Vlak voor de lockdown ben ik, met mijn kinderen Twan (5 jaar) en Lizz (3jaar), naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen geweest. Ze hebben daar de nieuwe expo “Winterkoorts”. Nu het museum weer open is kunnen jullie er ook fijn naartoe!!

Op naar het Zuiderzeemuseum!

Nadat we een stukje hebben gereden, parkeer ik de auto bij het station en moeten we nog even een klein stukje lopen. Deze moeder was voorbereid en had voor de kinderen hun loopfiets meegenomen. Na een stukje te hebben gelopen (ongeveer 10 minuten, dus het viel mee 😉) komen we aan bij het Zuiderzeemuseum.

Fijne medewerkers

Wat mij gelijk opviel, is dat de medewerkers van het museum heel enthousiast zijn. Wij werden heel vriendelijk ontvangen met een kleine uitleg en met een plattegrond op zak gaan wij de “winterkoorts” ervaren.

Winterkoorts: tocht door het verleden

We beginnen onze barre tocht door het verleden van Nederland. “Deze sleeën lijken niet op die wij thuis hebben, mama.” zei Twan.  Die “oude” sleeën zijn toch wel heel groot en bijzonder.

zuiderzee museum 1

Al snel zien ze de sneeuwballenbak, deze herkennen ze van het introductiefilmpje van het Zuiderzeemuseum over Winterkoorts:

Je waant je even in een mooie witte winter wereld. Ze hebben dit zo leuk neergezet dat de kinderen even kunnen spelen en bewegen en jij als ouder even te tijd kan nemen, om de foto’s en de teksten te lezen.

zuiderzee museum 2

Wat waren het barre tijden vroeger, maar wat zag het er ook heel gezellig en knus uit. Iedereen met houten schaatsen en sleeën op het ijs. Ik als schaatsliefhebber kan deze mooie foto’s wel erg waarderen.

zuiderzee museum 3

Elke ruimte heeft een ander uitdagend spel element wat te maken heeft met de kou, sneeuw en ijs.

Krakend ijs

Zo komen we de volgende ruimte binnen. Dit begint al met een krakend geluid. Ik krijg dan dus ook gelijk de vraag wat dat voor geluid is. “Nou, Twan dat is nou het geluid van krakend ijs!”

Dat klinkt toch best wel heel spannend. Deze ruimte heeft alles te maken met de kou. Er waren verschillende oude sleeën, kleding en schoenen te zien. Nou ja, schoenen waren het niet echt, eerder klompen met noppen eronder. We kwamen tot de conclusie dat de kleding er toch wel heel gek uitzag vroeger.

Verhaal van vroeger & ijsschotsen springen

Na een spannend verhaal van vroeger in de slee te hebben gehoord, gingen we nog ijsschotsen springen en zijn daarna verder gegaan op avontuur.

zuiderzee museum 4

Zelf schaatsen

We konden even schaatsen. Hoe leuk is dat. Maar hoe moet je ook alweer schaatsen? We hebben afgelopen februari natuurlijk wel even kunnen schaatsen; dat was de eerste keer voor Twan en dat op natuurijs. Toch maar even het filmpje kijken hoe de mensen vroeger schaatsen. Daarna hebben we het ook nog even zelf op oversokken geprobeerd. Dit lukt toch best wel aardig.

zuiderzee museum 5

“It giet oan!”

Ook kan dit stukje van de Nederlandse geschiedenis niet ontbreken. De Elfstedentochten. Wist je dat het ijs voor de Elfstedentocht minimaal 25 cm dik moet zijn? En je al kan schaatsen op natuurijs bij 9 cm? Met een speciale meetlat wordt de dikte gemeten. Dit konden we hier ook even uitproberen.

Priksleeën

Bij de laatste winterkoorts ruimte hebben ze wel een hele bijzondere winteractiviteit neergezet: "priksleeën". He, wat? Priksleeën? Wat is dat dan?

Nou dat is eigenlijk ontzettend leuk om te doen. Je zit op een slee en hebt 2 stokken om je vooruit te bewegen. Je duwt eigenlijk jezelf vooruit. En als je hier dan een wedstrijdje van maakt, heb je dus ontzettend veel lol op het ijs. Mijn kinderen hebben hier echt van genoten.

zuiderzee museum 6

De expo Winterkoorts heeft in elke ruimte een nieuw avontuur, met nieuwe oude dingen die ze nog niet eerder hadden gezien. Ze hebben letterlijk hun ogen uitgekeken en genoten van de leuke aankleding.

Zuiderzeemuseum voor jong en oud

Na het bezichtigen van de winterkoorts, hebben we ook gelijk de rest van het museum bekeken. Maar wat een hoop mooie oude verhalen, foto’s en attributen zijn er te zien. De grote schepen midden in het museum waren wel erg mooi en indrukwekkend.

Veel activiteiten om zelf te doen

Er zijn een hoop activiteiten te doen en zo kun je ervaren hoe het vroeger ging. Dit alles maakt dat het bezoeken van het Zuiderzeemuseum echt te moeite waard is voor jong en oud.  

Ook leuk voor Lizz van 3 jaar

Het museum heeft de leeftijd vanaf 4 jaar voor Winterkoorts ingesteld. Ik merkte dat Lizz van 3 jaar zich hier ook prima heeft vermaakt! Op haar eigen manier heeft ze haar ogen uitgekeken naar al het moois wat het museum te bieden heeft. Hoe mooi is het om je kinderen al zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met een museum?!

Groetjes Sabina