Door: Stéphanie van Gerven

Op zondag 21 oktober gingen we met het hele gezin (Meysam (6), Feline (4), Senna (2), Jasper en Stéphanie) naar de Julianatoren. Tot en met 28 oktober wordt daar Halloween gevierd. Vorig jaar hebben we dit ook meegevierd, wat zeker voor herhaling vatbaar was. Onze kinderen hadden het er dan ook al weken van te voren op staan en ze waren ’s ochtends enorm meewerkend om zelf op tijd aangekleed klaar te staan voor de autorit naar Apeldoorn. De dag begon dan ook voortvarend.

Met de Jul bus vanaf Parkeerplaats 2

Toen we aankwamen bij de Julianatoren werden nét de pionnen neergezet om aan te geven dat de parkeerplaats vol was. Dit betekende net iets verder door rijden, naar Parkeerplaats 2. Voor de kinderen helemaal prima, want Parkeerplaats 2 betekent met een speciale Jul of Julia pendelbus van de parkeerplaats naar het park. In de bus staan meteen de bekende Julianatoren liedjes op – dus het feest gaat meteen van start. 

Direct in Halloween sferen met het doolhof en het spookhuis

Als we bij de ingang van de Julianatoren aankomen valt direct een enorm doolhof en een bijbehorend spookslot op, nog buiten de poort. Vorig jaar was het doolhof iets kleiner en binnen de poort, maar dit jaar is dit duidelijk verder uitgebouwd en is het Halloween gevoel meteen vol aanwezig. Vooral de oudste is enthousiast en rent onmiddellijk naar de ingang van het doolhof. Wij hobbelen daar achteraan en krijgen een instructie om bij alle vriendelijke griezels (echte acteurs) een letter op te vragen van het geheime ingrediënt. Met geluidseffecten en luchtkanonnen die reageren op beweging is het doolhof voor de twee kleinsten stiekem toch best eng; die eindigen uiteindelijk allebei veilig bij papa en mama in de armen. Meysam verzamelt razendsnel alle letters en geeft het geheime ingrediënt in bij de tablet aan het einde (waar heel slim alle mailadressen verzameld worden). Er wordt een speciale oorkonde naar de e-mail verstuurd. Het spookslot is een combinatie tussen de cakewalk van de kermis – met allerlei lichamelijke uitdagingen – en een donkere binnenkant met spannende aankleding. Buiten vindt Feline het fantastisch, binnen toch een beetje spannend. En zelfs Meysam schrikt behoorlijk als de meneer met een druk op de knop een hele harde knal laat klinken, net als Meysam binnen loopt. Daar wordt naderhand wel heel hard om gelachen. Ik vind het vooral heel knap hoe het griezelig genoeg wordt gemaakt om echt het thema tot haar recht te laten komen, maar door het zo persoonlijk te maken en met acteurs en begeleiders te werken kan het worden aangepast op alle verschillende leeftijden. Hierdoor blijft het voor alle kindjes leuk en schrikt niemand te erg. Knap gedaan!

Rustige start

Als we echt naar binnen gaan starten we als eerste met een suikerspin (om 10.30u!), want Feline heeft het daar het afgelopen jaar telkens over gehad (en in de tussentijd geen suikerspin gegeten). Als we dan meteen langs het huisje van mevrouw Suikerspin komen is er eigenlijk geen ontkomen aan. We lopen door naar de botsauto’s, waar Meysam nu voor het eerst in mag. Er wordt aardig hard gebotst, maar gelukkig schatert hij het uit en voelt hij zich vooral heel groot. De meiden vermaken zich tegelijkertijd prima met alle automaten die om de botsautoring heen staan. Het is toch wel bijzonder dat je al die apparaten ineens oneindig kunt gebruiken, dus ook dit is weer echt een feest. Vervolgens gaat Meysam springen met een tuigje aan op de trampoline: het lukt hem voor het eerst om salto’s te maken. De meiden vermaken zich op hun gemak in de speeltuin die daaromheen ligt, fijn om een beetje rustig te starten. Daarna komt iedereen samen en doen we wat rustigere attracties boven op het dak en vertoeven we nog een beetje in de speeltuin en op het springkussen.

