Klimmen bij Avatarz met de kinderen

Ik ging op een woensdagmiddag (toen de mussen van de daken vielen maar het in de bossen heerlijk was) met onze 2 oudste zonen, Kyan van bijna 8 & Lyem van net 6, klimmen bij Avatarz.

De grootste

Avatarz is het grootste klimpark van Nederland, ligt aan de rand van het Hulsbeek tussen Oldenzaal en Deurningen en bestaat alweer 10 jaar. En dat in ons mooie Twente! Met 110 (!) hindernissen en 15 ziplines is dit echt een geweldige belevenis voor jong en oud.

Ook voor kleine klimmers

Voor de kleine klimmers van 6 tot en met 9 jaar staat er een klimparcours klaar met 30 stoere hindernissen en 4 ziplines! Lyem is in maart 6 geworden dus hij had geluk als jonkie mee te mogen!

Vriendelijk en professioneel

Dat het de grootste van Nederland is merk je overigens helemaal niet als je er te gast bent. Je bent niet één van de zovelen, het is geen massaal park, maar je wordt er door iedere medewerker netjes welkom geheten, doorverwezen en correct geholpen. Het viel me op dat echt alle medewerkers er ontzettend vriendelijk, correct, duidelijk en spontaan zijn. En ze spraken ook echt allemaal Kyan en Lyem nog even aan: “heb je er zin in?” “vind je het spannend?” “ben je al eerder geweest?”. De jongens voelden zich direct helemaal welkom en het ijs was al snel gebroken: Chapeau! Ik krijg zelf eerlijk gezegd bij sommigen uitjes en locaties die onbekend voor me zijn weleens de kriebels waardoor ik het mijdt. Maar dit hoef je er écht niet om te laten. Alles wijst zich vanzelf.

Hoe het in zijn werk gaat

Nadat we ons gemeld hadden bij de receptie kregen we een polsbandje om als bewijs van betaling. Daarna mochten we plek nemen in de blokhut, waar we vervolgens opgehaald werden voor de instructie. Van dat wachten in de blokhut kwam niet heel veel terecht. Want het oog van de jongens viel op de speeltuin aan de overkant. Dus voordat ik er erg in had zat er 1 op de schommel en de ander op de kabelbaan. Mocht je dus bijvoorbeeld een kind bij je hebben die nog te jong is om te klimmen, dan weet je dat hij of zij zich ook niet hoeft te vervelen. En een prettige bijkomstigheid: het gezellig ingerichte terras ligt pal naast deze speeltuin. Zo hoef je niemand uit het oog te verliezen en kun je zelf ook genieten en ontspannen op een plek in de natuur.

Instructie

Maar voor dat ontspannen kwamen wij in dit geval niet! Ik kon de jongens enkele minuten later dan ook al bij me roepen want er stond een vriendelijke jongeman klaar om ons van instructies te voorzien. Maar niet voordat we ons in ons klimtuig gehesen hadden én er een mooie veiligheidshelm op ons hoofd zat. Daarna wandelden we samen over een zandpad  naar het klimbos toe. Het klimbos ligt eigenlijk heel openbaar in de natuur van het Hulsbeek. De mountainbike route en het fietspad kruizen elkaar daar. Mensen die niet klimmen of gewoon even een kijkje willen nemen kunnen dan ook meelopen en plaatsnemen op een grote houten picknickbank in het bos. Voor ons was het een welkom plekje tijdens de pauze!

Maar zover was het nog niet. We kregen uitleg over het systeem waarmee je verankerd blijft aan het veiligheidskoord. En ook over de klimrichting op het parcours. Door vragen te stellen toetste de instructeur of Kyan en Lyem ook alles begrepen hadden. Daarna moest iedereen nog even oefenen met het systeem. Dankzij dit veilige zekeringssysteem kunnen kids zonder begeleiding het parcours trotseren. Dat is wel echt heel gaaf!

