Een magische theatervoorstelling met muziek van Mozart, speciaal gemaakt voor families met kinderen van 7 jaar of ouder.  Dat klinkt best spannend, niet waar? Ook Anneke en ik waren zeer benieuwd naar deze voorstelling. Daarom besloten wij om op zondag 20 oktober naar de premiere van 'De Toverfluit', gespeeld door De Toneelmakerij & Silbersee, te gaan bij Internationaal Theater Amsterdam.  

Door: Nadine Kokkelkoren - Go-Kids Amsterdam 

ITA voorheen bekend als Stadsschouwburg Amsterdam

Het was alweer een poosje terug dat ik bij de Stadsschouwburg binnen was geweest, maar direct bij binnenkomst waanden wij ons al in de nieuwe sferen van ITA: Internationaal Theater Amsterdam. De ronde foyer is prachtig en vooral sfeervol vormgegeven door de met elkaar verbonden banken en een klein barretje waar je koffie en thee kunt halen. De setting van de banken zorgt ervoor dat je een eigen plekje hebt om relaxed te zitten, maar ook dat je je verbonden voelt met de rest van het publiek. Net alsof je je in een gezellige huiskamer begeeft! 

De magie van theater 

Na even te hebben bijgekletst en koffie te hebben gedronken, was het tijd voor de voorstelling! Anneke en ik hadden plekjes op de eerste rij, waardoor we perfect de gezichtsuitdrukkingen van de spelers konden zien. De zaallichten gingen uit, de podiumlichten aan en de voorstelling kon beginnen. Let's get the magic started. 

Over de Toverfluit van de Toneelmakerij en Silbersee

De voorstelling ging over dag en nacht oftewel de Zon en de Nacht en hun dochter 'Pamina', althans zo deden ze het voorkomen. Pamina was namelijk niet echt de dochter van de Zon en de Nacht. Door middel van enigszins cryptische teksten werden de personages aan ons voorgesteld. Het was even uitvogelen wat er precies gebeurde, maar naarmate het verhaal vorderde, waren we daar snel doorheen. Pamina bleek ontvoerd te zijn naar een andere planeet door de dienaar van de Zon, Moon. Tamino (afkomstig uit de verre toekomst), die niet al te lang daarvoor met zijn ruimteschip op dezelfde planeet was neergestort, kreeg de opdracht van de helpers van de Nacht om naar Pamina op zoek te gaan. De helpers gaven Tamino een Toverfluit mee om hem de weg te laten wijzen en sterrenvanger Papegeno hielp hem in de zoektocht. In hun zoektocht naar Pamina gebeurden er natuurlijk allerlei spannende dingen die ik hier nog even als verrassing zal bewaren. 

Opera invloeden in de Toverfluit

Zoals in het begin al kort benoemd, is de Toverfluit gecomponeerd door de beroemde Mozart. Mozart schreef deze opera in de 18e eeuw en het stuk sindsdien erg populair geworden. Tijdens de voorstelling hebben ze deze opera-invloed op een gemoderniseerde manier weergegeven. Hoewel ik zelf niet veel opera luister, vond ik dit erg fijn in het gehoor en kwam veel me toch ook wel erg bekend voor. Mozart wordt natuurlijk nog regelmatig gespeeld. De Toneelmakerij en Silbersee wisten de muziek op magische wijze (door middel van bijvoorbeeld een prachtig zingend koor, beatboxende Papegeno) in de voorstelling te vermengen. Helemaal voor jonge kinderen een heel toegankelijke kennismaking met opera! 

De Toverfluit, veel meer dan alleen muziek of theater 

De Toverfluit was een theaterstuk met verrassende live muziek, gespeeld door jonge en talentvolle acteurs en muzikanten. Het was niet alleen qua spel en muzikaliteit een feestje om naar te luisteren en kijken, ook het decor was heel mooi gemaakt en natuurlijk passend bij het tijdreizen (2019 en de verre toekomst). Het stuk speelde zich af op verschillende toneelhoogten, draaiend toneelbeeld en waanzinnig vormgegeven decorstukken. De trekkenwand werd goed gebruikt voor het naar beneden laten komen van gekleurde driehoeken. De uitvoerenden droegen glimmende pakken en schoenen met enorme plateauzolen. Zelfs als het verhaal je wat minder aan zou spreken, kun je met volle aandacht blijven kijken naar alles wat er op het toneel gebeurt. 

De Toverfluit geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar? 

De voorstelling is absoluut geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Misschien dat ze de eerste paar minuten een beetje vreemd opkijken en nog niet alles goed begrijpen, maar dat wordt gaandeweg allemaal duidelijk! Bovendien denk ik dat een groot deel van het stuk door de belevingswereld van kinderen nog veel beter wordt opgenomen dan wij volwassenen doen. Een magische voorstelling met tegelijkertijd een toegankelijke eerste kennismaking met opera. 

De voorstelling reist nog /m 26 januari door het land. Benieuwd waar en wanneer je De Toverfluit kunt zien? 

Nadine Kokkelkoren
Go-Kids Amsterdam