Vorig weekend was het precies 15 jaar geleden dan m'n lief en ik tekenden voor onze toekomst samen. Destijds togen we vanuit het gemeentehuis samen naar ARTIS om daar te genieten van een fijn dagje samen. Hoe leuk dus om dit mooie jubileum met ons gezin naar deze fijne Amsterdamse dierentuin te gaan? Wat tja, de oudste was er destijds wel bij alleen niet bewust: hij rustte nog heerlijk in mijn buik. De jongste kwam twee jaar later. Natuurlijk zijn we wel een aantal keer met ze naar ARTIS geweest sindsdien - toch was de laatste keer alweer een tijdje geleden. 

Op pad met pubers

Je leest het goed, mijn jongens zijn de Go-Kids leeftijd al enigszins ontgroeid met hun 12 en 14 jaar. De oudste is langer dan ik en al een echte vent met de grootste voeten bij ons in huis. Gelukkig is een dagje ARTIS een uitje voor alle leeftijden - tenminste, daar ging ik maar even vanuit. Het is altijd afwachten hoe het uitpakt met pubers natuurlijk. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik absoluut niet de lastigste pubers heb hoor... mazzeltje...

Parkeren bij ARTIS in Amsterdam

Omdat ik de laatste keren met het openbaar vervoer was geweest wist ik niet meer goed hoe het zat met parkeren bij ARTIS. Lief wist het nog wel en in het vertrouwen dat het niet veranderd zou zijn reden we door Amsterdam naar de Plantage Kerklaan. Inderdaad: naast de dierentuin is een groot parkeerterrein waar je als bezoeker van tegen een redelijk tarief je auto kwijt kunt. Als je lid bent van ARTIS is het trouwens nog voordeliger.

Openbaar vervoer is slimmer

Nu waren wij behoorlijk op tijd - een uur of half elf... ik zou me kunnen voorstellen dat het parkeerterrein op drukke dagen later op de dag wel vol kan zijn. Het is dan ook altijd verstandiger om met het openbaar vervoer te gaan. Wij maakten die keuze niet omdat we na ons bezoek aan ARTIS door zouden rijden naar Wijk aan Zee om er een compleet weekend van te maken. Voor een los bezoek zou ik toch denken dat het slimmer is om met het openbaar vervoer te gaan.

Dierentuin ARTIS Amsterdam vanuit de lucht

ARTIS vanuit de lucht (foto: website ARTIS)

Online tickets kopen: voordeliger én sneller

We hadden online tickets en hoefden dus niet in de rij te staan voor de kassa. Dat scheelt absoluut wachttijd én online zijn de tickets €2,= goedkoper dus mijn advies als je naar ARTIS gaat: regel de kaartjes vooraf online! Je koopt ze niet met een vaste datum dus als je geplande uitje om welke reden dan ook in het water valt is er niets aan de hand: de kaartjes zijn tot een jaar na aankoop geldig. Met die online tickets konden we heel snel door de poort om fijn naar de dieren te gaan. Ook goed om te weten: kleintjes tot en met twee jaar mogen gratis naar binnen.

Genieten van de dieren in ARTIS

Natuurlijk ga ik jullie niet vermoeien met een beschrijving van alle dieren die we hebben gezien in ARTIS. Dat zijn er simpelweg heel veel, van de grootste olifanten tot de kleinste insecten. Wat mij betreft kun je er úren rondlopen!

Dieren zoeken met kaarten

Wat ik perfect vond waren de zoekkaarten in bijvoorbeeld het Apenhuis en het Vogelhuis. De dieren hebben daar alle ruimte om te zijn waar ze willen zijn en jij als bezoeker moet maar gewoon op zoek. Superleuk voor kinderen om dat met zo'n kaart te doen... 'Kijk mama, ik heb de .... gevonden!'. Kunnen ze nog niet lezen? Des te leuker: zij zoeken en jij leest voor wat voor dier dat dan is.

ARTIS Amsterdam: dieren zoeken met zoekkaarten

Verplicht met je smartphone

Kinderen met een smartphone lijken daar vaak aan vastgekleefd. Daar kun je natuurlijk een probleem van maken, of je gebruikt het om een uitje alleen maar leuker te maken. Mijn jongste had z'n toestel niet bij zich en had de zoekkaarten - de oudste had ik gevraagd lekker veel foto's te maken. Samen combineerden ze het spontaan: ze vonden een dier van de kaart, de één keek wat het was en de ander deed z'n best om er een leuke foto van te maken. De kwaliteit van die foto's is niet belangrijk wat mij betreft: ze zijn lekker bezig en stiekem tóch met de dieren.

ARTIS Amsterdam: zoekkaart en smartphone

Dierverzorger vertelt...

Bij ARTIS zorgen ze er wel voor dat de bezoeker zich niet verveelt. Elke dag is er een dagagenda vol activiteiten bij de dieren en in het Planetarium. Bij verschillende dieren is er een sessie 'De dierverzorger vertelt...', waarin je van alles te weten komt over die dieren - en vragen kunt stellen. Nu moet ik eerlijk zeggen dat mijn jongens nooit zo van dat soort sessies zijn, dus wij hebben geen moeite gedaan om de tijd in de gaten te houden zodat we ze konden bijwonen. Zelf vind ik dat best jammer, houd er wel van om allerlei wetenswaardigheden over mijn favoriete dieren te horen. Heb jij wel kids die blij worden van verhalen en informatie over dieren? Check dan vooraf de agenda, zodat je weet op welke tijd je waar moet zijn. Je kunt er prima je route door ARTIS op afstemmen natuurlijk.

