Geocachen ofwel schatzoeken 2.0, ik had er nog nooit eerder van gehoord, jij wel? Iemand attendeerde me hier laatst op, het wakkerde mijn nieuwsgierigheid aan en daarom ben ik gelijk op onderzoek uitgegaan.

Wat is geocachen met kinderen?

Zoals ik hierboven al zei, het is schatzoeken 2.0. Niet meer met een oude verkreukelde schatkaart op pad, zoals wij dat als kinderen vroeger deden, maar met een heuse GPS tracker of smartphone op zoek naar de geocash, de schat! Wat de schat is, dat blijft keer op keer een raadsel en dat blijkt nu juist zo leuk te zijn aan deze buitensport. Want een buitensport mag het genoemd worden. Uren speuren met het hele gezin door de weide omgeving, lange wandelingen maken en struinen door de natuur.

de cash

Geocaching een wereldwijde trend

Geochaching vindt zijn oorsprong in Seattle. En dateert al uit het jaar 2000. Het wordt inmiddels over de gehele wereld gespeeld. In Nederland liggen nu ruim 50.000 cashes begraven! Tijdens de lockdown periode heeft geocachen onder kinderen en hun ouders in Westfriesland een enorme boost gekregen, logisch ook, want het is heerlijk om samen buiten tijd door te brengen!

Hoe met Geocaching te starten?

Alles wat je nodig hebt is een smartphone, de originele app Geocaching van Groundspeak, deze is te downloaden in de appstore en daarnaast maak je gebruik van Google Maps.
Eenmaal de app geopend vind je de geocache listing, een lijst met alle benodigde informatie om de zoektocht te starten. Zo staat hier onder andere in wie de eigenaar van de geocach is, dit is meestal de gene die het verstopt heeft, het formaat van de geocach, de verstopdatum, de moeilijkheidsgraad en het terrein, altijd handig om te checken zodat je weet met welke kleding je de deur uit moet, een omschrijving van de geocach, de GPS coördinaten en een kaart, zodat je ongeveer kunt zien waar de geocach verstopt is.

Puzzel of speurtocht

Naast de eenvoudige caches, zijn er ook caches waar een hele speurtocht aan vooraf gaat of waarvoor eerst een puzzel opgelost moet worden, de voorpret is dan al even leuk als het vinden van de schat zelf! En jullie ontdekken ook nog eens de hele omgeving!

Wat zit er in de cash?

Schat gevonden?

Dat is natuurlijk het doel van dit hele spel!
Wanneer je een groter model geocach hebt gevonden zit er vaak ook iets in. Je kunt dan bijvoorbeeld spulletjes ruilen of toevoegen aan de schat. Maar in iedere geocach hoe klein ook, zit een logboek, waarin de vinder zijn naam moet zetten en de datum. Het is ook de bedoeling dat de vinder op de geocaching-website een log achterlaat, ook als het niet is gelukt de schat te vinden.
De exacte locatie van de vondst wordt nooit bekend gemaakt, zodat meerdere schatzoekers oftewel, geocachers naar dezelfde schat kunnen zoeken.
Na het invullen van het logboek en de vermelding op de website moet de schat weer op precies dezelfde plek en op dezelfde manier verstopt worden. Wel stiekem, want niemand mag het zien! Dus de vinder mag het houden, gaat bij dit spel niet op!

Je log achterlaten in het logboek van de geocash

Geocachen in Westfriesland

En wat maakt het nu zo speciaal om in onze mooie regio Westfriesland dit spannende avontuur te beleven? Allereest hebben wij natuurlijk een prachtige omgeving, met mooie natuur, uitgestrekte dijken en prachtige historische plaatsen, om samen te ontdekken. Ook in Westfriesland zijn inmiddels vele caches verstopt! Er is zelfs een genootschap die in 2012 een geocache route heeft gemaakt langs de Westfriese Omringdijk, naar aanleiding van het boek 'Geheimen van de Dijk'. In dit boek geeft de Omringdijk 10 keer zijn geheimen prijs, voor 10 verschillende plekken een nieuw spannend verhaal en op iedere plek is een schat verstopt! De avonturen spelen zich af in Andijk, Enkhuizen, Hoorn, Scharwoude, Rustenburg, Alkmaar, Eenigenburg, De Keins, Kolhorn en Medemblik. Voor meer informatie over de Geheimen van de Dijk kun je terecht bij het Westfries Genootschap.

Er valt nog heel veel meer over dit super spannende spel te vertellen, maar ik denk dat de strekking bij deze wel duidelijk is. En ik denk dat ik de nieuwsgierigheid van vele ouders bij deze heb gewekt.
De voorjaarsvakantie voor regio noord staat alweer voor de deur, dus downloaden die app en ga samen met de kinderen op avontuur! 

Alle ins and outs weten? Bestel dan het boek 'Op avontuur met geocaching' Het complete infoboek voor jonge schattenjagers. Van de auteur; Ramona Jakob.

Infoboek voor jonge schattenjagers

Wil je jouw kind ook gelijk enthousiast maken voor deze activiteit? Bekijk dan samen onderstaand fragment van het NOS jeugdjournaal.

Veel plezier met schatzoeken!

Nancy Molenaar - Go-kids Westfriesland