Je ziet het ongetwijfeld om je heen: mensen die in geldproblemen terechtkomen. Of misschien heb je het zelf wel financieel zwaar... en dat is hartstikke naar. Dat wil je natuurlijk niet als toekomst voor je kinderen. Ik zeg op geen enkele manier dat die problemen met geld altijd te voorkomen zijn - er zijn genoeg situaties waar je zelf niets aan kunt doen. Tegelijk is het ook zo dat mensen die als kind goed met geld hebben leren omgaan minder snel in de financiële problemen komen. Daarom ben ik ronduit fan van financiële educatie - kinderen al vroeg een aantal dingen bijbrengen over geld, waar ze later veel aan hebben.

Mijn kinderen hebben mijn geldgenen niet

Als je mijn naam bij Google intikt zul je veel artikelen over geld tegenkomen. Dat is niet gek: ik heb gestudeerd aan de Academie voor Bank en Financiën, een verleden als financieel adviseur en ben 10 jaar geleden voor mezelf begonnen met mijn bedrijf GeldKennis.

Meer focus op financieel wijs maken van m'n kinderen

Daarmee ging ik schrijven en lesgeven over geldzaken, dus je kunt je voorstellen dat ik me wat meer focus op het financieel wijs maken van mijn kinderen dan de gemiddelde Nederlander. Niet dat dit altijd van een leien dakje gaat, want mijn kinderen vinden geld eigenlijk niet zo interessant.

Ze hebben het te goed

Ze hebben het te goed denk ik... dus moet ook ik behoorlijk moeite doen om ze bewust met hun euro's te laten omgaan. Ik ben bang dat ze niet mijn geldgenen hebben...

Prijzen vergelijken voor speelgoed

Mijn jongens zijn inmiddels 12 en 14 jaar - erg veel speelgoedwensen hebben ze niet meer. Online gamen, daar willen ze hun geld aan uitgeven. Dat was vroeger natuurlijk anders, toen was het eerst Playmobil en vervolgens LEGO waar het hier in huis om draaide. Duur maar superfijn speelgoed. Ze hebben er nog steeds heel veel plezier van, dus dat is zeker geen weggegooid geld geweest. 

Online vaak goedkoper dan in de speelgoedwinkel

Wel was ik altijd prijzen aan het vergelijken als we weer een nieuwe Playmobil of LEGO-aankoop gingen doen. De kids van hun eigen geld of wij voor hun verjaardag. Zodra ze dat een beetje gingen snappen liet ik ze meekijken bij dat vergelijken van prijzen voor speelgoed. Liet ik ze zien wat het verschil was tussen de prijs in de speelgoedwinkel en in de goedkoopste online winkel. Speelgoedkoper.net was mijn favoriete site, maar die bestaat zo te zien niet meer. 

Fan van Bol.com

Gelukkig kom je op Bol.com ook een heel eind. Daar vind je namelijk niet alleen Bol zelf als verkoper, maar ook een heleboel winkels die via Bol hun spullen verkopen. Toch vertrouw ik er niet graag op dat ik dan ook de goedkoopste heb gevonden. Heel toevallig hebben mijn jongens pas nog een LEGO-treinbaan gekocht. Samen, van het geld dat ze ophaalden met de nieuwjaarskaartjes van hun krantenwijk. Helemaal top. Met een beetje Googlen vond ik dat de trein bij Intertoys in de aanbieding was en nog veel goedkoper dan bij Bol!

Lego City trein

Grote aankopen goed vergelijken

Terug naar die financiële opvoeding.... ik werk er dus naartoe dat mijn kids zelf gaan vergelijken als ze een grote aankoop gaan doen. Dat ze zich niet door de impuls laten leiden in de winkel, maar goed nadenken over hun aankopen en vervolgens kijken waar ze dat het goedkoopst kunnen krijgen. Het is niet alsof dat vanzelf gaat - ongetwijfeld vanwege het gebrek aan die geldgenen van mij.

Mama, waarom zou je geld lenen?

Ik was dan ook oprecht verrast en blij toen mijn jongste vorige week in de auto aan me vroeg: "mama, waarom zou je geld lenen?" Geen idee waarom hij de vraag stelde, maar ik kon lekker m'n kind wat wijzer maken.

Geld lenen is niet erg, tenminste...

Dat geld lenen niet erg is, maar alleen als het écht nodig is en als je zeker weet dat je de lening ook kunt terugbetalen. Dus niet voor luxe aankopen die niet noodzakelijk zijn, maar wel voor een auto als je die nodig hebt om naar je werk te gaan. Of voor een koelkast als die stuk gaat en je geen geld gespaard hebt voor een nieuwe. Want een koelkast heb je echt nodig. Maar een nieuwe Playstation niet. Daar moet je dus geen geld voor lenen, dat is een heel mooi doel om voor te sparen. 

Lening moet je ook terugbetalen

Ik geloof dat hij dat wel begreep. Net als mijn uitleg over het terugbetalen van een lening. Dat met het geld dat je verdient na het betalen van je gewone kosten voor je huis en je eten enzo wel genoeg moet overhouden om elke maand een stukje van de lening terug te betalen. Dat je ook rente betaalt dus dat je het beste kan zorgen dat je zo snel mogelijk aflost. 

Bij vergelijken was ik 'm kwijt

Als laatste - maar of dat nou al doorkwam betwijfel ik - probeerde ik nog te vertellen dat als je dan een lening gaat afsluiten omdat het echt nodig is om geld te lenen... dat je ook dan goed moet vergelijken. Omdat de ene lening duurder is dan de ander, en dat een te dure lening simpelweg geld weggooien is. Maar toen was ik hem wel kwijt. Daar moet ik later nog maar eens op terugkomen dus!

Door: Anneke Ranzato