Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen heeft de tweede prijs behaald in de ANWB verkiezing 'Leukste uitje van Nederland 2021' in Noord-Holland. Een mooie reden voor Go-Kids om dit uitje met de kids eens grondig te gaan testen! Ik bezocht het prachtige buitenmuseum met drie generaties, opa en oma, ikzelf en mijn kinderen van drie en zeven jaar.

Naar het Zuiderzeemuseum met kinderen

Zuiderzeemuseum Enkhuizen: vanaf het begin een feestje

Het museum heeft diverse in- en uitgangen. Wij zijn gestart bij het entreepaviljoen van het museum, waar je alle ruimte hebt om de auto veilig te parkeren. Vanuit hier word je met een veerboot naar het buitenmuseum gebracht.

Dwars door de dijk & veerboot avontuur

Eenmaal binnen begon het feest voor de kinderen gelijk al, met in de hal van het paviljoen de voorstelling 'Dwars door de dijk', waarbij kinderen door een tunnel kunnen kruipen en zo een kijkje onder water kunnen nemen. Dus even op de veerboot moeten wachten is helemaal geen straf. De reis met de veerboot is al een hele belevenis op zich, mijn kinderen keken hun ogen uit met alle prachtige schepen die voorbij voeren. 

op de veerboot naar het zuiderzeemuseum

Even terug in de tijd

Het is letterlijk alsof de tijd hier heeft stil gestaan, met de prachtige huisjes, winkels, bruggen, schepen, paden en medewerkers in kledij van toen. Wij namen onder andere een kijkje in een schooltje uit begin 1900, het oude postkantoor, de bakkerij, de boerderij, waar ik vooral mijn zoontje een heel groot plezier mee deed en natuurlijk de snoepwinkel, met overheerlijke oud Hollandse snoepjes! Die we uiteraard hebben geproefd!

Naar het Zuiderzeemuseum met kinderen

Echt leuk voor jong én oud

Waar opa en oma herinneringen ophaalden en hun verhalen deelden met ons over hoe het bij hen vroeger was, beleefden de kinderen het op hun eigen manier. Onderweg kwamen we diverse plekken tegen waar er ouderwetse spelletjes op straat gespeeld konden worden, zo werd er onder andere gehinkeld, touwtje gesprongen, gekegeld en testte oma haar diabolo skills van vroeger nog eens uit. 

Naar het Zuiderzeemuseum met kinderen

Museum boordevol activiteiten voor kinderen

Al wandelend door de prachtige straatjes kwamen we allerlei activiteiten voor kinderen tegen, zo begonnen we met bouwen in één van de huisjes die in het teken stond van de 'Design Route', om de hoek stond mijn dochter al snel touwtje te springen met oma samen.

Kinderatelier

In één van de woningen is een workshopruimte 'het kinderatelier' gevestigd, hier kunnen kinderen tegen een kleine vergoeding houten klompjes pimpen, ook kunnen er in het museum klompbootjes gemaakt worden. Kinderen kunnen zich verkleden en zo ook zelf even terug naar toen.

Huisje vol verhalen

In het 'huisje vol verhalen' onder de dijk, heeft mijn zoontje genoten van een door een medewerker, prachtig voorgelezen kinderboek, ik heb de rest van de dag gehoord hoe de aalscholver de vloer onder poepte, dat verhaal heeft dus duidelijk indruk gemaakt.

Aan boord van een boot

Ook zijn we aan boord van een boot geweest en hebben gezien hoe je scheepsknopen maakt en hoe touw wordt gemaakt. Als souvenir namen we een handgemaakt springtouw mee naar huis.

design route zuiderzeemuseum

Tentoonstelling Must See

Bij de ingang kregen de kinderen een potlood en een boekje met opdrachten mee, alles in het teken van de 'Must See' tentoonstelling. Door het gehele museum staan grote opvallende borden bij kunstwerken, kunstwerken die passen bij belangrijke Hollandse iconen. Bij elk icoon hoort een opdracht.

Mijn zoontje van drie vond de afgebeelde meeuwen in het boekje vooral erg interessant, mijn dochter had het na twee iconen wel gezien, misschien nog net te jong om de volledige aandacht hierop te kunnen richten, of misschien andere interesses, maar ik denk dat het wel een hele leuke aanvulling is voor grotere kinderen of kinderen die gek zijn op opdrachten maken. In ieder geval leuk dat dit aangeboden wordt! 

must see in het zuiderzeemuseum

Expeditie Waterwerken

Zodra je de veerboot afstapt tref je de Expeditie Waterwerken. Een plek waar kinderen leren dat droge voeten helemaal niet vanzelfsprekend zijn, maar dat hier hard voor wordt gewerkt. We zijn hier in eerste instantie aan voorbij gelopen en dat was helemaal geen slecht idee! Toen we op de terugweg moesten wachten op de veerboot hebben de kinderen zich hier nog even uitstekend vermaakt, zo goed zelfs dat we een boot later hebben genomen!

expeditie waterwerken Zuiderzeemuseum met kinderen

Droge voeten doolhof

Ze hebben, voor mijn gevoel uren, genoten van het visjes vangen, mijn dochter die net lezen kan vond het 'Droge voeten doolhof' geweldig, ze kon zelf alle borden lezen! Hoe trots! Bij ons bezoek stond er teveel wind, maar kinderen kunnen op deze plek ook met roeibootjes het water op om allerlei eilanden te ontdekken. Dit gedeelte was voor ons echt een leuke aanvulling op het andere deel van het buitenmuseum. 

Naar het Zuiderzeemuseum met kinderen

Wat vonden de kinderen van dit uitje?

We gingen met blije kinderen weer huiswaarts, dit museum is écht leuk voor jong én oud. Wij zagen tijdens ons bezoek dan ook volwassenen en kinderen van alle leeftijden op hun eigen manier het museum beleven. Zelfs mijn zoontje van drie heeft zich uitstekend vermaakt en wilde eigenlijk helemaal niet naar huis!

Naar het Zuiderzeemuseum met kinderen

Mijn dochter van zeven miste naar eigen zeggen 'paarden' in het museum; 'Als ik de baas van het museum was, dan zou ik paardenkoetsen door het museum laten rijden'.
De veerboot was één van de favorieten van de dag evenals de tunnels van de tentoonstelling 'Dwars door de dijk' en ook de Expeditie waterwerken. De frietjes in zelfbedieningsrestaurant 'Het Amsterdamse Huis' en de snoepjes uit het snoepwinkeltje stonden ook in de top tien van deze twee. 

Kindvriendelijkheid Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum krijgt van ons twee duimen omhoog wat betreft kindvriendelijkheid! Voor ons was dit een zeer geslaagd uitstapje!

zuiderzeemuseum kindvriendelijk

Wanneer gaan jullie een bezoek plannen?

Check het hier!

Nancy Molenaar - Go-Kids Westfriesland 

PS - Wist je dat de Verkiezing voor Uitje van het Jaar 2022 alweer van start is gegaan? Natuurlijk is het Zuiderzeemuseum ook weer genomineerd in Noord-Holland. Ben je ANWB-lid... breng snel je stem uit!