In 2021 is het Spoorwegmuseum de winnaar van de bronzen medaille van ANWB Leukste uitje van de provincie Utrecht. Onze kidsreporters Jari (9), Lisa (9) en Noud (6) hebben uitgetest of dat terecht is!

Al ruim een week keken de kinderen ernaar uit om naar het Spoorwegmuseum te gaan. In de auto klonk: 'we zijn er bijna....' enthousiast toen ze het voormalig Mabiebaanstation uit 1874 zagen. Op de parkeerplaats keken de kinderen meteen hun ogen uit naar het imposante gebouw. 'Wauw wat een mooi oud gebouw is dat!' Wat mij binnen meteen opviel waren de luikjes waardoor we de kaartjes konden bestellen en als je binnenkomt in het museum moet je echt naar boven kijken, zo gaaf dat je dan onder een oude trein doorloopt die aan het plafond hangt!'

De grote ontdekking

We begonnen met de grote ontdekking en gingen terug in de tijd. 'We gingen terug in de tijd met een tijdmachine, echt supergaaf! We kwamen in de oude tijd waar veel oude gebouwen waren. Ook zagen we waarmee ze vroeger werkten en zagen we zelfs dat er een muisje woont. De grote oude arend is een mooie stoomlocomotief en we dachten echt dat we in de oude tijd waren.'

 

Heel veel treinen

Zoals verwacht zijn er heel veel treinen te zien in het spoorwegmuseum, sommige treinen zijn al heel oud en in sommige treinen mag je ook zitten. Ook zijn er modeltreinen te zien en kun je buiten in een klein treintje rijden. Buiten zie je een oud seinhuis waar ze vroeger echt in hebben gewerkt. Binnen stond een oud voertuig waar de werklui vroeger mee over het spoor reden. 'Gingen ze mensen die aan het spoor werkten echt vroeger echt zo over het spoor?'

 

Tentoonstelling 'Spoor van de verbeelding'

Er is altijd een wisselende tentoonstelling, deze keer was de tentoonstelling gemaakt van allemaal posters (affiches). De kinderen hebben hier veel verschillende ontwerpen gezien. 'Het leukste van de tentoonstelling was dat we zelf ook een poster konden maken!'. Er is een atelier ingericht en met behulp van mallen en sjablonen gingen ze aan de slag. Ze maakten een eigen poster van hun bezoek (mama heeft een klein beetje geholpen). 

Stalen Monsters

De kinderen zijn het er unaniem over eens dat dit het allerleukste is in het spoorwegmuseum. De attractie maakt een ritje in het donker tussen de treinen door. 'Je gaat in een soort van achtbaan, met zijn vieren in een karretje. Hij gaat in het donker, maar niet over de kop hoor! Het was gaaf en soms een beetje spannend. Het leek net of je op een rijdende trein af ging, gelukkig gingen we nog snel aan de kant'.
En toen ze er eenmaal uit waren, wisten ze niet hoe snel ze weer in de rij moesten gaan staan voor het volgende ritje!

Droomreizen

Een klein beetje verstopt zit het Theater. 'We gingen met de mevrouw mee op de Orient Express. Ze heette Annabelle. Ze vroeg wie er wilden helpen en wij hadden alle drie ons hand opgestoken. En weet je wat? We werden alle drie uitgekozen! Wij mochten de knoppen bedienen en toen ging de trein rijden. Tip: kijk bij binnenkomst hoe laat de verschillende shows starten en zorg dat je op tijd komt, zodat je verzekerd bent van een plekje in het prachtige theater. 

 

Techlab 

In het Techlab kan je leren hoe een trein werkt met stroom, stoom, weerstand en wielen. 'We mochten heel hard fiesten om de lampen aan te laten gaan en nog vele meer proefjes doen. Sommige dingen zijn superzwaar en je kan je eigen trein ontwerpen. Wij vonden de gouden trein die er supersnel uit zag wel heel gaaf geworden!'.

 

Wat vonden onze reporters ervan?

'Het was leuk en gaaf! Er is zoveel te doen, dat een dag bijna te kort is'. Het meest bijzondere is het toilet in het gebouw waar we de kaartjes ophaalden. Daar moet iedereen een keer naartoe'.   

Het resultaat van hun zelfgemaakte affiche zegt genoeg:

Om 17.00 uur ging het museum dicht. De reporters hadden het zo naar hun zin dat ze eigenlijk nog niet van plan waren om naar huis te gaan.... 'Het is leuk voor alle kinderen, ook voor peuters en wat oudere kinderen! De peuters kunnen vooral veel kijken en buiten in het treintje mee. De grotere kinderen begrijpen het wel wat beter. Wij durven zelf niet in de vuurproef, maar voor hele stoere kinderen is dat vast leuk!

En of ze zelf nog iets zouden veranderen aan het spoorwegmuseum?
'Als ik (Noud) de baas van het spoorwegmuseum zou zijn ik elke dag een paar keer in de stalen monsters gaan!
En ik (Jari) zou nog meer echte treinen neerzetten en een kleine locomotief maken die je zelf kan besturen.
En ik (Lisa) zou meer echte treinen neerzetten waar je ook echt in kan! 


Dus of het terecht is dat het Spoorweg in de top 3 is geëindigd, als je het hen vraagt: zeker, 'ze mochten ook wel hogere eindigen, het was veel leuker dan we dachten!' 

Spoorwegmuseum