De sneeuw is verdwenen en waar we konden schaatsen zwemmen nu weer gewoon eenden. De voorjaarsvakantie is begonnen en met al die bollen die uit de grond schieten, voelt het ook nog echt alsof de lente ineens voor de deur staat. Lekker naar buiten dus! Maar wat moeten we nu weer eens doen? Alle kinderboerderijen zijn dicht, buitencentra met speurtochten gesloten en ook veel andere activiteiten buiten (en natuurlijk ook binnen) gaan voorlopig niet door. Maar gelukkig kun je wel gewoon zelf leuke dingen doen met je kinderen - dus ga lekker naar buiten!

25 tips van Buiten altijd beter

Tijdens de eerste lockdown deelde ik op @buiten.altijd.beter mijn beste tips om jezelf én je kinderen te motiveren voor een dagelijkse frisse (of hopelijk zonnige) neus. Voor Go-Kids heb ik ze hier nog eens onder elkaar gezet.

 1. 1. Dieren spotten
 2. 2. Bingo
 3. 3. Wildplukken
 4. 4. Picknick
 5. 5. Op poezenjacht
 6. 6. Missie kikkerdril
 7. 7. Stoepkrijt
 8. 8. Bouw een hut
 9. 9. Water & zand
 10. 10. Moddermonsters maken
 11. 11. Op zoek naar klimbomen
 12. 12. Volg oranje...
 13. 13. Kriebelbeestjes
 14. 14. Kamperen
 15. 15. Parcours
 16. 16. Omarm nattigheid
 17. 17. Vuurtje stoken
 18. 18. Rol van een berg zand
 19. 19. Op zoek naar geocaches
 20. 20. Bommetjes!
 21. 21. Tuinieren
 22. 22. Heuveltje cross
 23. 23. Strandjutten
 24. 24. Spelen in de branding
 25. 25. Vliegeren

1. Dieren spotten

Zullen we vandaag op zoek gaan naar (🦊🦍🐅🐍vul in)? Bij ons eigenlijk altijd succes verzekerd. En natuurlijk is het superleuk en spannend om ergens heen te gaan om herten of wilde zwijnen te ontdekken, maar echt.... zo spectaculair hoeft het heus niet. Ook in de buurt valt er echt wel wat te spotten. Misschien zit er in de buurt een reigerkolonie in de toppen van de bomen of kan je ’s ochtends vroeg op zoek naar konijnen of fazanten? En binnenkort is het natuurlijk weer leuk om te speuren naar jonge gansjes of ooievaars die hun nesten bouwen. Het is vooral even goed nadenken wat er bij jullie in de buurt te spotten valt.

2. Bingo

Speurtocht klinkt in kinderoren toch een stuk spannender dan boswandeling – herken je dat? Bijna alle plekken waar je normaal gesproken een speurtocht mee zou kunnen pikken zijn gesloten. Maar.... met bijvoorbeeld de Go-Kids Natuurbingo heb je toch een speurtocht en het mooie is dat je bijna altijd wel een plek dichtbij huis kunt vinden met kans op bingo! Laat je het weten als het jullie lukt je kaart vol te krijgen?

3. Wildplukken

Aan het eind van de zomer bramen plukken of tamme kastanjes rapen. Bijna iedereen heeft het wel eens gedaan. Maar... ook in de lente is er van alles te plukken! Vanaf maart pluk je zo je eigen salade bij elkaar. En wist je dat madeliefjes en paardenbloemen eetbaar zijn?
Hier thuis wordt een plukmissie altijd met gejuich ontvangen. En wat is er leuker dan je eigen paardebloemenjam ´s ochtends door je havermout roeren?

4. Picknick

Picknicken is het hele jaar door één van mijn favorieten buitenactiviteiten. En dat hoeft echt niet perse op een geruit kleedje met picknick-mand en het hoeft ook echt niet boven de 25 graden te zijn. Met wat kouder weer een thermosfles mee en dan je handen opwarmen aan een kop thee zorgt bij ons juist voor extra magie!
Dus eet je broodje op een boomstam, in het gras tussen de pinksterbloemen, spreid je kleedje in de tuin, of op ruime afstand van anderen in het plantsoen. Eet smakelijk!

5. Op poezenjacht

Weet je nog de berenjacht van vorig jaar? Er verschenen overal in de buurt beren voor de ramen. Die zijn inmiddels grootendeels verdwenen, maar wat ons destijds opviel was dat er minstens zoveel poezen te tellen waren. Dus zoek je motivatie voor een blokje om?  Ga op poezenjacht, minstens even leuk!

