Leuke waterspelletjes voor kinderen

Waterspelletjes tips voor op een warme dag

De zomer is in Nederland echt van start en de temperaturen stijgen. Het is nu heerlijk voor de kinderen om buiten te spelen. Maar een beetje verkoeling is wel op zijn plaats. Daarom hebben we de leukste waterspelletjes op een rijtje gezet.

Waterspelletje 1: Waterballonnen gevecht

Onze kinderen vinden waterballonnen fantastisch!  Het nadeel is alleen dat ze zelf geen knopen kunnen leggen in de kleine ballonnen, maar daar helpen we graag bij. Of je neemt zelfsluitende waterballonnen.

Heb je een groot veld? Dan wordt iemand raken makkelijker met deze slinger. 

Waterspelletje 2: Waterballonnentrefbal

Verdeel de deelnemers in twee teams. Dit spel is het leukst met minstens 6 deelnemers, maar zou ook met 4 kunnen. 

Maak een scheidingslijn in het midden van een grasveldje. Zet op die scheidingslijn een grote bak met gevulde waterballonnen. De teams gaan nu ieder aan hun eigen kant van de lijn tegen het andere team strijden, maar zullen elke keer terug naar het midden moeten om een nieuwe ballon te pakken. En net daar lopen ze grotere kans om nat te worden! Als je geraakt bent, ben je af en mag je je teamgenoten gaan aanmoedigen. Het team dat als laatste nog iemand in het spel heeft, heeft natuurlijk gewonnen. 

Omdat je hier best wel wat waterballonnen nodig hebt, kan het makkelijk zijn om er meerdere tegelijk te vullen. Dit kan met deze zelfsluitende waterballonnen.

 

SpeelgoedSpeelgoed

Waterspelletje 3: Waterballonnen-stoelen

waterspelletjes waterballonnen stoel

Nog een leuke variant met waterballonnen is vier ballonnen op ieder z'n stoel te leggen (wel een tuinstoel;) ). De kinderen mogen dan gaan zitten en proberen de ballonnen kapot te maken, zonder hun handen te gebruiken. Degene die als eerste de ballonnen kapot heeft is de winnaar!

Waterspelletje 4: Waterballonnen overgooien

Kennen jullie hem nog van vroeger? De splash timer? Je doet een waterballon in de bal, vervolgens ga je er mee overgooien. Wie heeft hem in z’n handen als de ballon kapot gaat? Ze zijn hier te koop!

waterspelletjes waterballonnen

De frisbee van de foto kwamen we tegen bij de Action. Hetzelfde idee, maar nu klapt de ballon bij het vangen. 

Waterspelletje 5: Snoephappen

waterspelletjes - snoephappen

Neem een teil, die groot genoeg is voor een gezicht, en vul deze met water. De hoeveelheid water die je gebruikt hangt af van de leeftijd van je kind natuurlijk, bij kleintjes kun je ook een heel klein laagje water erin doen. Doe wat snoepjes in de bak en happen maar!

Waterspelletje 6: Waterballondarten

waterspelletjes waterballonnen darten

Teken met stoepkrijt drie kringen, van klein naar groot. Zet in de kleinste kring 100, in de tweede kring 50 en in de buitenste kring 25. Maak een lijn zo'n twee of drie meter van de buitenste kring af. Vul een aantal waterballonnen en leg deze in een emmer bij de lijn. 

De kinderen kunnen nu om de beurt de waterballonnen gooien. Wie scoort de meeste punten?

Waterspelletje 7: Flessenvoetbal

waterspelletjes flessenvoetbal

Je hebt met water gevulde plastic flessen nodig. Elk kind gaat voor een fles staan. Ze kunnen in een cirkel of verspreid staan. Met een voetbal moeten de kids proberen elkaars waterfles om te krijgen. Hun eigen fles mag natuurlijk niet omvallen. Mocht hun fles toch omvallen, dan moeten ze eerst de bal halen, daarna mogen ze hun fles pas rechtop zetten. Diegene die overblijft met een volle fles, is de winnaar.

Waterspelletje 8: Wipwap met kartonnen bekers

waterspelletjes bekertjes water

Maak een wipwap met een plank met een baksteen. Aan de ene kant zet je er een kartonnen bekertje water op. De kinderen mogen op het andere uiteinde van de plank trappen, zodat het bekertje water de lucht in vliegt. De kinderen moeten het water op zien te vangen met een andere beker. En probeer dan maar eens een plastic fles vol te krijgen. Hoeveel bekertjes heb je nodig?

Waterspelletje 9: Stoelendans met teiltjes water

Zet een aantal teiltjes water in een kring met ruimte er tussen. Terwijl de muziek speelt, lopen de kids rondjes om de teilen heen. Zodra de muziek stopt, moeten de kinderen zo snel mogelijk in een teil water gaan zitten. Geen teiltje kunnen bemachtigen? Dan ben je af. Bij iedere ronde haal je een teiltje water weg en doe je de “teiltjes dans” opnieuw. Degene die overblijft die wint!

