Met nog maar een week of 2 te gaan voor de herfstvakantie, is het Tropenmuseum druk bezig met de voorbereidingen om het museum op en top klaar te maken voor het vakantiebezoek. Zo zijn er deze herfstvakantie natuurlijk ook weer allerlei mooie dingen te zien én worden er activiteiten georganiseerd voor de kids om te doen! Extra tof: vanaf 12 oktober is het Tropenmuseum Junior weer geopend! 

Kindvriendelijke tentoonstelling Things That Matter in het Tropenmuseum 

In het Tropenmuseum is er momenteel de tentoonstelling 'Things That Matter, een tentoonstelling die ertoe doet. Over belangrijke dingen en het belang van dingen. Onderdeel van Things That Matter is 'FEEST! Wereldwijd, met o.a. diverse activiteiten in de feestwinkel. Lees meer over Things That Matter. 

De Feestwinkel en de speurtocht voor kinderen 

Gedurende het hele jaar biedt het Tropenmuseum allerlei activiteiten voor families aan. Zo is er altijd een speurtocht door het museum beschikbaar voor kinderen en zijn er bijvoorbeeld de activiteiten in de feestwinkel, een vrolijke familieplek waar je spullen vindt van over de hele wereld die gebruikt worden bij allerlei soorten feesten. Doe mee met de muziekquiz, leer een feestelijke dans of kies een outfit die jij feestelijk vindt! Lees meer over De Feestwinkel.

FEEST! Wereldwijd | DIA DE MUERTOS - maak je eigen herinneringsdoosje (6+)

Onderdeel van de tentoonstelling Things That Matter is FEEST! Wereldwijd. Van september t/m november op zaterdagen en zondagen (en in de schoolvakanties) kun je van alles te weten komen over DIA DE MUERTOS (de dag van de doden) en mag je daarbij ook je eigen herinneringsdoosje maken voor iemand die er niet meer is.

Deze workshop vindt tijdens de herfstvakantie alle dagen plaats tussen 12.00 en 16.00 uur. Er kunnen maximaal 12 kinderen tegelijkertijd een doosje maken. Je mag aanschuiven als er plek is. 

Voorleesochtenden van Oma Rosa (3+)

Op zondagen in september t/m november neemt  Theatermaakster Irene de Bruin je mee naar het Mexicaanse Feest. Bij binnenkomst help je eerst gezellig mee met het klaar maken van de welkomtafel voor oma Rosa, waarna jullie op reis gaan naar het dorp van oma, waar vrolijke skelletjes feest vieren. Luister naar de verhalen van oma Rosa en zing en dans mee op haar lievelingsmuziek. Je kunt iedere zondagochtend naar Oma Rosa komen luisteren op de volgende tijdstippen: 

 • 10.30 uur 
 • 11.00 uur 
 • 11.30 uur 

Museumdobbelspel (4+)

Bij binnenkomst bij de informatiebalie kun je het museumdobbelspel lenen. Je krijgt dan een speldoosje mee met een speciale dobbelsteen en een boekje met verrassende vragen. Daarmee leer je elkaar én het museum nog beter kennen!  

Tropenmuseum Junior: vanaf 12 oktober weer geopend met Sabi Suriname

Tropenmuseum Junior is de afgelopen maanden dicht geweest voor publiek, maar gelukkig bijna weer geopend. Er is namelijk een bijzondere ontdekking gedaan. Er is een nog onbekende wereld ontdekt op verdieping 7: de Wereld achter de Dingen. Een wereld vol pratende voorwerpen en activiteiten. Je komt overal van alles te weten over Suriname, de band tussen Nederland en Suriname en natuurlijk nog veel meer!

De Juniortour (6 t/m 13 jaar) - begeleid programma exclusief voor kinderen!

De Juniortour is een programma binnen de nieuwe tentoonstelling, waarbij een tour wordt gegeven exclusief voor kinderen. Onder begeleiding van hun eigen 'Mattie' uit het Sabi Suriname team gaan de kinderen op ontdekking en aan de slag. De kinderen komen in Toko terecht, het verhalenhuis, de dans- en muziekstudio, feeststraat en meer. Overal is van alles te beleven. Ouders zijn alleen aan het begin en aan het eind van de  rondleiding van het kind aanwezig. 

Deze rondleiding vindt tijdens de herfstvakantie dagelijks plaats om 13.30 uur en duurt ca. 1,5 uur. 

De Familietour - voor de hele familie!

Met de familietour ga je zelfstandig op pad in de Wereld achter de Dingen. Samen met je familie, gezin of groepje volg je een van de 4 routes en krijg je een stokje mee waarmee je onderwerp voorwerpen tegen je kunt laten praten. De voorwerpen vertellen je verhalen en geven je een opdracht. In de Toko doe je boodschappen voor een heerlijk Surinaams gerecht, je vaart met een boot door het binnenland, viert feest in de feeststraat, bezoekt de dans- en muziekstudio en hoort bijzondere verhalen in Tori Oso. Deze familietour duurt ca. 1 uur en 15 minuten en start op de volgende tijden: 

 • 10.30 uur
 • 10.45 uur  
 • 11.00 uur 
 • 11.15 uur
 • 11.30 uur 
 • 11.45 uur
 • 15.15 uur 
 • 15.30 uur 

=> Voor een aantal van de activiteiten is het raadzaam om van tevoren tickets te bestellen, zodat je altijd verzekerd bent van een plekje! Kijk op de website van het museum voor meer informatie.

Wij wensen je deze zomervakantie alvast heel veel plezier tijdens je bezoek aan Tropenmuseum!

Fotografie: website Tropenmuseum