Kinderen houden ervan om lekker buiten te spelen en dingen te onderzoeken en ontdekken. Ga je er lekker op uit de natuur in? Wij hebben diverse tips. Neem je je verrekijker mee? 

Blote voeten pad

Doe jij het wel eens? Wandelen op blote voeten? Of lopen jouw kinderen het liefst de hele dag op blote voeten? Dan is een blotevoetenpad vast iets voor jou of je kids! Nog nooit geprobeerd? Probeer het dan gewoon eens. Er zijn in Nederland namelijk vele wandelroutes die opgezet zijn om met blote voeten overheen te lopen. Ze worden schoon gehouden en zijn zeer geschikt om met blote voeten te lopen. Er liggen namelijk geen scherpe takken of scherpe stenen op de route. Het kan heerlijk zijn om met je blote voeten het zand te voelen of door het water heen te lopen. Kinderen kunnen zo verschillende structuren ontdekken en ervaren hoe zand, water en steen voelt. 
Blote voeten paden zijn meestal korte routes met verschillende structuren en ondergrond. Van houtsnippers tot gras of misschien zelfs schelpen en modder.  Soms zijn er ook andere obstakels zoals een evenwichtsbalk of misschien wel een touwladder. Superleuk en het proberen waard dus! 

Ohja, vergeet niet een handdoek, schone kleding en bij mooi weer badkleding voor de kids mee te nemen. 

Natuurspeelbos

Lekker ravotten in de natuur, hutten bouwen, klimmen en slingeren. Kinderen (en volwassenen) kunnen zich vaak uren vermaken. In een speelbos is vaak een mooi parcours uitgezet waar je zelf lekker aan de slag kan. Soms liggen er ook materialen klaar om een hut te bouwen, of kun je  je creativiteit los laten gaan om een mooie creatie te maken. Neem een picknickmand mee en genieten maar! 

Beleefroutes

Een beleefroute is vaak een kindvriendelijke route die je kan lopen met allerlei leuke opdrachtjes tussendoor. Vaak hangt er ook een speurtocht aan vast. Leuk dus om een wandeling te combineren met wat onderzoekende opdrachtjes. De wandeling krijgt een doel, en dat zullen de meeste kinderen vast waarderen:) 

Waar vind je deze blote voeten paden, beleefroutes en speelbossen?

Beleefroute werk aan de kromme weg, Kromme Rijn

Deze beleefroute is 2 km. Prima te doen voor de wat jongere kinderen dus. Hier vind je een spannende speurroute die je met het hele gezin kan doen. Wie vindt als eerst soldaat Vendrik?

Het blotevoetenpad bij Griftsteede

Ken jij Griftsteede al? Een heerlijke plek in het hart van Utrecht. Er is onder andere een kinderboerderij, een pierenbadje voor de allerkleinsten of beklim het klimfort. Maar hier kun je dus ook een blote voeten pad vinden. Achter het hoofdgebouw vindt je het Blotevoetenpad. Trek je schoenen en sokken uit en vervolg je route op blote voeten door de tuin. Geniet van het frisse gras en de modder onder je voeten. 

Speelbos Gagelbos

Kom lekker klimmen en ravotten. Er staat een groot klimtoestel op het veld en in het bos vind je alle materialen om een mooie hut te bouwen. Of klim over de touwbrug om de sloot over te steken. Vergeet je droge sokken niet;)

Beleefroute: Speelbos Nieuw Wulven

Een leuke route van 0,8 km. Aan de hand van de dierengids maak je kennis met de dieren die in de Kromme Rijn wonen. 

Bezoekerscentrum De Boswerf

In het Zeisterbos vind je het natuurspeelbos. Een heerlijke plek voor kinderen om zich uit te leven. Ze kunnen hier lekker klimmen en klauteren. Tevens is er een bijentuin, een bijenstal en een kleine-beestjes-tuin. Vanaf dit punt starten ook meerdere wandelingen. 

Het Natuurkwartier Nieuwegein*

Bij het Natuurkwartier in Nieuwegein vind je een mooi parcours over verschillende soorten ondergrond. Je loopt over gras, zant houtsnippers en dikke takken. Ook zijn er elementen zoals een brug aanwezig. De kinderen vinden de modderpaden geweldig, dus een prima parcours om eens met het gele gezin uit te testen. De korte wandelroute duurt ongeveer een half uurtje. Heb je wat langer de tijd en vind je het leuk om leuke ontdekkingen en spelletjes te doen tijdens de route? Loop dan het blote voeten pad Extra. Voor €5,- huur je een rugzak bij het MEC waar je allerlei materialen in vindt. Je doet er dan 60 tot 90 minuten over. 
* Deze routes zijn in verband met een verbouwing gesloten tot en met november 2024

Uiteraard zijn we altijd op zoek naar nóg meer leuke speelplekken en routes in de regio Utrecht en Amersfoort. Dus heb jij nog leuke tips die missen in dit rijtje? Mail dan naar Utrecht@go-kids.nl.