. Ik vind het vrij tekenend dat ik als moeder van jonge kinderen alleen maar praktisch dacht, en niet eens overwoog om daarbij mijn eigen ontspanning voor te laten gaan.

Leer van deze oude mama

Dussss... heb jij jonge kinderen? Zit jij nu in de hectiek van het jonge gezin met het rennen en vliegen, met werk, school, clubjes, en nog veel meer. Leer dan van deze 'oude' mama en kies er heel bewust voor om af en toe wat tijd voor jezelf te nemen. Dan hoef jij niet later te denken: 'had ik maar...'.