Samen klimmen

Alleen had ik als stoere mama natuurlijk toegezegd om de hindernissen samen met ze te trotseren. En daarvan heb ik helemaal geen spijt gehad! Je kunt dus als ouder gewoon mee klimmen met hetzelfde systeem op hetzelfde parcours. En waar Kyan van bijna 8 me na het 2e parcours vroeg of hij voor me mocht omdat hij graag iets sneller wilde, vond Lyem van 6 het wel heel fijn dat ik dichtbij was. En ik vond het zelf ook fijn om hem te begeleiden. Met de kortere beentjes zijn de hindernissen nóg intensiever en dan kun je ze soms net even dat duwtje in de rug geven of bij de hand nemen. Ik vond sommige hindernissen al best spannend (maar dat vertelde ik natuurlijk niet ;)). Ik vond het dan ook geweldig om te zien hoe zij zich konden redden en hoe Lyem zich over de hindernissen worstelde! Op de momenten dat Lyem zijn verankeringssysteem even niet los kreeg, of hij toch wel twijfelde of hij het ging redden en ik al aan de andere kant stond, kwam er direct 1 van de medewerkers om het vanaf de grond te begeleiden en te coachen. Heel fijn! 

Het parcours

Je loopt op 2 tot 4 meter hoogte over wiebelbruggen, hangt aan touwnetten, loopt over koorden en dit alles wordt onderbroken door een spannende zip line! Dat laatste klinkt heel relaxed, maar dan zwier je dus even in je tuigje boven de grond met je beentjes los tussen 2 bomen. Adrenaline! En dan die glimlach en die trotse koppies als het gelukt was, heerlijk! Alle hindernissen zijn goed onderhouden. Je ziet dat er veel tijd en energie in het onderhoud gestopt wordt. En dat is met betrekking tot de veiligheid wel echt heel prettig. 

We deden alle drie de parcoursen van het lage deel in een goed uur en hielden toen even een pauze. Daarna klommen we nog twee keer een parcours en toen hadden we al met al ongeveer een uur en drie kwartier geklommen. Je reserveert een blok van 2 uur dus je hebt echt de tijd om het parcours rustig te verkennen. En er was op dat moment ook een kinderfeestje gaande op het lage parcours, maar daar hadden we totaal geen hinder van. We hadden zelfs ieder parcours voor ons drietjes!

Moe maar voldaan

Na terugkomst bij de receptie heb ik de jongens op een hele dikke ijsco getrakteerd. Die hadden ze wel verdiend! Maar je kunt er ook andere kleine gerechtjes, koffie met lekkernij en snacks bestellen. Daarna zijn we moe maar voldaan weer naar huis gereden. De volgende keer mag papa mee en Kyan verheugt zich al op z’n 9e. Want vanaf dan mag hij onder begeleiding het hoge parcours op!

Nagenieten

De volgende ochtend werd het parcours door beide heren nog eens besproken en geanalyseerd. Het heeft dus echt wel indruk gemaakt. En mama had lichtelijke spierpijn dus ik kon ook nog even nagenieten .. ;)

Voor ons is het voor herhaling vatbaar en wij komen hier zéker nog eens terug!

Ik wil via deze weg mijn felicitaties voor het 10 jarig jubileum overbrengen aan directie en medewerkers van het park. Jullie hebben echt iets staan waar we trots op mogen zijn in Twente!

Bonustips

-Wij waren er op een hele warme dag na regenval en toen waren er veel muggen in het bos. Dan is een anti muggenspray of -stick handig.

- Is je kind wel 6 maar aan de kleine kant, overweeg dan om nog even een paar centimeter te wachten. Lyem is ongeveer 1 meter 22 en dat kon precies qua overstap bij sommige hindernissen en is nodig om voldoende lengte te hebben om het systeem te geleiden. 

- Boek je in de week van 9 tot en met 15 juni dan krijg je in verband met de feestweek rondom het jubileum 10% korting met de code hoera10jaar 

Lees hier meer over Avatarz