Fietsen is onwijs spannend voor je kind. Het is best een grote stap om helemaal zelfstandig te gaan fietsen. Ook voor jou als ouder is dit spannend, want hoe leer je het aan je kind? Hoe zorg je ervoor dat je kind minder angstig wordt om los te fietsen, of veilig zelfstandig kan fietsen? Geen zorgen, wij geven jou 7 stappen om het te vergemakkelijken.

1. Begin met een loopfiets

Je kunt niet jong genoeg beginnen en daarom zijn de loopfietsjes er om de eerste “stapjes” te zetten. Het is nog niet het echte werk, maar leert je kind wel om evenwicht te houden en om te gaan met een fiets. Dit maakt de stap naar een fiets met zijwieltjes weer makkelijker. Loopfietsen zijn laagdrempelig en voor lage prijzen te koop.

2. Leer fietsen op een kleinere fiets

Je kleine voelt zich extra veilig als hij of zij begint op een kleinere fiets. Heb je nog een kleine fiets van een oudere broer of zus? Gebruik deze om op te beginnen. Zo kan je kind makkelijker met zijn voeten bij de grond.

3. Start op een vlakke weg

Op een vlakke weg kan er minder fout gaan, en is het net iets minder spannend. Zoek een omgeving zonder heuvels of bruggen. Denk aan een parkeerterrein, grote tuin of schoolplein. Deze omgevingen bieden de perfecte basis om het fietsen in rust onder de knie te krijgen.

4. Leer op tijd remmen

Vergeet niet dat je je kind eerst leert remmen. Of het nou een terugtraprem of handrem is, laat je kind nooit in één keer stoppen. Laat je kleine begrijpen dat hij of zij geleidelijk remt, en dat je eerst remt voordat je afstapt.

5. Goed leren afstappen is de basis

Afstappen is vaak nog lastig voor kinderen. Laat je kind zien hoe je op een veilige manier kunt afstappen, door te beginnen met één voet op de grond.

6. Geef zelfvertrouwen en een stiekeme zet

Ook érg belangrijk is dat je je kind laat geloven dat hij of zij het kan. Daarom begin je met een loopfietsje, ga je door naar de zijwieltjes en wanneer deze eraf gaan, houd je als ouder de fiets nog even vast bij het fietsen. Als de tijd rijp is, en jij gelooft dat je dochter of zoon los kan fietsen maar je kind zelf nog niet, laat je stiekem los. “Kijk eens, dat heb je zelf gedaan zonder dat je het door had! Zie je wel.”

7. En… natuurlijk een goede fiets

Onderschat het belang van een goede fiets niet. Je kind moet zich veilig voelen en geef daarom ook inspraak in het kopen van de fiets. De voeten moeten op de grond kunnen zodat je kind veilig kan afstappen. Vergis je niet, je hoeft niet met je hele voeten op de grond te staan, tenen zijn genoeg. Meet je kleine eerst op voordat je een kinderfiets koopt. Er is een speciale maattabel voor kinderfietsen om te kijken welke fiets het beste bij jouw kleintje past. Kijk ook naar de kledingmaat en houding: de benen mogen maximaal in een hoek van 90 graden zijn tijdens het trappen.Wist je dat er een mega fietsenwinkel in Utrecht is, waar je allerlei kinderfietsen kunt uitproberen? Kijk samen je ogen uit in de maar liefst 6000 m2 grote winkel van Bikefactory, krijg advies op maat en vind de juiste fiets voor jouw kind.

Bezoek de website