Een bezoek aan Oyfo Techniekmuseum en Kunstenschool
Wij brachten op de eerste dag dat het museum opende voor publiek een bezoek aan het volledig vernieuwde Oyfo in Hengelo. Voorheen was dit museum elders in Hengelo gevestigd in en nu zijn Kunstenschool en Techniekmuseum op 1 locatie te vinden in het Hazemeijer complex.
Oud pand, nieuwe functie
Wat hebben ze er een geweldig mooie en inspirerende locatie en museum van weten te maken. Alleen de locatie en inrichting maken al indruk, met elementen uit de oude fabriekshal die overeind gebleven zijn. En dan hebben we het nog niet over al dat erfgoed, de opstelling van de stukken rondom ons leven en techniek en de fraai ingerichte cursus ruimtes. Echt indrukwekkend!
Het museum
Je parkeert je auto heel eenvoudig voor de deur op een heel ruim parkeerterrein. Vooraan bij de entree vindt je de receptie en museumwinkel. Het enthousiasme spat van de vriendelijke medewerkers af, ze zijn zichtbaar heel erg trots. En terecht!
Het museum bestaat uit meerdere etages. Je kunt via een lift of per trap naar de bovenring gaan. Eigenlijk is bijna alles wat je hier boven vindt nieuw ontwikkeld. Deze objecten en onderwerpen vond je niet in het vorige techniekmuseum.
Je begint de toer vervolgens met een film over de mens en techniek.
Interactief
Daarna ga je van wandel je van thema naar thema en object naar object. Bij de een kun je op een knop drukken om een machine te activeren. Zoals een oude suikerriet pers van Stork, en bij de ander kun je bijvoorbeeld een voorwerp op een interactieve tafel plaatsen waarna er aanvullende informatie tevoorschijn komt. Echt heel gaaf!
Wat brengt techniek in ons leven?
Er wordt continu in beeld gebracht wat techniek de mens heeft gebracht en andersom. Het leuke is, vooral ook voor de kinderen, dat er op diverse plekken een spelelement verwerkt is. Zo staat er bijvoorbeeld een soort van fabriek met allemaal mooie kleurtjes waar je een spel kunt spelen, waar je kunt assembleren en waar interactie rondom het logistieke proces aangeboden wordt. Echt heel erg mooi gemaakt.
Overal vind je tv schermen met aanvullende informatie. Onze kinderen zijn 3, 6 en 8 dus vooral getriggerd door de knopjes en dingen die bewegen. Ik vond het zelf ook heel leuk dat de ontwikkeling veelzijdig in beeld gebracht werd. Een stukje rondom speelgoed, een stukje rondom computers en telefonie, een stukje rondom camera's. Echt divers.
Je merkte dat Kyan en Lyem (de oudste 2) bij veel dingen die ze zagen en hoorden de koppeling met thema’s op school maakten. Zo staat er bijvoorbeeld ook een heel deel opgesteld over onze planeet en het ontstaan van voeding. Daarbij wordt dieper ingegaan op CO2 uitstoot en wat dat met onze planeet doet. Heel leerzaam en heel goed voor de bewustwording van zowel jong als oud.
Het oog voor detail in dit museum is geweldig. Daar waar het over het fabriceren van stoffen en onze geschiedenis in de textiel ging, was er bijvoorbeeld een soort van catwalk opgebouwd waarin dan weer informatie te vinden was. Het verveelt echt geen moment om hier rond te lopen. Je ziet continu weer iets nieuws en ieder thema heeft z’n eigen passende uitstraling en opzet. Overal is weer iets nieuws te ontdekken en te doen. Heel knap gedaan.
Vanaf de bovenring kijk je uit op de begane grond waar tal van machines opgesteld staan; het technisch erfgoed dat ook in het museum HEIM opgesteld stond.
Beneden kun je dit technisch erfgoed van dichtbij bekijken; van weefmachines, stoommachines tot motoren, waarvan een groot deel middels een druk op de knop te activeren was. Gaaf! Ook hier werd de koppeling verleden, heden toekomst gemaakt en werd er een film getoond met aanvullende informatie op de geschiedenis en ontwikkeling. Indrukwekkend waar de industriële geschiedenis van Twente ons gebracht heeft. Op de begane grond vind je ook de cursuszalen voor de creatieve cursussen die door de Kunstenschool verzorgd worden. Zo komen techniek en creativiteit hier heel dichtbij elkaar!
En toen was het tijd voor een welverdiende pauze. In de foyer van het museum zijn koffie en wat lekkers of anders te drinken verkrijgbaar. Naast deze foyer is ook de concertzaal van de Kunstenschool gevestigd. Zo hebben ze hier werkelijk alles onder 1 dak!
Wil je wat langer pauzeren of echt een hapje eten dan loop je via de foyer tussendoor naar het nieuwe restaurant Lust. De uitstraling en inrichting is ook hier weer ronduit inspirerend en sluit aan bij de sfeer in de foyer. Naast het restaurant zit een groot terras waar je bij goed weer een heerlijk plekje hebt.
Na onze pauze bekeken we de muziek- en cursuszalen van Oyfo Kunstenschool. Het wordt een beetje eentonig maar ook hier zie je dat de ruimtes met aandacht ingericht zijn! Mooi meubilair en vrolijke kleurtjes op de muren. Onze kinderen konden het uiteraard niet laten om ook hier even ‘op de knoppen’ te drukken….
Wij waren echt heel enthousiast en komen zeker nog eens terug. Als onze kinderen iets ouder zouden zijn en ook echt kunnen lezen weet ik zeker dat het ook op hen nog meer indruk gaat maken dan dat het nu al gedaan heeft. En wie weet willen ze nog eens meer gehoor geven aan het muzikale, creatieve of danstalent. Er zijn namelijk ook hele mooie grote danszalen waar diverse cursussen gegeven worden.
Onze conclusie: Oyfo is werkelijk een visitekaartje voor Twente en een bezoek meer dan waard.
Lijkt het je leuk om zelf iets te maken of bouwen? Er worden op bijna alle dagen van de week workshops en activiteiten aangeboden waar je tijdens je bezoek op in kunt schrijven.
Bekijk hiervoor de agenda van Oyfo
Wil je er liever thuis mee aan de slag? Ook dat kan! Een aantal pakketjes zijn te koop in de museum winkel.
Bonustips
- Houden jouw kinderen van treinen? het station is dichtbij. Je bezoekt Hengelo ook heel eenvoudig per openbaar vervoer
- Dit museum kun je ook met je school bezoeken
- Combineer een bezoek met een doe middag
- In het centrum van Hengelo (op loopafstand) zijn op het plein voor het stadhuis leuke fonteinen te vinden
- Deze zomer staat er ook een grote zandbak in de stad waar de kinderen zich even lekker uit kunnen leven
- Wij verloten binnenkort 4 kaarten, houd daarvoor onze socials in de gaten!