Met wie hebben we het genoegen?
Mijn naam is Mariëlle Snoeijink, kinder- en jeugdcoach, beelddenk-coach, Rots en Water trainer en bovenal moeder van 2 kinderen. Ik ben de opleiding 'De magie van Kindercoaching' gaan volgen omdat het mij steeds weer raakt wanneer kinderen op de één of andere manier niet zichzelf kunnen zijn. Ik ben er dan ook van overtuigd dat als een kind lekker in zijn of haar vel zit, het zich veel beter en breder kan ontwikkelen. Ik werk samen met diverse basisscholen in Twente en verzorg ook individuele coaching.
Gepest worden en boosheid
Als uw kind wordt gepest, raakt dit niet alleen het kind, maar ook u als ouder diep. Pesten is een pijnlijk onderwerp om over te praten. Vooral als u al veel geprobeerd heeft en het pesten nog niet is gestopt is, overheerst er een overmaat aan negatieve gevoelens: frustratie, boosheid en teleurstelling komen op. Pesten heeft vergaande gevolgen voor een kind, het tast het zelfvertrouwen nog meer aan en geeft gevoelens van eenzaamheid of zelfs depressies. Deze gevoelens kunnen een leven lang meegedragen worden. Als ouder voelt u zich vaak machteloos en weet u niet goed hoe u uw kind het beste kunt helpen. De omgeving neemt het pesten niet altijd serieus. Als ouder voelt u ook de pijn en het verdriet van uw kind en is het lastig om er op een juiste manier te zijn voor uw kind.
Voer het gesprek
Neem regelmatig de tijd om te praten met uw kind, zo weet u wat uw kind bezig houdt en kunt u situaties bespreken en eventueel uitspelen die uw kind lastig vindt. Bespreek samen welke manier van reageren kan helpen. Vaak wordt ‘negeren’ als oplossing aangereikt maar dat kan heel lastig zijn om toe te passen, zeker als uw kind zich geraakt voelt, negeer het dan maar eens. Wellicht kunt u bespreken met uw kind wat helpt om te doen en één van de manieren hieronder gebruiken. Ga ook in gesprek op de plaats waar het pesten voorkomt, uw kind kan wel leren om weerbaarder te worden, maar als er niets verandert in de groepsdynamiek waar het pesten gebeurt, wordt het voor uw kind lastig. Maak het dus bespreekbaar op school of bij de club.
Weerbaar worden, thuis aan de slag
Als ouder zijnde kunt u zelf ook veel doen om uw kind te helpen. Ik geef u hierbij dan ook graag tips waarmee u thuis aan de slag kunt gaan om uw kind te helpen weerbaar te worden tegen pesten.
Allereerst kunt u het zelfvertrouwen van uw kind vergroten door hem of haar zoveel mogelijk zelf tot oplossingen te laten komen, positief te leren denken en complimenten te geven die gericht zijn op het proces in plaats van het resultaat.
Geef uw kind inzicht in hoe het overkomt op anderen. Misschien is uw kind zich niet bewust van zijn houding en welk effect dit heeft. Laat uw kind voor de spiegel staan en oefen verschillende houdingen: onzeker, zelfverzekerd, agressief, zodat uw kind verschil ervaart in hoe het zich voelt en welk effect dit heeft. Oefen met uw kind om een stevige houding te hebben. Als uw kind stevig voor de spiegel heeft gestaan, zal het merken dat deze houding helpt om je zeker te voelen en om overtuigend voor jezelf op te komen.
De manier van reageren is ook erg belangrijk. Als er iemand vervelend doet kan uw kind op verschillende manieren reageren. Laat uw kind duidelijk zijn grens aangeven. ‘Ik vind het niet leuk, hou ermee op!’ Zorg dat uw kind zelfrespect toont. ‘Je hebt het mis’ of ‘dat is jouw mening, ik vind het wel mooi’. Uw kind kan bij een opmerking de schouders ophalen en zeggen; ‘pfff, wat een onzin!’ of ‘Boeiend’. Bij alle manieren is het belangrijk om dit met een stevige houding van zelfrespect te doen, anders komt het niet overtuigend over. Eventueel kunt u ook rollenspellen doen om hiermee te oefenen.