Lunch

Tijd om te lunchen. De kindjes krijgen alle drie een Jul of Julia box, die qua hoeveelheid echt precies goed is en voor de kinderen ook weer een mooie aanvulling op deze geweldige dag. Wij eten een portie nasi met verse groenten en saté – toch net even iets gezonder. Het is heel fijn dat we dat allemaal samen en tegelijk aan een picknicktafel kunnen opeten. Wij sluiten nog af met een heerlijk stukje spekkoek en de kindjes krijgen alle drie een gigantische slush puppie in een Jul of Julia beker. Het kan niet op vandaag!

Attracties en de spookshow

We gaan in het kabouterbos, waar we voor het eerst niet meer mee hoefden als papa en mama. Dat was natuurlijk gaaf. Een ritje in de carrousel kan uiteraard niet ontbreken en blijft altijd leuk. De tijd vliegt, het is tijd voor de griezelshow. De kindjes mogen vooraan zitten en wij vonden een mooi plekje waar we hen goed konden zien. Senna zag het niet zitten om apart te zitten en voegde zich binnen een paar minuten bij ons, maar zodra ze op schoot zat vond ook zij het prachtig. De bekende Halloween liedjes en de Muizendans worden ook nu weer benut en voor de kinderen is het daardoor een feest der herkenning. Het is prachtig om te zien dat de kinderen uit volle borst meezingen en meedansen. De interactie met de zaal is supergoed en als alle kinderen zich dan onder de banken verstoppen om meneer Kaasgaaf te laten schrikken is het plaatje echt helemaal af. Ook wij als ouders hebben genoten, al is het alleen maar van het duidelijk oneindig grote plezier van de kleintjes. Mooi is wel dat er alles aan gedaan wordt om geen nachtmerries te veroorzaken: sowieso is er weinig “echt” griezelig, maar aan het einde wordt heel duidelijk benadrukt dat het spookverhaal niet echt waar is. Zo kunnen alle kindjes weer rustig slapen vannacht. Na de show volgen nog een aantal attracties, waarvan wij de Dinotour toch wel echt het hoogtepunt vinden. Meer mensen zijn dat denk ik met ons eens, want de wachtrij was daar wel het langst van het hele park, maar uiteindelijk zit je ook hier binnen 15 minuten in en dat is absoluut de moeite waard.

Afsluiting van een formidabele dag

We sluiten af met het swing en uitzwaai feest en eten dan nog een pannenkoek voordat we aan de terugreis beginnen, want met een lege maag duurt die rit toch net iets te lang. Meysam eet een volwassen pannenkoek en heeft deze binnen no time op, voor de meiden is een kinderpannenkoek perfect. Meysam vindt het wel jammer dat hij geen verrassing bij zijn pannenkoek krijgt; de meiden krijgen er namelijk een leuke Jul sleutelhanger bij.

Conclusie

Het was een prachtige dag met alles erop en eraan. Mooi aan het Halloween thema (en eigenlijk altijd) bij de Julianatoren is dat alles aangepast kan worden aan verschillende leeftijden (ik zou zelf wel zeggen tot en met 8 jaar), waardoor het nooit te spannend wordt maar altijd uitdagend genoeg. Ik ben ook zeer onder de indruk van de behulpzaamheid en vriendelijkheid van al het personeel in de Julianatoren, dat heeft onze dag heel mooi ingekleurd. En er is meer dan voldoende keuze om ook lekker iets te eten tussendoor of aan het einde, net voordat je weer de auto in gaat. Zeker leuk om in de Herfstvakantie nog naartoe te gaan!