Weekend van de Wetenschap 2018 in Twente
Na de Nationale sportweek, de week van de opvoeding en de kinderboekenweek is het nu tijd voor het Weekend van de Wetenschap. We komen haast tijd te kort voor al deze leuke activiteiten.
Het Weekend van de Wetenschap is een mega interessant weekend met gave en uitdagende activiteiten voor het hele gezin! Het Weekend van de Wetenschap is hèt landelijke evenement voor wetenschap en technologie! Op 6 & 7 oktober openen bedrijven, onderzoekinstituten, universiteiten en musea hun deuren voor jou. De kans om de wonderlijke wereld van de wetenschap & technologie te beleven!
Publieks onderzoek
In het kader van dit wetenschapsweekend is er een landelijk publieksonderzoek. Onderzoekers van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities doen onderzoek naar hoe bekend Nederland is met hun ‘slimme’ leefomgeving. En of ze op de hoogte zijn van alle persoonlijke gegevens die je iedere dag deelt. Om hieraan deel te nemen kun je game spelen. Kleine moeite dus! www.weekendvandewetenschap.nl/bezoekers/publieksonderzoek/publieksonderzoek-2018/
Activiteiten-opendagen en lezingen
Tijdens het weekend van Wetenschap worden er diverse plaatsen extra activiteiten georganiseerd die iets te maken hebben met wetenschap en technology. Gelukkig hebben we in Twente veel van deze interessante plekken/ bedrijven en zijn er daardoor activiteiten voor jong en oud.
Heb je nieuwsgierige kids in huis? Ondernemende kids die graag ontdekken, voorwerpen uit elkaar halen, een wetenschapper, astronaut, een natuurexpert of een "handige Harry", dan wil je dit weekend echt niet thuis zitten!
Techiekmusuem Oyfo in Hengelo
Op zondag 7 oktober geeft prof. dr. Ir. Harold Zandvliet in de Twente Nu Zaal van Oyfo Techniekmuseum een lezing over de wondere wereld van de nanotechnologie. De lezing duurt van 14.00 uur tot ongeveer 14.45 uur en is geschikt voor het hele gezin. Voor de toegang tot het museum gelden de reguliere prijzen. De lezing is gratis bij te wonen.
Harold Zandvliet is hoogleraar Technische Natuurkunde aan de Universiteit Twente en het MESA+ instituut voor Nanotechnologie. Hij houdt zich o.a. bezig met het onderzoek op het gebied van de nanotechnologie.
De wondere wereld van de nanotechnologie
Ieder materiaal is opgebouwd uit atomen. Deze atomen, die kleiner zijn dan een miljoenste van een millimeter, kunnen niet met een optische microscoop zichtbaar gemaakt worden. Pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw is het gelukt om atomen zichtbaar te maken. Deze ontdekking heeft een enorme invloed gehad op de vlucht van nanotechnologie. In deze lezing zal Harold Zandvliet ingaan op een aantal recente ontwikkelingen op het gebied van de nanotechnologie. Hij zal laten zien dat het op moment zelfs mogelijk is om kleine apparaatjes te bouwen die slechts uit een handvol atomen bestaan.
Meer informatie over Techniekmuseum Oyfo vindt je hier.
Open huis in de Museumfabriek in Enschede
In het weekend van 6 & 7 oktober houdt De Museumfabriek 'Open Huis'! Ze vieren dit weekend de opening van de 'De Tijdelijke Textieldrukkerij'en ook de opening van het BankGiro Loterij Auditorium, De Makerspace en de Museumkantine. Er zijn heel veel activiteiten voor jong en oud in dit weekend.
Textiel verven, bedrukken en bewonderen
Oude textielambachten en de allernieuwste technieken voor het bedrukken en verven van textiel smelten vanaf 6 oktober samen in De Tijdelijke Textieldrukkerij. In februari 2018 ontving De Museumfabriek een substantiële bijdrage voor de realisatie van Het Twentelab, De Museumkantine, De Makerspace en het BankGiro Loterij Auditorium. Deze laatste drie openen dit weekend samen met De Tijdelijke Textieldrukkerij.
Feestelijk programma
Tijdens het Open Huis zijn er tal van activiteiten voor jong en oud in De Museumfabriek.
Het BankGiro Loterij Auditorium
Zowel zaterdag als zondag:
11.30 en 14.45 uur: De Textiel Factorij vertoont tijdens het weekend de documentaire "In de sporen van de VOC". Na de filmvertoning is er een Q&A met documentairemaker Jenne Sipman over de film en is er ruimte voor discussie met het publiek.De film volgt 5 Nederlandse kunstenaars en ontwerpers die in India samenwerkingen aangaan met Indiase ambachtslieden. Er worden ook fragmenten uit de dagboeken van Gerrit Clinck geciteerd, die voor de VOC als koopman in onder andere in India werkte om sits stoffen te laten maken in de 17de eeuw.
14.00 uur: Christine van der Heide, textieldesigner, vertelt over natuurlijk verven van stoffen. 15.45 uur: Christine van der Heide, textieldesigner, vertelt over Katazome, Japanse stencildruk met rijstpasta
Tentoonstelling
12.00, 13.30 en 15.00 uur: Rondleidingen in de Tijdelijke Textieldrukkerij door Astrid Hage, Textieldeskundige en curator van de tentoonstelling
De Makerspace
Activiteiten in De Makerspace als; TAGS maken, Stempelen maar!, Roofdruk, Kunst in de Keuken, 1+1=3 en batikken. Uitleg over Staphorster Stipwerk en aan de slag met kunstenaar Gerard van Oosten.