Waterspelletje 10: Enorme bellen maken

waterspelletjes grote bellen blazen

Ik kwam dit idee ooit tegen in een filmpje en het is te leuk (en simpel!) om niet te delen.

Je neemt een lege fles, draait de dop er af en knipt de onderkant er vanaf. Deze gebruik je niet. Pak een oude sok en doe deze over het de grote opening in het bovenste deel van de fles, het deel waar de dop zat laat je vrij. Maak een teiltje sop met afwasmiddel.

Nu kunnen de kinderen het deel met de sok een beetje in het sopje dopen en vervolgens blazen door de flesopening. 

waterspelletjes bellen blazen fles

Let vooral op de verbazing van de kids!

Waterspelletje 11: Waterpistolengevecht! 

NATUURLIJK kan deze niet ontbreken. Al moet ik wel zeggen dat een waterpistolengevecht bij ons thuis meestal resulteert in complete emmers die over elkaar heen worden gegooid, maar misschien kunnen jullie je wel beter beheersen:). Heb je nog geen waterpistool? Deze kun je hier kopen!

Waterspelletje 12: wedstrijdje bekers schieten.

Nodig: lang dun touw, plastic of kartonnen bekertjes en een waterpistool. 

Neem een bekertje en prik in de onderkant een gaatje. Door dit gaatje doe je het touw. 

Zoek twee bomen / palen / iets anders op waar je het touw aan kunt vastbinden. Zorg dat de kinderen langs het hele touw kunnen lopen. 

waterspelletjes plastic bekertje

Start aan de kant waar de opening van het bekertje is. De kinderen kunnen nu met een waterpistool in het bekertje schieten, om deze zo naar achteren te laten bewegen over het touw heen. 

Maak je er een wedstrijd van, dan is het leuk om meerdere touwtjes te hebben. Degene die als eerste het bekertje aan de overkant heeft gekregen, heeft gewonnen! 

Waterspelletje 13: Sponstikkertje

Waterspelletje sponstikkertje

Tikkertje spelen met een spons. Het is niet heel moeilijk. De tikker krijgt een natte spons en moet de andere kinderen proberen aan te tikken. Als je getikt bent, maak je de spons weer nat en ben je zelf de tikker.

Waterspelletje 14: Een waterbed maken

Dit staat al jaren op mijn lijstje, deze zomer ga ik het echt doen. Een waterbed maken. Ik blijf niet geloven dat het houdt, maar het schijnt te werken:

Je neemt een heel groot stuk plastic folie (zoals afdekfolie), die je dubbel vouwt. De drie open randen kun je dichtstrijken met behulp van bakpapier of perkamentpapier. In de bovenkant maak je nu een kleine opening, waar je de tuinslang in doet. En vullen maar. Als het bed vol zit kun je het gaatje dichtplakken met tape, of deze dichtstrijken op dezelfde manier als de randen. 

Zodra we dit hebben gedaan komt er een update met foto (van ons succes of van onze fail) :)

Waterspelletje 15: Ballen gooien in het water

Neem net zo veel bakken/ emmers / teilen met water als dat er deelnemers zijn en 1 bal.

Waterspelletje met voetbal

Zet voor iedere deelnemer een bak neer en ga overgooien. Niet naar elkaars handen natuurlijk, maar naar elkaars bak. Wie blijft het langste droog?

Waterspelletje 16: waterballon piñatas 

Zoek een vrij hoge tak / balk op waar de kinderen onder kunnen staan (wel een stevige natuurlijk). Vul een aantal waterballonnen en hang deze met een lintje er aan op. 

Waterspelletje waterballon pinata

De kinderen mogen nu een voor een (afhankelijk van de leeftijd kun je ze wel of niet blinddoeken) proberen de ballonnen kapot te prikken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een satéprikker. Zet het kindje dat aan de beurt is onder de lijn en laat hem of haar recht omhoog prikken. 

Waterspelletje 17: Een frisse douche

Heb je nog een oude tuinslang liggen? Of misschien je buren, ouders, kennissen?

Prik gaatjes in de tuinslang, het beste doe je dit aan één zijde, die je vervolgens omhoog legt. Sluit de tuinslang aan op de kraan en de kinderen kunnen hun lol op!

zelf watersproeier maken

Heb je geen oude tuinslang? Dan kun je ook een lege fles gebruiken, waar je gaatjes in prikt. In de opening doe je je goede tuinslang, die je met tape vastzet. 

Waterspelletje 18: Annemaria Nattebroek

Heb je een sprinkler gemaakt zoals in de tip hierboven? Leg deze dan midden in de tuin en doe een spelletje Annemaria Koekoek. Wil je winnen? Dan zul je het water moeten trotseren! 

Waterspelletje 19: Waterglijbaan / buikschuifbaan

waterspelletjes waterglijbaan
bron foto: bol.com

Heb je de ruimte? Koop voor een paar tientjes een waterglijbaan, sluit hier de tuinslang op aan en de kids zullen al hun vriendjes en vriendinnetjes willen uitnodigen!