6. Missie kikkerdril

Nog een beetje vroeg, maar noteer het vast op de kalender. Vanaf eind maart is er weer kikkerdril te vinden in poel of sloot. Wij namen vorig jaar dril mee naar huis en weken lang was de bak met kikkervisjes het eerste wat ’s ochtends gecheckt werd. Dus... wapen je met schepnet en emmer (of een plastic 2 liter melkcontainer, werkt ook gewoon) en maak het een missie! Vervolgens is wat vers water scheppen iedere paar dagen natuurlijk ook een goede reden voor een frisse neus! Voor alle ins and outs voor het verzorgen van de visjes is er online genoeg te vinden.

7. Stoepkrijt

Een bakje stoepkrijt heb je vast wel in de kast liggen én... grote kans dat je kind het krijt prima weet te vinden. Maar voeg er een rol afplaktape aan toe en het wordt een ware kunstvorm. Plak het tape op de stoep in de vorm van een ster, hart, dier of ander mooi figuur en kleur de vakken in. Goed voor uren extra krijtplezier en een flinke dosis Vitamine Z.

8. Bouw een hut

Ga een hut bouwen, maar dan een echte hè! Vertrek lekker op tijd richting bos en verlaat zo snel mogelijk de gebaande paden om de perfecte plek te vinden voor jóuw hut. En als je een picknick meeneemt (had ik al gezegd dat wij daar fan van zijn?) dan eet je lekker in of voor je eigen huisje.

9. Water & zand

Bijna alle kinderen zijn dol op kliederen met water en zand, dat is natuurlijk niets nieuws. Maar ook als het geen zwembroeken weer is, zijn water en zand goed voor eindeloos speelplezier. Met regenlaarzen en een warme trui kan het net zo heerlijk zijn. Voordeel is dat de strandjes met een graadje minder direct lekker rustig zijn! Ennehh, vergeet vooral geen droge trui én sokken mee te nemen! Spetterse!

10. Moddermonsters maken

Benodigdheden: zin in vieze handen, enigszins kleiachtige aarde, water uit kraan, vijver of sloot en een portie fantasie! Maak een balletje van klei en druk het op een boom. Versier het vervolgens met takjes, steentjes of andere materialen die je vindt om er een monster van te maken. Het helpt om de ondergrond eerste enigszins in te smeren met een beetje van je modder, voordat je het balletje erop drukt. Opgepast! Soms is het moeilijk nog te stoppen als je één keer bezig bent en kan het resultaat een overdaad aan monsters zijn!

11. Op zoek naar klimbomen

Stevige (oude) broek aan en gaan! Wat is er leuker dan klauteren, klimmen en de wereld vanuit de hoogte gadeslaan. Naar het bos op zoek naar dé perfecte klimboom blijft één van de beste redenen om op pad te gaan!

12. Volg oranje...

Volg oranje... of rood, of groen of geel..... Mits goed gebracht kan het volgen van een gemarkeerde route hier thuis rekenen op een hoop enthousiasme. Het voelt toch meer als een mini-expeditie, dus worden de beste wandelitems uit de kast getrokken en wordt er onderweg fanatiek gespeurd naar paaltjes met de juiste kleur. Als je onderweg ook nog een mooie klimboom tegenkomt en er tijd is voor een picknick is het feest helemaal compleet!

13. Kriebelbeestjes - small 5!

Op zoek naar de ´small 5´, ofwel pissebed, duizendpoot, slak, spin en lieveheersbeest. Ga op zoek onder schors, omgevallen boomstammen of grote keien en grote kans dat je ze succesvol kan afstrepen, of... ga op zoek naar het meest bijzondere kriebelbeestje. Helemaal leuk als je dan ook nog een loupepotje hebt, zodat je rustig kunt bekijken hoe mooi die kleine beestjes eigenlijk zijn!

14. Kamperen

Dit is wat mij betreft de heerlijkste manier om gewoon de hele dag buiten te zijn! Denk je dat het misschien nog een beetje aan de koude kant is in een tent? Zet ‘m op in je tuin of die van opa en oma. Leg voor extra warmte over je slaapzak gewoon je eigen dekbed, of ga helemaal luxe voor een echt matras. Het voelt vast als een heuse minivakantie.

15. Parcours

Spring op en af, balancerend over een randje van A naar B, ren zo snel mogelijk naar de overkant zonder de lijntjes aan te raken, slalom om bomen, lantarenpalen of speeltoestellen heen en loop onderweg zo hoog mogelijk tegen een schuine boom op.... Of iets totaal anders, afhankelijk van wat je tegenkomt en leuk vindt.
Het voordeel is dat het overal en altijd kan; in het park, bos of op een rustige parkeerplaats, met zon, sneeuw of regen. En als het wat kouder weer is, wordt iedereen er ook nog lekker warm van!