In je kracht middels training
Voor kinderen die worden gepest bied ik twee trainingen aan. Allereerst de weerbaarheidstraining, met deze training oefent uw kind sociaal-emotionele vaardigheden. Hoe sta je stevig in je schoenen, wat kan ik goed, wat vind ik lastig. Wat doe je als iemand vervelend doet, hoe denk je positief, welke emoties herken je bij jezelf en hoe geef je overtuigend je grens aan? Inzicht in eigen handelen, hoe reageer je op kritiek van anderen en hoe leer je hoe je jezelf kunt kalmeren etc. De andere weerbaarheidstraining die ik geef is de Rots en Water training. Dit is een psychofysieke training waarin kinderen leren zich onafhankelijk op te stellen en eigen keuzes te maken (Rots), maar ook om met anderen samen te werken, te spelen en te leven (Water). Afhankelijk van de situatie leert het kind voor een Rots- of Waterhouding te kiezen. In de training zelf leer ik kinderen om bewust te worden van zijn/haar lichaam door onder meer een stevige houding aan te nemen en dus stevig en sterk te staan. Daarnaast leer ik ze om de ademhaling goed te gebruiken om zich zo te kunnen concentreren. Verder leert een kind zich bewust te worden van de lichaamshouding van zichzelf en anderen, zodat het zich bewust is van de impact van deze houding op het zelfvertrouwen dat het kind daarmee uitstraalt. Het aanvoelen en aangeven van grenzen is ook een belangrijk aspect van de training, hier kan een kind in de praktijk laten zien wat het wel en ook wat het niet wil. Deze aspecten vatten het ‘Rots’- gedeelte van de training goed samen. Het ‘Water’- gedeelte leert het kind omgaan met conflicten en om op een juiste manier samen te werken met anderen, zonder dat het zijn eigenwaarde loslaat. Uiteraard is een combinatie van beide trainingen ook mogelijk.
Momenteel begeleid ik middels deze trainingen meerdere kinderen die het slachtoffer zijn geworden van pesten. Voorheen heb ik ook al verscheidene kinderen geholpen die ook zijn gepest. Al deze kinderen hadden weinig tot geen zelfvertrouwen. Gelukkig kan ik nu zeggen ‘hadden’, want deze kinderen hebben grote stappen gemaakt. Het pesten is dan ook gestopt, kwetsende opmerkingen komen niet meer binnen en raakt hun gevoel van eigenwaarde niet meer zoals voorheen.
Zo heb ik bijvoorbeeld Tim (10) begeleid. Onderstaand een quote van zijn ouders:
Wij zijn erg blij met de vorderingen die onze zoon maakt bij Mariëlle. Hij komt nu goed voor zichzelf op en hij kan bepaalde emoties nu goed herkennen en daarop handelen. Tijdens de behandelingen worden er d.m.v. spelletjes en rollenspellen met poppetjes onze zoon duidelijk gemaakt hoe hij op bepaalde emoties het beste kan reageren.
Het is fantastisch om te zien hoe kinderen door de training(en) weer in hun kracht komen te staan. Dit geeft zoveel voldoening! Een kind hoort ‘onbezorgd’ kind te kunnen zijn en niet gebukt te gaan onder grote zorgen, angsten of verdriet door het pesten. Ik ben dan ook erg dankbaar dat ik dit werk kan en mag doen!
Ik zet deze trainingen ook succesvol in bij:
-Faalangst of angst
-Boosheid, frustratie of woedeaanvallen
-Verdriet of veel piekeren
-Moeite met emoties uiten
-Onzekerheid, verlegenheid of perfectionisme
Bij onderstaande problematiek help ik kinderen d.m.v. coachingen of ik pas de ‘Ik Leer Anders’ methode toe.
-Moeite met (in)slapen
-Buikpijn of hoofdpijn zonder lichamelijke oorzaak
-Hooggevoeligheid
-Na de scheiding van ouders
-Na het overlijden van een dierbare
-Kinderen die in beelden denken, dyslectisch zijn of hoogbegaafd
-Autisme, ADHD
Meer weten?
Mocht u na het lezen van deze informatie ook het gevoel hebben dat u toch wat extra hulp nodig heeft, dan help ik graag. Want ik besef me terdege dat het erg lastig is om uw kind vanuit uw persoonlijke situatie op een objectieve wijze te begeleiden. (dit merkte ik thuis ook bij mijn eigen kinderen)
U kunt dan terecht in mijn Kindercoachpraktijk De Vlindertuin. Ik ontvang hier kinderen in mijn praktijk aan huis, waar ik een gemoedelijke en gezellige sfeer heb gecreëerd, zodat kinderen zich op hun gemak en thuis voelen.
Neem gerust eens contact met me op voor een intake of vrijblijvende kennismaking!