De Museumkantine
Zondag hele dag: De mobiele zeefdrukkerij. Een vrolijke theatrale mobiele zeefdrukkerij in een wagentje. En als het wagentje open gaat, dan kan de show van start! Een prachtig geheel en helemaal in stijl. Het feest kan beginnen!
Meer informatie over de Museumfabriek lees je hier.
Natura Docet Wonderryck in Denekamp
Tijdens het Weekend van de Wetenschap, kun je, op zondag 7 oktober, in museum Natura Docet Wonderryck Twente, deelnemen aan allerlei experimenten, practica, lezingen en workshops. De activiteiten zijn gratis op vertoon van je museumkaartje.
Pop Up Wetenschapper:
Dit jaar komt de POP-UP WETENSCHAPPER vleermuisman Rolf de By. Hij geeft om 14:00 uur een geweldige interactieve lezing over vleermuizen. Door alleen al naar dieren te kijken kom je veel over ze te weten. De lichaamsvorm hangt bijvoorbeeld vaak samen met het gedrag. Er zijn prachtige verklaringen te vinden in die vorm en de leefwijze, voortplanting en voedselgewoonten. Rolf de By laat dat tijdens zijn college zien met tal van sprekende voorbeelden.
Workshop GIPSEN en programma TOT OP HET BOT:
Met de museumconservator ga je TOT OP HET BOT (om 13 uur en 15 uur) Na een korte inleiding, en nadat je je favoriete schelp, dino of fossiel hebt uitgezocht, ga je aan de slag met gips.
Wat is op een röntgenfoto allemaal te zien? Wat voor botten zijn er allemaal? In het museum bekijk je verschillende dieren en skeletten en onderzoekt ze ‘tot op het bot’. Ondertussen kan je GIPS mooi drogen en neem je na afloop een mooi fossiel mee naar huis.
In het museum ontdek je ook:
- In iedere zaal VERWONDER vragen
- Verschillende proefjes en experimenten met Science on tour in het Wonderryck LAB
- Wonderlijke foto’s met het GREEN SCREEN
Meer informatie over Natura Docet Wonderryck vindt je hier.
Saxion Technology Day
Zaterdag 6 oktober opent Saxion haar deuren voor jong en oud. Er zijn verschillende ontdekkingspunten, waar je van dichtbij kennis maakt met moderne technische hoogstandjes. Beleef de weg van het afvalwater met Waterschap en Vechtstromen, maak je eigen metalen mannetje, doe experimenten in ons proeflab of waterlab, verken met de Oculus Rift een virtuele wereld, doe mee met de ‘Bibberbot-race’, leer programmeren, volg één van de LEGO-workshops, maak kennis met de wereld van de makers samen met Saxion FabLab Enschede en nog veel meer.
Programma
- Programmeer je eigen game
- Volg verschillende workshops met materiaal van LEGO Education
- Ga aan de slag in het Proeflab met biomedische, forensische en scheikundige experimenten
- Ontdek in het Waterlab hoe bijzonder en belangrijk water voor ons is
- Lanceer je eigen raket
- Ontdek wat een 3D printer allemaal kan
- Bouw je eigen ‘bibberbot’
De activiteiten zijn gratis.
Adres: Saxion. M.H. Tromplaan 28 in Enschede . 6 oktober van 11:00 uur tot 16:00 uur. Ga naar de website
Ook tijdens Saxion Technology Day:
De onderzoekers van Roessingh Research and Development nemen je mee langs de nieuwste technologieën die je over een tijdje zult tegenkomen in het ziekenhuis. En je mag ze natuurlijk zelf uitproberen!
Op deze dag zul je verschillende nieuwe technologieen zelf uit kunnen proberen. Oefen bijvoorbeeld je balans met de Gryphon rider game, of word supersterk met behulp van een robotarm.
Cosmos Sterrenwacht in Lattrop
Op zondagmiddag 7 oktober is er een lezing over de Zon, deze is voor iedereen, jong en oud, goed te volgen. Wat is de Zon voor een ding? Zijn er meer zonnen in het heelal en hoe groot zijn die? Wat zijn zonnevlekken? Hoe heet is het op de Zon? We vertellen je het allemaal.
Natuurlijk kun je ook het planetarium bezoeken, een grote halfronde koepel. Aan de binnenkant van de koepel wordt de actuele sterrenhemel geprojecteerd. Kijk links, rechts, voor en boven u, u zit in de sterrenhemel! Het planetarium projecteert sterren, maan, planeten, de Melkweg en andere sterrenstelsels op de binnenkant van een grote koepel. Het hele universum is hier te zien. We laten de mooiste sterrenbeelden zien, met de figuurtjes die daarbij horen.
Ook staan de telescopen opgesteld om door te kijken. Zondagmiddag worden de telescopen op de Zon gericht. Ze zijn voorzien van speciale filters waardoor je de Zon veilig kunt bekijken en zo de prachtige zonnevlekken kunt zien. Er zijn ook speciale brilletjes waarmee je de Zon kunt bekijken. Sterrenkundigen van Sidewalk Astronomy Montferland zijn deze middag aanwezig met hun speciale apparatuur om de Zon te laten zien.
Zondagmiddag: 13.00 – 17.00 uur. Doorlopend programma. Aanmelden is niet nodig.
Voor meer informatie over Cosmos Sterrenwacht kijk je hier.
Veel plezier in dit wetenschappelijke weekend!