Je kunt natuurlijk gewoon een boek voorlezen, maar soms is het wel eens leuk om op een creatieve manier met vertellen aan de slag te gaan, om verhalen echt tot leven te brengen! Dat kan een verhaal uit een boek zijn, of een zelf verzonnen verhaal.
Ik heb 5 ideeën op een rij gezet om samen met de kinderen van voorlezen en verhalen vertellen een feest te maken!

1. Sprookjes verhalenmand

Zoek in huis, zelf of samen, naar voorwerpen die passen bij een bekend sprookje en stop deze vervolgens in een mand, wij verzamelden een appel voor ‘Sneeuwwitje’, een rode doek voor ‘Roodkapje’, een badeend voor ‘Het lelijke kleine eendje’, een fluit voor ‘De rattenvanger van Hamelen’, een kikker voor ‘De kikkerprins’ een geitje voor ‘De wolf en de 7 geitjes’ en nog meer.

Verhalenmand

Is de mand gevuld, wat al een belevenis op zich is, dan kun je je kind een voorwerp uit laten zoeken en laten raden bij welk sprookje het hoort. Samen kunnen jullie nu het uitgekozen sprookje lezen uit een boek, of laat het je kind zelf vertellen. 

2. Knuffels, hand- en vingerpoppetjes om je verhaal te vertellen

Hebben jullie thuis ook zoveel knuffels die staan te verstoffen? Zoek samen een boek uit over dieren en zoek de hoofdrolspelers uit tussen de verzameling knuffeldieren. Tijdens het voorlezen kun je de dieren tot leven brengen met bewegingen en leuke stemmetjes.



Er zijn ook boeken waar bijpassende Knuffels voor gemaakt zijn, zoals bijvoorbeeld het bemoedigende verhaal 'Gewoon zoals je bent' met lieve hoofdrolspeler Snuf het olifantje. Of het blijvend populaire ‘Rupsje nooit genoeg’, met echte knuffelrups!
Gewoon zoals je bent.
Of verzin zelf een vrolijk verhaal met de lievelingsknuffel van je kind in de hoofdrol! Dit laatste is bij ons thuis ook een groot succes met de kinderen onderling, de oudste verzint de prachtigste verhalen voor haar kleine broertje.
Ditzelfde kan natuurlijk met handpoppen of kleine vingerpoppetjes, ook zo kun je de leukste verhalen verzinnen en vertellen. Bij diverse mooie prentenboeken zijn bijpassende poppen te krijgen. Zo is het prentenboek van het jaar 2021 'Coco kan het' ook verkrijgbaar met een leuk Coco vingerpoppetje.

Coco kan het
Je kind kan het verhaal op deze manieren gelijk op een andere manier ervaren, omdat de hoofdrolspeler er 'echt' is worden er meer zintuigen geprikkeld, naast alleen luisteren en kijken kan je kind de hoofdrolspeler nu ook aanraken, voelen en knuffelen! 

3. Gooi een verhaal, maak een spel van verhalen vertellen

Maak van verhalen vertellen een spel met deze leuke printable!
Hoe werkt het? Je hebt naast de printable een dobbelsteen nodig en jullie fantasie. Laat je kind de dobbelsteen 3 keer gooien, de eerste keer om het personage van jullie verhaal te vinden, de tweede keer om te weten te komen waar jullie verhaal zich gaat afspelen en de derde keer om situatie van jullie verhaal te ontdekken. Drie keer gegooid? Dan kan het vertellen van jullie verhaal beginnen! Afhankelijk van de leeftijd van je kind, doe je het zelf, samen of laat je het je kind vertellen.

Gratis downloaden!

4. Story Stones, Happy Stones voor verhalen

De mooi beschilderde stenen die we tegenwoordig overal kunnen vinden, zelf maken of zelfs kopen, kunnen ook heel goed dienst doen als ‘Story Stones’ verhalen stenen. Op elke steen staat een afbeelding, een persoon, dier of voorwerp. Je kunt ze gebruiken om een verhaal op te bouwen door bijvoorbeeld om de beurt een steen te kiezen en een uniek (deel ven een) verhaal te verzinnen. Welk verhaal verzinnen jullie met de Story Stones op onderstaande afbeelding?

Story stones

5. Augmented Reality kinderboeken, AR kinderboeken

Kies je voor een moment schermtijd voor je kind, kies dan voor de moderne versie van boeken tot leven brengen! Dit kan met de zogenaamde AR kinderboeken, dit zijn boeken met een (meestal gratis) bijbehorende app voor op je smartphone of tablet. App gedownload? Dan kan het verhaal beginnen! Wanneer je je camera op het boek richt zullen jullie verrast worden met een levensechte 3D wereld boven het boek! Vlinders gaan vliegen, dinosaurussen lopen en brullen en insecten krioelen rond over het boek! Echter kan het bijna niet worden, hoe gaaf is dat!?

AR boek Een huis voor Harry

Er zijn diverse leuke en leerzame AR kinderboeken op de markt, onze tip top 7:

  1. 1. Een huis voor Harry (vanaf 3 jaar) 
  2. 2. Ben ik een kip (vanaf 6 jaar) 
  3. 3. Ik wil dit boek (vanaf 6 jaar) 
  4. 4. Boet de beer (vanaf 4 jaar)
  5. 5. Frozen 2 (vanaf 4 jaar) 
  6. 6. I Dinosaurus (vanaf 9 jaar) 
  7. 7. I Explore insecten (vanaf 10 jaar) 

Bekijk onderstaand filmpje om een indruk te krijgen van de wondere wereld van Augmented Reality kinderboeken;

Ik hoop jullie met deze 5 verhalen-vertel-tips op leuke ideeën gebracht te hebben, want samen lezen en vertellen is niet alleen leuk en gezellig, maar ook goed voor de taalontwikkeling van je kind en het versterkt bovendien jullie emotionele connectie.

Veel plezier!

Nancy Molenaar - Go-kids Westfriesland

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij via die link naar een webshop gaat en daar iets koopt, ik daarvoor een kleine commissie krijg. Dat kost jou niets extra en je helpt mij ermee... dank je wel dus!