Tijdens de voorjaarsvakantie (10 t/m 25 februari) is er in NEMO Science Museum veel te ontdekken. In de vakantie is NEMO ook op maandag geopend.

Reserveer je tickets!

Extra activiteiten

Kijk je ogen uit tijdens de demonstraties of experimenteer zelf bij een workshop. De Kettingreactie is deze vakantie extra vaak te zien. 

De Makerij - Patronen maken (c) DigiDaan

Patronen maken

In de natuur kom je allerlei patronen tegen. De strepen van een zebra, de honingraat van een bij of de nerven van de bladeren. Ga aan de slag met kubussen, tegels, cirkels en stippen en puzzel zo je eigen patroon! Of speel Palago, een strategisch spel waarbij je de ander moeten verslaan door als eerste een vloeiend patroon te leggen.  

Race met een houten figuur Makerij

Race met een houten figuur

Kies een houten figuur en laat hem een helling aflopen. Door zwaartekracht en balans slingert hij naar beneden. Wat maakt hem sneller of langzamer? Hoe krijg jij jouw figuur het snelst de helling af?

De Makerij - Geluidseffecten - (c) DigiDaan

Experimenteer met geluidseffecten

Met alledaagse voorwerpen worden bij films en tv-series veel geluiden uit de natuur nagebootst. In NEMO kun je zélf met alledaagse spullen geluiden maken bij een korte film. Een vliegende vogel klinkt bijvoorbeeld net als... wapperende handschoenen! 

Kettingreactie Foto DigiDaan.jpg

Kettingreactie

Wat hebben een bewegende kantoorstoel, knallende ballonnen en vallende bakstenen met elkaar te maken? Ontdek dit in een spectaculaire kettingreactie boordevol energie. Laat je verrassen door deze interactieve demonstratie over oorzaak en gevolg. 

Kettingreactie lab02

Bouw je eigen kettingreactie

Een kettingreactie is een reeks gebeurtenissen. Elke gebeurtenis veroorzaakt weer een volgende. Een heel bekend voorbeeld is een rij omvallende dominostenen. En natuurlijk de grote Kettingreactie in NEMO. Je kunt nu zélf een kettingreactie maken.

Laboratorium-2017.jpg

Scheikundige proefjes

In het Laboratorium van NEMO word je voor even zelf wetenschapper. Labjas aan, veiligheidsbril op en aan de slag! Met alledaagse spulletjes doe je bijzondere experimenten en proefjes. Een proefje doen in het Lab? Dat kan als je 6 jaar of ouder bent.

Ruimteschip Aarde - foto van DigiDaan - NEMO Science Museum

Ruimteschip Aarde

Wat is een satelliet is en hoe kan je er onderzoek mee doen? In de demonstratie Ruimteschip Aarde ontdek je met satellietgegevens dat alles op aarde met elkaar samenhangt. Volg een walvis vanuit de ruimte, kijk waar koolstofdioxide in de lucht zit en ontdek hoe wolken ontstaan.

Reportage vriendinnen (c) DigiDaan.jpg

Science Live

Lijkt het je leuk om proefpersoon te zijn in wetenschappelijk onderzoek? Doe dan mee aan Science Live.

Met wie word jij vrienden? 

Als we nieuwe mensen ontmoeten vormen we snel een eerste indruk en beslissen we of we vrienden met ze willen worden. De Universiteit van Amsterdam onderzoekt wat deze beslissing beïnvloedt. Deze voorjaarsvakantie kun jij meedoen aan hun studie naar sociale binding van kinderen met andere mensen.

Kinderlezing 2023 - 2

Kinderlezing: Waarom is eten niet eeuwig houdbaar?

Niet al het eten blijft even lang goed. Schimmels en bacteriën groeien bijvoorbeeld snel op boterhammen, maar minder snel op snoepjes. Hoe komt dat? Wat kun je ertegen doen? En waarom zijn schimmels en bacteriën vaak juist nodig om gezond te leven? Ontdek met microbioloog Stanley Brul van de Universiteit van Amsterdam in deze interactieve Kinderlezing hoe bacteriën en schimmels eruitzien en hoe ‘gisten’ werkt. 

De Kinderlezing is op zondag 18 februari om 11.00 en 13.00 uur. Voor deelname heb je een apart ticket nodig à 5 euro. 

 

Koop gelijk kaarten!