De ontwikkelingen rondom het Corona-virus gaan snel en volgens de laatste berichtgevingen lijken de komende weken hier en daar al ingezet te worden ter vervanging van de meivakantie en heb je als ouder zelf de keus of je je kinderen wel of niet naar school laat gaan. Natuurlijk kunnen we ons heel goed voorstellen dat je geen risico wilt lopen, het zekere voor het onzekere wilt nemen en er dus voor kiest je kind(eren) lekker thuis te houden, maar wat kun je thuis allemaal doen met de kids? We hebben eerder al een aantal Thuisblijftips voor je op een rij gezet en ook Maureen Eissing schreef een inspirerende blog over het maken van leuke en gezonde hapjes met de kids. En met de lente in het vooruitzicht vullen wij deze mogelijkheden graag aan met wat handige Knutsel- én Opruimtips! 

Door: Nadine Kokkelkoren - Go-Kids Amsterdam & 't Gooi 

Waar begin je als je samen met de kinderen het huis op wilt ruimen? 

Stap 1: Het doel van deze handige tips is nog niet zozeer weggooien, maar opbergen en/of ruimen. Desondanks kom je tijdens een opruimmomentje vaak toch al hier en daar wat tegen wat weg kan. Zorg er dus voor dat voordat je begint met knutselen, opruimen of opbergen in huis, er vuilniszakken aanwezig zijn, een doos/krat voor spullen die je naar de kringloop kunt brengen en een doos/krat voor spullen die je niet meer zelf wilt hebben, maar bijvoorbeeld op Koningsdag kunt verkopen.

DIY leuke opbergers maken voor en met de kinderen

Stap 2: Dan het knutselwerk: voordat je begint met opruimen, is mijn tip om het huis door te gaan en te speuren naar zoveel mogelijk lege bakjes, dozen, blikken etc. Dit kunnen simpelweg kartonnen dozen zijn (b.v. van een recentelijk bezorgd pakketje of die je bij de supermarkt mee kunt nemen), schoenendozen, glazen potjes (b.v. van de sperziebonen), yoghurtemmertjes, opbergboxen of als je hebt, van die leuke houten/berken miniladekastjes: 

Gelijk een leuke doe-opdracht voor de kids om ze in actie te zetten. Vervolgens mogen alle knutselmaterialen tevoorschijn worden getoverd en krijgt ieder kind hun eigen doos/box/lade om te pimpen. Neem vooral even een kijkje op ons Pinterest-profiel voor wat leuke inspiratie!

 

Kies de beste plek in huis voor jullie kunstwerk

Stap 3: Zijn er wat leuke opbergers gemaakt? Kies een plekje voor de opbergers. Ben je zo blij met de gepimpte doos dat je deze in het zicht willen hebben staan? Plaats deze dan bijvoorbeeld in een open kast, in een kast die je heel regelmatig open doet of natuurlijk op een kast. Ben je blij met de gepimpte opberger, maar hoeft deze niet per se in het zicht of wil je deze juist als 'bijzondere dingen opberger' bewaren op een geheim plekje, plaats deze dan onder het bed, in een kast of een ander passend plekje bij jullie thuis.

                         

Zelf ben ik gek op de IRIS Clearboxen, omdat ze perfect stapelbaar zijn, je goed kunt zien wat erin zit en in heel veel standaard formaat kasten passen. Ze zijn alleen een stuk minder makkelijk te versieren ;-).

Laat het opruimen met de kinderen maar beginnen - zorg dat het echt hun eigen projectje wordt

Stap 4: De opbergers klaar en een plekje uitgekozen? Dan kan het echte opruimen beginnen. Komt jouw opberger in de kledingkast? Kijk dan bijvoorbeeld naar sokken en/of ondergoed. Begin je in een van alles wat rommellade? Kijk dan of je de spullen uit eenzelfde categorie kunt verzamelen, bijvoorbeeld: pennen, stiften, potloden, stickers, houten speelgoed, lego etc. Nog zo'n leuke zoekopdracht! Het maakt niet uit welk type 'ding' het is als je er maar voor zorgt dat je alles op 1 plek verzamelt, zodat dat meteen de vaste en blijvende plek wordt. Kom een sok tegen waar een gat in zit of een pen die niet meer werkt? Gooi het gelijk weg óf voor de creatievelingen: creëer een restantenbox en kijk of je er later nog iets mee kunt. Laat de kinderen vooral zelf kiezen wat en in welke doos ze op willen ruimen, zodat het écht hun eigen projectje wordt en het hopelijk dus leuk wordt om aan de slag te gaan. 

Bron: Pinterest, House to Home

Check voor inspiratie ook ons Pinterest-bord met opruimideeën. 

Extra tipje: maak een voor en na foto, dan kun je blijven genieten van het resultaat! 

Wees vrij om te variëren met opbergers, opbergplekken en de inhoud

Stap 5: Voel je vrij om te variëren met de vormen van de dozen en boxen, te schuiven met de best passende plekjes en natuurlijk de inhoud van de dozen. Soms kom je er namelijk achter dat een doos veeeels te groot is voor de hoeveelheid pennen en een andere doos net wat te klein is voor al het speelgoed, dus gooi het dan vooral nog even om :). 

Wij wensen jullie heel veel plezier met deze knutsel- én opruimtips. Heb jij zelf nog een gouden tip of wil je juist meer tips and tricks? Laat het ons dan vooral weten via onderstaand mailadres!