De lekkerste oliebollen en appelflappen bak je zelf, toch? Of laat je het aan professionals over en ga je eropuit om de lekkernij bij een oliebollenkraam of bakker te scoren? En heb je al jaren een vast adres, of keek je elk jaar naar de uitslag van de Oliebollentest in de welbekende krant? Helaas is de krant gestopt met de test, maar het is door anderen opgepakt op oliebollentestonline.nl hebben we de uitslag voor jullie bekeken. De lekkerste oliebollen kwamen dit jaar uit Delft, maar in de top 10 is zeker ook een oliebollenbakker uit onze regio te vinden!

Wij gingen alvast op zoek naar een bijpassende oliebollenschaal en de mooiste servetten zodat je goed voorbereid bent voor de lekkernij op oudjaarsavond. 

De 8 beste Oliebollenkramen in de regio Utrecht & Amersfoort

Jullie zijn natuurlijk erg benieuwd waar je de beste oliebollen en appelflappen of appelbeignets kunt halen?!

1. Bakkerij Vonk in Bunnik
Deze ambachtelijke bakkerij is dit jaar de enige oliebollenbakker uit de regio die in de top 10 van Nederland is geëindigd, en wel op de 8e plaatst met een 8,5 voor de oliebol. Er zit ook een vestiging in Zeist waar je de eerlijke oliebollen kunt halen. 

2. Bakkerij Hogenboom in Houten
3. Bakkerij 't Hofje in Vianen
4. Gebakkraam Schothorst in Amersfoort
5. Oliebollenkraam Neude in Utrecht
6. Oliebollenkraam Hornbach Nieuwegein
7. Oliebollenkraam Brusselplein Utrecht
8. Sweet Bakery Ranzijn in Amersfoort

 

Zelf bakken? Het recept!

Ingrediënten voor ongeveer 20 stuks.

500 gram bloem
500 ml halfvolle melk (liefst lauw)
7 gram gedroogde gist
1 ei
4 el lichtbruine basterdsuiker
snufje zout
1 fles zonnebloemolie om in te bakken
evt. 150 gram gewelde rozijnen of krenten

1. Het beslag
Maak het beslag door de bloem te zeven in een beslagkom en het zout toe te voegen. Giet vervolgens langzaam de melk met gist erbij. Daarna kun je kloppen met een mixer met deeghaken. Zorg ervoor dat het een plakkerig beslag wordt, dan kun je het eitje erbij doen en evt. de rozijnen of krenten toevoegen. 

2. Rijzen
Het beslag moet ongeveer 60 minuten rijzen, zodat het ongeveer verdubbeld qua hoeveelheid. Dit doe je door een vochtige doek over de kom te leggen en de kom op kamertemperatuur te laten staan. 

3. Bakken 
Zorg ervoor dat de olie op 180 graden verhit is voor je gaat bakken. Schep met een vochtige ijslepel de bollen beslag in het vet. Keer de bollen regelmatig om en na ongeveer 6/7 minuten zijn ze goudbruin en gaar. 

4. Eet smakelijk
Bestrooi de oliebollen met poedersuiker en serveer ze warm of koud. 

 

Peppie en Kokkie - Oliebollen bakken

Wil je zelf aan de slag om oliebollen te bakken.
Peppie en Kokkie hebben zich ooit aan het oliebollen bakken gewaagd, maar of die nou zo lekker waren....? :-)