Nog een weekje, dan is het Halloween! 31 oktober valt dit jaar op zaterdag, dus een perfecte dat voor het vieren van een griezelig Halloween feest met je kinderen. Maar ja, corona hè... veel activiteiten en feesten gaan toch maar niet door. Moeten we het dit jaar dan maar overslaan? Nee joh... je kunt het toch ook thuis gezellig maken met Halloween!

Wat is Halloween nou eigenlijk?

Halloween is van oorsprong een oud Keltisch feest. Het komt dus helemaal niet uit Amerika! De Kelten hadden een andere kalender dan wij: het jaar begon daar op 1 november. Op 31 oktober was het dus oudejaarsavond, All Hallows Eve - Allerheiligenavond. De link met griezelen, geesten en maskers heeft te maken met het geloof dat op die dag de geesten van alle gestorvenen terugkwamen om een te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. Ieuw - vertel dat maar niet aan je kinderen lijkt me. 

Halloween in Amerika

In Amerika is Halloween van oudsher veel populairder dan hier. Trick or Treat is daar een waanzinnig leuke traditie ala Sint Maarten bij ons. Alleen is het daar - net als alle feestdagen - wel heel commercieel geworden. En dat is hier ook wel al doorgedrongen. Is dat erg? Ik vind van niet hoor, iedereen moet lekker doen, kopen en verkopen waar hij of zij zin in heeft.

Halloween in Nederland

Het Halloween feest is toch wel steeds populairder geworden in ons land de afgelopen jaren. Al moet ik zeggen dat de Taekwondo club waar mijn jongens vroeger lid van waren toen al elk jaar een tof Halloween feest organiseerde voor de jeugdleden. Supergezellig, allemaal verkleed, spannend verhaal met speurtocht en met z'n allen pannenkoeken smullen. Top voor die kinderen!

In de loop van de jaren zie je steeds meer organisaties in Nederland iets met Halloween doen, en waarom ook niet? Ieder feestje maakt het leven leuker toch?

Happy Halloween

Halloween vieren met kinderen

In normale, coronaloze jaren zijn er steeds meer Halloween evenementen. Bij ons in Noord-Holland bijvoorbeeld de Halloweenfair Westfriesland in Bovenkarspel op Camping de gouwe Stek, en ook een Halloweenfair in Hem. Die laatste, daar was ik vorig jaar. Het was toen nogal regenachtig en daardoor wat rustig - maar ik vond het superleuk opgezet. Dat soort grote evenementen zijn dit jaar natuurlijk afgelast.

Kleinschalige activiteiten voor de kids

Er zijn nog wel kleinere activiteiten die doorgaan. Het Halloweenfeest bij Spelekids in Loosdrecht bijvoorbeeld, en een leuke knutselochtend of middag bij de VerbroederIJ in Amsterdam-Noord. En zo zijn er natuurlijk echt nog wel meer kleinschalige Halloween activiteiten voor kinderen. Die mogen tenslotte wel wat meer binnen de coronaregels dan volwassenen.

Maak er thuis een feestje van

Zijn er bij jou in de buurt geen activiteiten? Of wil je daar gewoon niet naartoe omdat je vanwege corona liever thuisblijft? Dan kun je ervoor kiezen om Halloween maar over te slaan dit jaar, óf je maakt er thuis een feestje van...

Activiteiten voor Halloween thuis

Waar kun je allemaal aan denken als je thuis Halloween wilt vieren met de kinderen? Wat dacht je van:

 • verkleden natuurlijk!
 • binnen en buiten versieren
 • schminken
 • griezelverhaal lezen
 • knutselen
 • speurtocht in het donker

1. Kostuums en versiering voor Halloween

Verkleden voor Halloween kan op allerlei manieren. Je kunt de prachtigste Halloween kostuums kopen - daar maak je jouw kind vast héél gelukkig mee.  Check bijvoorbeeld:

10% Go-Kids korting bij Feestwinkel.nl!

Kijk ook op de Halloween-pagina van Feestwinkel.nl - op elke bestelling krijg je daar 10% speciale Go-Kids korting.

Halloween bij Feestwinkel.nl

Om de 10% korting te claimen gebruik je de kortingscode:

GO-KIDS10%

2. Zelf een Halloween kostuum maken

Maar het is ook superleuk om zelf een kostuum te maken. Dat hoeft niet ingewikkeld met naaimachines enzo.

