Een favoriet uitstapje

Ik had thuis al veel enthousiaste verhalen over speel- en kinderboerderij Dondertman gehoord. Maar om heel eerlijk te zijn was ik er zelf nog niet met onze kinderen geweest. Dit is namelijk het uitstapje van mij man als ik een keer een weekendje of dagje uit ben. Hoog tijd dus om nu zelf ook een bezoek te brengen!

Ik nam onze jongste zoon Sten van 3, en onze nichtjes Mette van bijna 7 en Jinte van bijna 5 mee. Goed testpubliek!

De locatie

Dondertman ligt bij Holten, aan de rand van de Sallandse Heuvelrug. Middenin de mooie natuur. Wat direct opvalt als je aan komt rijden is de duidelijke bewegwijzering en de ruime parkeerplaats. We hadden direct om 10 uur gereserveerd en de parkeerplaats stroomde al vol. Het was perfect weer voor een uitstapje in de buitenlucht, maar het werd me direct al duidelijk dat deze locatie geliefd is bij vele gezinnen. En dat begrijp ik helemaal. Het is een walhalla voor kinderen en voor ouders en opa’s en oma’s met de vele zitjes onder de bomen of in het zonnetje ook een heerlijk uitje.

Als je binnenkomt zie je voor, links en rechts allerlei speeltoestellen en leuke kleurtjes. Er is echt heel erg veel leuks en het is allemaal ruim opgezet. Maar allereerst kom je langs een hele grote ara, Sammy, die er trouw de wacht houdt!

Tussen alle verschillende speelplekken staat overal terrasmeubilair opgesteld. Op het terras voor de horeca mag je geen eigen consumpties nuttigen, maar elders in het park wel. Daarnaast staan er ook nog eens overal bankjes waar de kinderen even kunnen gaan zitten voor een zakje chips of een pakje drinken. Ideaal!

De Kinderboerderij

Ik had met de kinderen afgesproken dat we eerst bij de dieren zouden gaan kijken en daarna de speeltuin onveilig zouden maken. En dat is ook helemaal geen straf! Te beginnen bij de geitjes en bokjes. Hier kun je via een poortje naar binnen en je kunt dan helemaal de wei inlopen, waar ook de schaapjes te vinden zijn.

Heel erg leuk want de dieren zijn allemaal heel tam en er ligt zelfs een koe die je kunt aaien!

Als je de route langs de dierenverblijven vervolgt kom je langs een wand waar heel veel konijnen te bewonderen zijn, langs een volière met mooie vogels, langs heel veel kippen, grote varkens, koeien, ezels, diverse soorten kippen, ganzen en damherten.

Overal staan bankjes zodat de kinderen nog even het hok in kunnen gluren. Als je via de wei weer terugloopt naar de speeltuin kom je ook nog langs de Alpaca’s. En op gezette tijden kun je in de knuffelschuur konijntjes in een eigen bakje bij je op schoot zetten om ze te aaien. Oftewel, met recht een hele leuke en goed verzorgde kinderboerderij!

De speeltuin

Daarna werd het een soort van speeltuin ‘hoppen’. We gingen van springkussen, naar speeltoestel, naar air trampoline, naar melkkoe, naar skelterbaan, naar zandbak, naar mini draaimolen. Alles is er goed onderhouden. 

Ik liep met de kinderen mee, maar veel ouders en grootouders van iets oudere kinderen zochten een lekker plekje op het terras. De kinderen kunnen dan wel het hele terrein over, maar het is volledig omrasterd waardoor ze het niet kunnen verlaten.

Er is ook nog een speelkelder binnen, met klimattributen en bouwstenen, maar omdat het zo lekker weer was zijn we eigenlijk alleen buiten geweest.

Tussendoor hielden we een pauze op een van de bankjes. Voor mama een heerlijke kop koffie en voor de kids lekkere chips.

Je kunt hier overigens ook heel goed een uitgebreidere maaltijd nuttigen want er zijn diverse menu’s met snacks maar ook andere gerechten beschikbaar. En niet te vergeten ijs en snoep natuurlijk! De horeca wordt aangeboden in een soort van buffetrestaurant waar je langsloopt.

Goed verzorgd en professioneel. Midden op het terrein vind je ook nog een corner waar je allerlei lekkers kunt kopen.

Ik verraste de kinderen met zakjes voer voor de geitjes en bokjes. Super leuk, maar blijf wel buiten de wei. Als je tussen de bokjes en wat grotere bokken staat, ben je jouw zakje letterlijk binnen no time kwijt. Ook als je net naast het hek staat probeert de grote bok de zak te stelen. Ze zijn ervaren en weten heel goed waar ze moeten zijn!

Voordat we het wisten waren we al 3 uur binnen en werd Sten wel een beetje moe. Maar we hadden ons er eigenlijk best nog wel wat langer kunnen vermaken. Vanaf half augustus wordt er ook nog eens uitgebreid met een mooi waterspeeltoestel. Een geweldige aanvulling voor mooie dagen. Voor het konijnen aaien waren we net iets te laat of moesten we nog even wachten: we hebben goede redenen om nog eens terug te komen!

Mijn conclusie is dan ook dat je je hier voor een vriendelijk prijsje uren kunt vermaken met een heel divers aanbod! Dikke duim!

Bonustips:

  • Koop een donateurspas voor 47,50 waarmee je het hele jaar (april-april) naar binnen kunt met je hele gezin! (5 personen)
  • Er is een leuke summer deal vanuit de horeca, inclusief picknickkleed en lekkernijen zoek je dan een lekker plekje op het grasveld. Het kleed mag je houden.
  • Koop een zakje voer voor de geitjes en bokjes bij de horeca (maar blijf ermee achter het hek)
  • Koop voor 1 euro extra een speurtocht aan de kassa
  • Of koop een ticket waarbij eten en drinken inclusief zijn
  • Je kunt hier ook je leukste kinderfeestje of familiefeest vieren!

Lees hier meer over Dondertman