Strand: dat is toch wel enorm genieten met kinderen, vind je niet? Vroeger woonde ik in Haarlem, kon ik op de fiets naar het Bloemendaalse strand - heerlijk vond ik dat. Alleen had ik toen nog geen gezin, dus was het een vriendinnenuitje of ook wel lekker alleen voor een strandwandeling. Inmiddels ziet m'n leven er heel anders uit, met kinderen en niet meer op fietsafstand van het strand.

Strand in Noord-Holland

Vanuit Purmerend reden we nog weleens naar Castricum of Wijk aan Zee voor een strandbezoek. Altijd genieten. De laatste jaren komt het er niet meer zo van... sinds we een stacaravan hebben in het oosten van het land zitten we vooral daar als het mooi weer is.

Partnerschapsdag in Wijk aan Zee

Toevallig had ik het vanmorgen nog met m'n oudste over Wijk aan Zee - omdat we daar twee jaar geleden zijn geweest met de kids, om ons 15-jarige partnerschap te vieren. Ook weer zo heerlijk. We gingen overdag naar Artis, daarna naar een hotel in Wijk aan Zee om daar met uitzicht op zee te eten, te chillen en weer wakker te worden. Die partnerschapsdag was op 22 juni... ik moet met schaamrood op m'n kaken toegeven dat ik daar afgelopen dinsdag achter kwam omdat m'n moeder me belde om ons te feliciteren. Manlief en ik hadden er allebei geen seconde over nagedacht.

Stacaravan inruilen voor strandhuisje?

Anyway, ik ben dus echt dol op het strand. Elke keer als ik er ben kijk ik weer verlekkerd naar die leuke strandhuisjes en vraag me weer af of we onze stacaravan niet zouden moeten inruilen voor zo'n plek op het strand. Maar ja, we hebben het zo naar onze zin op de camping dus dat krijg ik er echt niet doorheen - al zou ik het willen. 

Strandhuisjes van Roompot in Julianadorp

Alternatief is natuurlijk een strandhuisje huren - daarvoor zijn best veel mogelijkheden aan de Nederlandse stranden. Als je dat ziet als een heerlijk weekendje of weekje weg hoeft dat natuurlijk ook helemaal niet in Noord-Holland te zijn. Alhoewel ik dol ben op Texel, Julianadorp, Castricum, Wijk aan Zee en Bloemendaal... er zijn nog veel meer mooie stranden in ons land.

Stranden in Zuid-Holland

Even naar beneden - in Zuid-Holland dus. Ik denk als eerste aan Noordwijk aan Zee en aan Scheveningen - jij? Natuurlijk loopt langs de hele provincie een kustlijn dus er zijn veel meer stranden, ook daar. Ik kan alleen niet zeggen dat ik daar nou veel geweest ben. Ja, in Scheveningen voor het Circustheater en dan even op het strand wandelen en de Pier op, dat wel. Maar echt als stranddagje, nee - dat niet.

Strand in Zeeland

Als ik collega Anita van Go-Kids Zeeland mag geloven móet je gewoon in haar provincie zijn om van het strand te genieten. Zij heeft makkelijk praten, ze wóónt gewoon vlakbij zo'n Zeeuws strand. Wij zijn járen geleden ook eens op vakantie geweest in Zeeland - in een 'gewoon bungalowpark' en hebben het er inderdaad super gehad. Natuurlijk zijn er ook strandhuisjes in Zeeland die je kunt huren voor een vakantie in eigen land - wakker worden op het strand maakt het wel extra speciaal. Wat je dan allemaal kunt doen met de kids in Zeeland als je even niet op het strand wilt zijn? Check het Go-Kids overzicht met de leukste uitjes met kinderen in Zeeland, superhandig!

Vlaggen op het strand

Ken je trouwens de betekenis van de verschillende vlaggen die bij de Nederlandse stranden wapperen? Je hebt verschillende waarschuwingsvlaggen, elk met een eigen betekenis. Als je bij het strand komt is het wel handig om te weten wat die vlaggen betekenen. Heel kort:

  • Rode vlag: zwemmen en baden is verboden - dat is te gevaarlijk op dat moment
  • Rood-gele vlag: er zijn lifeguards aanwezig
  • Gele vlag: zwemmen en baden wordt afgeraden, maar het is nog niet verboden. Wel extra goed opletten!
  • Oranje windzak: niet met een drijfmiddel (luchtbed, opblaasbare krokodil of wat dan ook) het wat er in vanwege stroming en wind
  • Zwart-wit geblokte vlag: hier mogen watersporters voorbij sjezen en is het dus niet zo veilig om te gaan zwemmen

Naast de waarschuwingsvlaggen heb je ook nog de Blauwe Vlag. Die vlag is goed nieuws: het is een erkenning voor het strand na controle op allerlei kenmerken van een veilig en schoon strand. Om die erkenning te krijgen moet een strand aan allerlei criteria voldoen. Op Blauwevlag.nl vind je die criteria én een overzicht van Blauwe vlag locaties.

Zo - heb jij al extra zin gekregen om naar het strand te gaan met de kinderen? Ik wel... veel plezier deze zomer!

Anneke Ranzato - Go-Kids