 • Met repen stof voor een mummiepak of rollen verband kun je heel eenvoudig een mummie maken van je kind.
 • Een spook is nog makkelijker: neem een wit laken, knip er gaten uit voor de ogen en mond en klaar is je spook.
 • Voor een zombie neem je oude kleding die al gescheurd is of gescheurd mag worden, knip en rafel je suf en maak er groezelige vlekken op. Misschien zelfs bloedvlekken met ketchup of rode verf?

Zelf maken van de versiering ... daar vind je wel wat leuke tips voor bij het knutselen.

3. Griezel feestkist huren met kostuums, versiering en activiteiten

Kostuums kun je dus kopen of zelf maken, maar wat dacht je van huren? Misschien is de Griezel- of de Heksen & Tovenaars feestkist nog wel beschikbaar om te huren... je weet het maar nooit. In zo'n feestkist zit dan niet alleen verkleedkleding in griezelthema, maar ook versiering en activiteiten voor een groep kinderen. En waarom zou je die activiteiten niet met je gezin thuis kunnen doen?

Spoken en griezels feestkist

4. Griezelig schminken

Vinden jouw kids het leuk om geschminkt te worden? En vind jij het leuk om dat te doen? Dan heb je vast zelf wel ideetjes over hoe dat eruit kan komen te zien, maar check eens deze makkelijke schminkvoorbeelden:

Heb je geen schminkspullen maar lijkt het je wel tof om daar eens mee te gaan beginnen? Je hebt schminksets en accessoires in allerlei soorten, maten en prijzen. Leuke nieuwe hobby waar je de kids ook heel blij mee maakt!

5. Griezelverhaal vertellen of voorlezen

Hoe spannend wil je het maken? Natuurlijk wil je wel dat de kinderen gewoon kunnen slapen als dat de bedoeling is... maar een beetje griezelen hoort natuurlijk wel bij Halloween. En anders kies je voor leuke monstertjes en lieve spookjes, dat kan ook. Schud jij zelf een verhaal uit je mouw of neem je liever een voorleesboek? Kijk bijvoorbeeld eens naar Het grote Kluitman Griezelboek... met 10 gruwelijk griezelige verhalen van de beste kinderboekenschrijvers - voor kinderen van 4 tot 8 jaar!

Het grote Kluitman Griezelboek

6. Halloweenknutsels

Samen lekker aan de knutsel voor Halloween, dat is altijd leuk. Als voorbereiding en als activiteit met Halloween zelf, het kan allemaal. Waar denk je aan bij knutselen voor Halloween?

 • Pompoenen! Een echte uithollen en er een gezichtje uit snijden - lichtje erin en je hebt een super Halloweenknutsel. 

 • Griezelblikken voor een gooispel. Dubbel pret: met het maken en daarna ermee spelen!
 • Een spook knutselen als versiering voor jullie huis, óók leuk...
 • ... en zo zijn er nog veel meer leuke knutselvoorbeelden te bedenken en vinden!

7. Spannende speurtocht (in het donker?)

Kunnen jouw kinderen het aan? Een spannende speurtocht in het donker? Zelfs de stoerste kids blijken dat toch eigenlijk wel heel eng te vinden... Je kunt natuurlijk ook een speurtocht uitzetten om te lopen als het nog licht is... eindigend als het zo ongeveer donker wordt. 

Natuurlijk kun je zo'n speurtocht zelf bedenken met verhaal en spelletjes voor onderweg... maar je kunt ook een Griezelspeurtocht bestellen. Dan krijg je een volledig pakket per post met alles wat je nodig hebt voor een spannende speurtocht met Halloween.

Griezelspeurtocht voor Halloween

Zo - genoeg inspiratie? Lijkt me toch dat je met deze tips een hartstikke leuke Halloween in corona tijd kunt organiseren voor je kinderen. En voor jezelf, want hoe leuk is het om samen met je kids deze gezellige dingen te doen?

 

Ik wens je een griezelig gezellige Halloween op 31 oktober!

Anneke Ranzato - Go-Kids

 

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij via die link naar een webshop gaat en daar iets koopt, ik daarvoor een kleine commissie krijg. Dat kost jou niets extra en je helpt mij ermee... dank je wel dus!