Weet je wat volgens mij ideaal is? Als je een speciale speelkamer hebt voor je kinderen. Je moet er natuurlijk wel het huis voor hebben, maar als ik een kamer over had gehad toen mijn jongens klein waren... dan had ik het wel geweten.

Speelgoed niet altijd opruimen

Heerlijk als ze een plek hebben waar al het speelgoed ligt en ook mag blijven liggen als ze midden in hun spel moeten stoppen, omdat je weg moet, omdat je gaat eten of omdat ze naar bed moeten. Niet dat het in zo'n speelkamer nou één grote puinhoop hoeft te worden. Maar je kent het wel: ze zijn net iets moois aan het bouwen en dan is het tijd om... nou ja, wat dan ook anders te gaan doen.

Weet je wat volgens mij ideaal is? Als je een speciale speelkamer hebt voor je kinderen. Je moet er natuurlijk wel het huis voor hebben, maar als ik een kamer over had gehad toen mijn jongens klein waren...

Dat bouwwerk wil je niet midden in je woonkamer laten staan tot de volgende dag. Of in hun slaapkamer waar ze er 's nachts hun nek over breken. Of jij als er één wakker wordt midden in de nacht. Je weet wel, met je blote voeten op zo'n LEGO-steentje... Met een speelkamer heb je dat probleem niet.

Aanbouw als speelplek

Bij ons vorige huis hebben wij toen ik zwanger was van m'n jongste een aanbouw laten plaatsen. Die 2,5 meter extra was ook een soort van speelkamer: de muur zette ik vol met IKEA-kasten met van die bakken, en daar konden ze (of nou ja... we) mooi al het speelgoed opbergen. Toch was het nog steeds wel elke avond opruimen, want ook in dat stuk aanbouw keek ik niet graag naar een berg speelgoed.

Kamer geschikt maken als speelkamer

Dus nou ja, een aparte speelkamer is volgens mij wel ideaal. Als je nou een kamer over hebt in je huis, hoe maak je die dan geschikt daarvoor?

Geluid dempen

Ik denk dan vooral aan geluiddempende dingen, zodat de kids er lekker kunnen spelen zonder dat jij gek wordt van lawaai als er iets over de vloer rolt of stuitert. Persoonlijk zou ik het niet duur inrichten (maar ja, ik ben niet zo van duur)... gewoon een PVC vloer kopen bij Kwantum ofzo, met een goed dempende ondervloer voor extra geluidsreductie.

Praktische kindermeubels

En verder? Eenvoudige kasten waarin je vooral gemakkelijk veel speelgoed kwijt kunt, en waar de kids het ook makkelijk uit kunnen pakken. Zo'n leuk setje van een kindertafeltje met stoeltjes of krukjes... Misschien van die fijne zitzakken waarin ze ook lekker kunnen hangen als ze daar zin in hebben. Zie je het voor je?

Vooral open ruimte

Vooral niet teveel meubilair zou ik denken, juist véél open ruimte om te bouwen en spelen. Is de kamer écht groot, dan zou je zelfs iets met een glijbaantje kunnen, maar dan heb je wel een heel groot huis lijkt me.

Kleurig en gezellig

De muren laat je natuurlijk niet kaal wit in zo'n speelkamer. Misschien ben je zo creatief om er een gezellige muurschildering op te maken... met als nadeel dat de kids groter worden en het thema van de muurschildering kunnen gaan ontgroeien. Of denk aan een toffe graffiti-piece met de naam of namen van jouw kind(eren)... dat gaat zéker niet vervelen, hoe groot ze ook worden.

Van kindermeubels naar trainingstoestel

Ohhh, mijn hart wordt weer helemaal warm bij de gedachte aan die heerlijke kleine-kinder spullen. Mijn zoons zijn al tieners, hebben allebei de helft van onze oude bank in hun kamer en nog nauwelijks speelgoed. Voor online games zoals World of Warcraft hebben ze geen speelkamer nodig, alleen een laptop. De jongste (14) heeft inmiddels zelfs z'n eigen trainingstoestel gekocht want tja, de sportschool is al een tijdje dicht en hij wil toch lekker trainen. Dus nou ja, de tijd van speelkamers is bij mij wel voorbij. En ach, de tienertijd heeft ook zo z'n voordelen...

Anneke Ranzato
Go-Kids