Eens in de zoveel tijd vertellen we je graag meer over de prachtige bestemmingen of clubs in Amsterdam en hoe deze zijn ontstaan. Dit keer is het de beurt aan Damoves waar peuter- en kleuterdanslessen worden gegeven. In 2006 begon dansdocent Carly met het geven van danslessen aan peuters, de start van Damoves. Inmiddels heeft zij een team van fantastische dansjuffen om zich heen verzameld en vinden de lessen plaats op twee locaties: Studio Damoves en het Kinderkookcafé. Carly schreef voor ons dit blog over Damoves! 

Door: Carly Verkerk-Wassenaar 

Mission Accomplished 

Jonge kinderen vinden het heerlijk om de spotlights op zich gericht te hebben, sommige kinderen vinden dat iets minder makkelijk. Maar wanneer juist dat verlegen kind het lukt om na een paar weken zijn lijf te leren kennen en zijn schroom te overwinnen, dan gebeurt er iets waar ik als dansdocent geen genoeg van kan krijgen... Het kind wordt door de groep beloond met een enorm applaus, je ziet zo’n kind bijna letterlijk groeien. Als dansdocente werk ik samen met het kind aan het zelfvertrouwen, het kind komt dan buiten ‘in de grote wereld’ beslagen ten ijs!”

Het begin van Damoves 

Veertien jaar geleden moest ik het dansen even loslaten, door een serieuze rugblessure kon ik niet meer doen wat ik normaal gesproken deed. Ik was er verdrietig van, maar lang kon ik dat niet blijven, want door mijn werk in de kinderopvang werd ik direct in beslag genomen én betoverd. De openheid waarmee jonge kinderen de wereld tegemoet treden is aanstekelijk en precies dat gevoel gebruikte ik in de eerste lessen voor Damoves. Hoe ziet een kind de wereld? En hoe voelt het zich daarbij? Ik liet mijn fantasie de vrije loop en zette het verhaal dat daarbij hoorde, om in beweging.

Danslessen volgen bij Damoves in de zomervakantie

Een succesformule

De eerste lessen voor peuters van twee en drie jaar waren ontzettend spannend om te geven, maar bleken al gauw zó populair! Je moet je dan even bedenken dat er nog geen dansles voor peuters bestond in Amsterdam. Ik heb simpelweg iets bedacht en het werkte. Van één locatie gingen we al gauw naar twee (het Kinderkookkafé in het Vondelpark red., waar we nog altijd elke ochtend lesgeven). En van alleen ikzelf als docente, gingen we naar drie en tegenwoordig zes docentes. De dansjuffen komen uit mijn eigen netwerk, dat is een geluk. Er geven altijd docentes les die professioneel geschoold zijn en weten wat ze doen. Dat is denk ik waarom we succesvol zijn. Daarnaast moet de docente goed met kinderen kunnen opschieten. Een voorwaarde, want we hebben vooral heel veel plezier! Ik geef elke nieuwe docente een interne opleiding, waarin ze zich de fijne kneepjes eigen maakt. Een nieuwe juf draait mee met de lessen en leert van mij de pedagogische kant van het vak.

Leren leren en nog eens leren…

We werken tijdens de lessen met diverse thema’s: de Lente, Piraten, op de Boerderij, op Vakantie, Onder Water en in De Lucht… Elk thema heeft weer zijn eigen verhaal en elk verhaal weer zijn eigen bewegingen. Op deze manier worden de lessen toegankelijk voor de peuters en de kleuters. Ze hebben vaak niet eens in de gaten welke mooie dansbewegingen ze maken, want ze gaan zó op in het verhaal en in hun eigen fantasie! Ongemerkt en op een speelse manier werken de kinderen aan hun expressie en creativiteit, aan hun muzikaliteit en coördinatie. Ze ontplooien hun bewegingsmogelijkheden en emoties én leren samen te werken!

Kleuterdans zomervakantie amsterdam

Het vervolg van peuter en kleuter danslessen 

Toen de eerste lichting peuters vier jaar werd en dus klaar was met de lessen, wilden ze niet meer weg. Op dat moment zijn we de kleuterdanslessen voor 4+ gaan opzetten. Zo konden de kinderen als ze vier en vijf jaar oud waren en naar school gingen, verder dansen bij Damoves! We hebben een les curriculum voor twee jaar voor de peuters, zodat ze in de tijd tussen hun 2e en hun 4e jaar steeds iets nieuws dansen. Hetzelfde geldt voor de kleuters van 4 en 5. Het doel van de lessen is het zelfvertrouwen van het kind te vergoten. Door de kinderen de connectie met hun lijf te laten voelen, ‘zinken’ ze als het ware tijdens het dansen in hun lijf waardoor ze stevig op hun benen staan. Ze voelen hun eigen lijf en leren ermee te werken. We hopen met de dansles een zaadje te planten waar de kinderen altijd op terug kunnen grijpen. Een zaadje van zelfverzekerdheid, vertrouwen en geluk.

Over dansdocente én oprichter van Damoves Carly... 

Carly volgde haar vooropleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag voor klassiek ballet en studeerde af aan de Theaterschool, opleiding Jazz-Showmusicaldans in Amsterdam. Daarna danste zij drie jaar in Rick Odums’ 'Les Ballets Jazz' in Parijs, waarmee ze door heel Frankrijk tourde. Tijdens haar deelname aan het Summer Festival Jacob’s Pillow in the Berkshires (Massachusetts) verbreedde ze haar horizon.
Na een rugblessure keerde Carly terug naar Amsterdam. Daar werkte ze op een kinderdagverblijf in Oud-Zuid. Het werken met jonge kinderen, haar tweede grote passie naast het dansen, combineerde ze met dans, met deze succesformule tot gevolg https://www.damoves.nl/

Peuter- en kleuterdans in de zomervakantie 2020 

Benieuwd naar de peuter- en/of kleuterdanslessen van Damoves? Deze zomer kunnen jouw prima ballerina's/ballerino's 8 weken lang lessen volgen, ongeacht of je al bij de studio danst of niet. Bekijk het zomerrooster en meld je aan!

Zomerrooster danslessen Damoves Amsterdam

Wij wensen je een hele fijne zomer!