Poppenkast in de vlindertuin

Gelukkig zijn er in heel ARTIS overal medewerkers (vrijwilligers?) aanwezig om vragen te beantwoorden. Lieve mensen met een hart voor de dieren en de bezoekers van de dierentuin, geweldig! In de vlindertuin kon ik een vraag direct kwijt bij zo'n medewerker, zo fijn! De grote ronde bollen in een boom - wij hadden geen idee wat ze waren en konden daar dus op die manier snel achter komen: ronde kalebassen. Aan het einde van de vlindertuin bewonderden we de indrukwekkende poppenkast. Geniale naam, ik houd van dit soort woordspelingen. En van vlinders - heel bijzonder om die poppen zo van dichtbij te kunnen bekijken.

ARTIS Amsterdam: poppenkast in de vlindertuin

Persoonlijke favorieten: de olifanten

Mijn persoonlijke favorieten zijn altijd en overal de olifanten. Apen en dan vooral de mensapen vind ik ook geweldig, maar olifanten... zulke mooie beesten! We zagen ze lekker eten van het hooi, ze kregen appels gevoerd en het lieve kleine olifantje ging lekker zwemmen. Genieten met een grote G is dat voor mij, zó leuk.

ARTIS Amsterdam: olifanten

Dierverzorger voor 1 dag bij ARTIS

Die appels kregen de olifanten trouwens van een jongen - natuurlijk onder begeleiding - waarvan ik vermoed dat hij 'Dierverzorger voor 1 dag' was. Machtig mooi voor iedereen die dol is op dieren. Kostbaar, dat wel. Aan de andere kant is het voor zo'n kind natuurlijk een waanzinnige ervaring die ze nooit meer vergeten... Ergens in mijn achterhoofd speelt dit idee voor mijn jongste. Hij wil al jaren geen kinderfeestje als jij jarig is, dus eigenlijk mag hij best eens zoiets speciaals krijgen denk ik dan.

Eten, drinken en spelen in de dierentuin

Voor kinderen is alleen kijken naar dieren meestal niet genoeg. Of in elk geval - voor de mijne toen ze kleiner waren niet. Waar ik nog héél lang bij de olifanten of apen wilde blijven kijken moest ik van hen altijd maar doorlopen. En bij wijze van spreken de speeltuin vermijden, anders kwam ik daar nooit meer vandaan.

Inmiddels is dat natuurlijk anders en vind ik het superleuk om speelplekken tegen te komen. Ik houd nu eenmaal van spelende kinderen, overal en altijd. Speelgelegenheid hebben de kinderen bij een wandeling door ARTIS op allerlei manieren. Geen mega speeltuin - dat zou ook wat zonde zijn van de nu eenmaal beperkte ruimte die de dierentuin heeft, wel allerlei kleiner vermaak. De stegosaurus bijvoorbeeld, wie heeft daar als kind niet zelf op geklommen? 

ARTIS Amsterdam: spelen en leren

Zoiets als dit is spelen en leren tegelijk: de spanwijdte van grote roofvogels afmeten tegen die van jezelf. Zo enorm groot zijn die vogels dus!

Prachtig om te zien vond ik hoeveel ARTIS doet aan duurzaamheid waar het gaat om eten en drinken. Nergens 'gewoon' Coca of Pepsi Cola - overal alleen biologisch eten en drinken. Biologisch afbreekbare koffiebekers, frisdrank niet in plastic maar in glas en... het hele park is rookvrij. 

ARTIS Amsterdam: duurzaam en biologisch

Serieus nadenken over een lidmaatschap

Kortom: ik heb enorm genoten van dit dagje ARTIS. Had nog véél langer kunnen blijven, chillen bij de Zoomeravond van deze zaterdag bijvoorbeeld. Maar we hadden nog meer fijns voor de boeg op deze mooie dag. Een zonsondergang boven zee bijvoorbeeld... en de boys vonden het ook wel genoeg geweest. Dat doet me dan weer terugdenken aan vroeger, toen ze klein waren. Mijn ouders wonen in de buurt van Emmen, een behoorlijk eind weg - dus daar bleven we dan altijd een nachtje slapen. We hadden een abonnement op het Noorder Dierenpark en gingen daar dan ook vaak naartoe.

Lidmaatschap van ARTIS heeft allerlei voordelen

Het grote voordeel van een lidmaatschap: je kunt voor een uurtje gaan. Dat doe je niet snel als je losse entree moet betalen, daarvoor zijn tickets voor de meeste mensen toch wat teveel euro's. Zéker met kleintjes is een abonnement dus ideaal. Je hebt het er zó uit als je een aantal keer per jaar gaat. Hoe heerlijk is het om elke keer weer naar de dieren te gaan? Bij ARTIS krijg je als lid bovendien allerlei kortingen: bij het parkeren, op het eten en drinken, op aankopen in de shop, op toegang voor andere dierentuinen. Echt aantrekkelijk... zo aantrekkelijk dat ik het voor mezelf wel overweeg eigenlijk.  

ARTIS Amsterdam: tijdschrift voor leden