Zet de computer maar uit.  In het Westfries Museum gaat er namelijk een wereld voor je open. Tijdens de zomervakantie valt er van alles te beleven in het museum van de Gouden Eeuw in Hoorn.  Ga naar Batavia in 1627 via de Virtual Reality-tour - en vergaap je aan beschilderd behang!

Mystery Museum Tour

Je kunt nu de Mysterie Museum-tour volgen, speciaal voor jong en oud. Met de podcaster aan je oor dool je door de 27 schatkamers en ontdek je de spannendste verhalen: van de geroofde kunst tot de wapens in de schutterijzaal. En van het leven vroeger aan boord van VOC-schepen tot nepnieuws in de 17e eeuw. De audiotour zit vol verhalen, opdrachten en leuke weetjes over interessante museumvoorwerpen voor kinderen vanaf 6 jaar en hun ouders/begeleiders. 

De Mysterie Museum-tour bevat luisterverhalen, maar ook (kijk)opdrachten waarbij je schilderijen gaat vergelijken of op zoek gaat naar katten bijvoorbeeld. Er zijn opdrachten met keuzeknoppen (kies A, B of C) of opdrachtjes die je alleen of samen met elkaar aangaat - zoals een selfie maken bijvoorbeeld. Als je deze tour doet, maak je dus kennis met alle mysteries in het museum.  

Mysterie Speurtocht Westfries Museum Hoorn

Virtual Reality in het Westfries Museum

Beleef Batavia in het jaar 1627. Door Virtual Reality komt de 400 jaar oude kaart van Batavia tot leven: spectaculair voor jong en oud. Door de geldende maatregelen kosten de tickets tijdelijk € 2,50 per persoon. Deze kunnen alleen in het museum zelf worden geboekt, reserveren online of telefonisch is op dit moment nog niet mogelijk.  

Ruim 400 jaar geleden werd de handelsnederzetting Batavia in Indonesië gesticht door gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coen. In het museum komt de stad van toen opnieuw tot leven door de nieuwste Virtual Reality-technieken. Vanuit een comfortabele stoel in de VR-room reis je terug in de tijd. Scheer als een vogel over de stad, neem een kijkje in het VOC-kasteel of roei door de drukke haven. Maak kennis met de smeltkroes van culturen waar handelaren uit heel Azië samenkwamen. Ontmoet ook Coen en zijn vrouw Eva Ment. Je gids is Frans Florisz van Berckenrode, de maker van de alleroudste kaart van Batavia (die je ook in het Westfries Museum kunt zien).

Alles over Batavia VR 

VR Westfries Museum Hoorn

Veilige tijdreis 

Na een jaar gesloten te zijn geweest, is de VR-room van het Westfries Museum nu weer toegankelijk voor het publiek (de heropening is gerealiseerd met steun van het Kickstart Cultuurfonds). Vanwege extra veiligheids- en hygiënemaatregelen kost een ticket voor de VR-room t/m december 2,50 p.p. als surplus op het museumticket.

Jeugd t/m 18 jaar heeft altijd gratis toegang tot het museum en betaalt dus enkel 2,50. Let op: alleen in het museum zelf kunnen tickets worden geboekt voor de VR-beleving: vraag bij de balie of er nog plaats is.

Vanwege de veiligheid is de bezoekerscapaciteit voorlopig beperkt tot maximaal 10 bezoekers per voorstelling. De VR-beleving vindt plaats om 13.30, 14.30 en 15.30 uur. Zodra er meer voorstellingen mogelijk zijn, wordt dit gemeld op de website van het museum.

VR beleving in het Westfries Museum

De betovering van beschilderd behang

Naast de VR-voorstelling kan er in het Westfries Museum ook worden genoten van de tijdelijke tentoonstelling ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’. In de tentoonstelling (die verlengd is tot en met 23 januari 2022) spiegelt het Westfries Museum opnieuw het heden aan het verleden. Naast monumentale behangsels van de Hoornse Behangselfabriek ‘De Vaderlandsche Maatschappij’ zijn hedendaagse handbeschilderde stukken te bewonderen van Snijder&CO, het Rotterdamse kunstenaarsduo die het ‘vergeten’ ambacht na bijna 200 jaar nieuw leven inblazen.

Meer over Ambacht aan de wand

Reserveren gewenst, niet verplicht

Vanwege de verdere versoepelingen is het online reserveren van een museumticket niet langer verplicht maar gewenst. Ook het dragen van een mondkapje tijdens het museumbezoek is niet meer verplicht, maar iedere bezoeker die dat graag wil, staat het uiteraard vrij om dat wel te doen.

De tijdsloten blijven voorlopig aan en ook houdt het museum de anderhalvemeter-norm aan, plus de gezondheidscheck en registratie aan de deur. Zo blijft het bezoek aan het Westfries Museum veilig en kun je ontspannen nieuwe inspiratie opdoen. Jong en oud is welkom van dinsdag t/m zondag van 12.30 tot 17.00 uur (maandag is het museum gesloten). 

De leukste uitjes en feestjes
in Westfriesland
gratis in je mailbox?

Aanmelden Go-KidsTips