Voorjaarsvakantie in het Stoommachinemuseum

Tijdens de voorjaarsvakantie van 15 februari tot en met 1 maart is het Stoommachinemuseum in Medemblik alle dagen onder stoom en zijn er leuke activiteiten voor jong en oud.

Bij de expositie ‘Nederland op Stoom!’ zijn vele topstukken uit de museumcollectie te zien, je kijkt je ogen uit. Kinderen kunnen een tinnen figuurtje gieten, een springtouw slaan of de stoker helpen bij de ketel.

Expositie ‘Nederland op Stoom!’: Tientallen (bewegende) stoommodellen laten in een spectaculaire show met audiovisuele effecten zien hoe de doorbraak van stoom halverwege de 19e eeuw in Nederland goed op gang kwam. 

Zondag 16 februari: De smid is vandaag aan het werk in de oude smederij uit 1869. Kom kijken en help het smidsvuur brandend te houden door de grote blaasbalg te bedienen. De smid is ook aanwezig op woensdag 19 en 26, zondag 23 februari en 1 maart.

Woensdag 19 februari: Tinnegieter Harry van der Meij geeft demonstraties tinnegieten. Hij laat het gloeiendhete metaal in mallen lopen en giet leuke voorwerpen. Wie durft, mag zelf een figuurtje gieten en het resultaat mee naar huis nemen.

Vrijdag 21 februari: Touwslager Herman Evers laat zien hoe je zeemansknopen maakt en legt uit hoe je touw kan slaan. Daarna mag je zelf aan de slag om een springtouw te slaan.

Zaterdag 22 en 29 februari: Rob Bes legt d.m.v. proefjes en experimenten uit wat stoom nu precies is. Je hoeft echt geen bolleboos te zijn om het te begrijpen. Met miniatuurstoommachines kun jezelf ontdekken wat stoomkracht doet. Nieuwsgierig geworden? Breng dan een bezoek aan ons stoomlab. Vanaf 12 tot 16 uur worden de proefjes op het hele uur gedemonstreerd.

Dol op leuke uitjes met je gezin?
Vraag onze gratis mails met UitTips in de regio aan!

GRATIS UitTips!