Natuurlijk kun je een waterglijbaan ook zelf maken. Of een buikschuifbaan, net hoe je het wilt noemen. Met een grondzeil (koop je voor een prikkie bij de Action) die je vastzet met haringen! Gooi er afwasmiddel of groene zeep overheen en zet de tuinslang erop. Glijden maar! 

Een aanloopje kunnen nemen is fijn bij de buikschuifbaan. Ook kun je je wel eens verbazen over hoe hard en dus ver je glijdt. Let dus wel op de veiligheid aan het einde van de baan! 

Waterspelletje 20: Wedstrijdje ijsklontjes smelten. 

Een simpel spelletje voor tussendoor op een warme dag. Iedereen krijgt een ijsklontje en een bakje. De winnaar is degene die het ijsklontje als eerste heeft laten smelten.

Waterspelletje ijsklontjes

Goed wrijven met je handen en je bent niet alleen de winnaar, maar ook lekker afgekoeld. 

Waterspelletje 21: Waterestafette - parcours

Er zijn tig varianten te verzinnen op de waterestafette. Het doel is sowieso om als eerste een bak (of maatbeker) met water te vullen.

Je kunt dit doen met plastic bekertjes en door een uitdagend parcours uit te zetten. Laat ze over iets heen klimmen, onder iets door kruipen, een rondje om een pion (of fles) heen lopen en ga zo maar door.

Waterspelletje estafette

Je kunt dit ook doen met bekertjes of met flessen waar gaatjes aan de onderkant zitten. Laat je fantasie erop los en jullie hebben een middag vol plezier.

Een estafette kan al met z’n tweeën, maar in teams wordt het nog spannender natuurlijk!

Waterspelletje 22: Waterestafette - Sponsen gooien

Het doel van het spel is hetzelfde als hierboven: de lege emmer zo snel mogelijk vullen tot aan de markering. 

Ieder team bestaat uit 2 personen. Eentje daarvan staat bij de volle emmer, de ander bij de lege emmer. Tussen de emmers zit een afstand van ongeveer 2 meter. 

Degene bij de volle emmer vult de spons met zo veel mogelijk water, waarna deze naar het andere teamlid wordt gegooid. Diegene wringt de spons zo goed mogelijk uit en gooit hem vervolgens terug. Het team dat als eerste de lege emmer heeft gevuld, heeft gewonnen! 

Tip: zet twee markeringen op de lege emmer. Eentje ongeveer halverwege, dit is de eindstreep. Zet er ook een op een kwart. Dit is het teken dat er gewisseld moet worden van plek. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat maar één van de teamleden steeds de volle spons aangegooid krijgt :)...

Waterspelletje 23: Waterestafette - doorgeven

Ben je met wat meer kinderen (en volwassenen;) )? Dan is dit een gave variant van de waterestafette. 

Gebruik voor alle teams twee emmers. Eentje vol, eentje leeg. Bij de lege is het wel handig om hem ergens te markeren, bijvoorbeeld op de helft van de emmer. Nu is het zaak om het water uit de voorste emmer als eerste in de achterste emmer te krijgen met je team. En dat mag alleen bovenlangs, over de hoofden heen dus :D. Het leukste is dit spel wanneer iedereen zit in een soort treintje. 

Je kunt dit doen met bekertjes, waar een gaatje in zit. Of, als jullie durven... met een handdoek, die de voorste speler laat volzuigen met water en de achterste speler uitwringt in de andere emmer. Wil je winnen? Dan zul je het niet droog houden...

Waterspelletje 24: Strandbal schieten

Ieder team (dat kan bestaan uit 1 of meerdere kinderen) heeft een strandbal. Iedere deelnemer heeft een waterpistool. 

Markeer twee lijnen op een grasveld, deze mogen best een flink stuk uit elkaar liggen. Leg de strandballen van alle teams achter een van de lijnen. Bij het startschot mogen ze gaan schieten. Het doel is om als eerste de strandbal over de andere lijn te krijgen, zonder deze aan te raken. Het team dat dat als eerste voor elkaar heeft, heeft gewonnen! 

Waterspelletje strandbal schieten

Waterspelletje 25: Speelgoed schoonmaken

Oké, dit klinkt niet als een waterspelletje maar probeer het maar eens, de kids zullen dit erg leuk vinden. 

Verzamel het speelgoed dat tegen water kan (duplo, lego, poppen etc) en doe deze allemaal in een grote teil of in een zwembad. Laat de kinderen er lekker bij zitten. Al spetterend maken ze zelf het speelgoed schoon. Zij bij, jij blij :) 

Tip: leg een grote handdoek naast het zwembadje / de teil en laat ze het speelgoed er zelf weer uit vissen met een schepnet. Laat het een tijdje op de handdoek liggen zodat het kan drogen in de zon, voordat het weer terug in de kast gaat. 

Heb jij nog een leuke aanvulling voor onze zelfgemaakte natte speeltuin? Mail je tip door (met foto's!) via info@go-kids.nl en laat andere gezinnen er net zo'n lol aan beleven! 

Log In