16. Omarm nattigheid

Je kijkt naar buiten en het regent. Bleh wat een vies weertje zeg! Herken je die reactie? Maar wat nou als je naar buiten kijkt en in plaats daarvan denkt ´Yes, het regent, laarzen aan, regenpak aan en op zoek naar modder!´ Als je de knop omzet kan je in de modder evenveel (of misschien wel meer) plezier hebben als in de sneeuw. En laten we wel wezen, je kansen liggen met modder aanzienlijk hoger!

17. Vuurtje stoken

Hoe een stapeltje houtblokken ineens verandert in een knapperend vuurtje blijft magisch! Vervolgens zijn een paar marshmallows en een kop warme choco voldoende. Of bak broodjes door deeg te rollen om een stevige natte stok en houd deze in het vuur. Als het deeg los laat is je broodje klaar. Als je helemaal makkelijk wilt doen; je kunt ook een blikje croissantdeeg gebruiken! Eet smakelijk!!

18. Rol van een berg zand

Ren, rol of buitel van een duin. Eén van de heerlijkste dingen die er te doen zijn en het fijne is dat je pijn doen eigenlijk niet kan! Doe vooral zelf ook mee, onmogelijk om hier geen goed gevoel van te krijgen!

19. Op zoek naar Geocaches

Geocachen is eigenlijk modern schatzoeken. Maar (bijna?) ieder kind vindt het toch leuk om op zoek te gaan naar een schat? Daarom is geocachen op zo´n dag dat ze eigenlijk helemaal geen zin hebben in die frisse neus, dé perfecte manier om toch binnen no-time op pad te zijn. Dus download de gratis app, zet je schatgraverspet op én..... veel plezier!

20. Bommetjes!

Heb je al gehoord van blije bijen bommen? Van kleipoeder, compost en zaadjes kneed je bloembommetjes, die de bijen een handje moeten gaan helpen. Vervolgens (en dat is natuurlijk nog leuker dan lekker vieze handen krijgen) gooi je ze als een echte strijder op braakliggende terreintjes of kale boomspiegels. Je kunt hier pakketjes voor bestellen, maar online vind je ook prima ´recepten´ om zelf aan de slag te gaan.

21. Tuinieren

Meehelpen én lekker vieze handen krijgen, een winnende combinatie toch? Er is altijd wel iets te doen waarbij groot en klein hun steentje kunnen bijdragen. Onkruid wieden, vegen, snoeien (of bijknippen) of gewoon een flinke plens water op een warme dag?

22. Heuveltje cross

Wat is er heerlijker dan met flinke vaart naar beneden te suizen? Dus pak een fietsje of stepje, of in ieder geval iets met wielen dat ook lekker rolt op een ongelijke ondergrond en ga op zoek naar heuveltjes. En ja, ook in ons platte landje kun je ze echt wel vinden! Hoog hoeven ze namelijk niet te zijn om een beetje vaart te maken. Veel stuntplezier!

23. Strandjutten

Struinen op het strand op zoek naar schatten. Schelpen; roze, blauw, of gestreept. Misschien vind je wel de schaal van een krab, of een verlaten eikapsel van een rog (je weet wel zo´n groot zwart uitgedroogd ding met puntige uitsteeksels - eigenlijk in de vorm van een mondkapje). Of gewoon een mooi verweerd stuk hout, afgesleten steen of een verloren playmobil poppetje? Of je gaat specifiek op zoek met de Go-Kids strand-zoek-doos... Op ieder strand ter wereld te doen en altijd prijs! Lekker vroeg op pad en.... je het hebt het strand (grootendeels) voor jezelf! 

24. Spelen in de branding

Wegrennen voor een golf, wat is er heerlijker dan dat? En helemaal ideaal, het blijft zich herhalen, zonder dat je er zelf maar iets voor hoeft te doen! Fijn in je zwembroek, maar ook met blote benen en een warme trui, of misschien wel laarzen en een muts verveelt dit nooit! Of ergens anders in het water...

25. Vliegeren

Staat er lekker wat wind? Op naar het strand of misschien een weiland en voel de wind, in je vlieger en in je haren!
Vliegers zijn er in alle soorten en maten, van stuntvliegers tot de simpelste vliegertjes. Die laatste doen het eigenlijk altijd, het enige waar je op moet letten is dat je niet loslaat!

Doe de challenge: 200 uur buiten in de lente!

Heb je wat aan deze buitentips? Volg voor meer buiteninspiratie en -motivatie @buiten.altijd.beter op instagram of op Facebook. Of, nog beter, doe mee aan de challenge ‘200 uur buiten in de lente’ via www.buitenaltijdbeter.nl!