Nog een paar nachtjes slapen en dan is het alweer herfstvakantie. Gezien de aangescherpte maatregelen wordt het toch een wat andere vakantie als we misschien in eerste instantie gedacht hadden. Maar gelukkig kunnen we met de kids heerlijk naar buiten. De natuur in Twente is prachtig en er valt zoveel te beleven voor kinderen!

Tip: Ga je naar een andere regio in Nederland op vakantie, check dan op de website van Go-Kids.nl wat er in die regio te doen is.

1. Op zoek naar paddenstoelen

Ga lekker het bos in op zoek naar paddenstoelen. Ze schieten nu overal uit de grond. Maak een herfstwandeling. En vergeet dan geen tas mee te nemen voor eikels, kastanjes en beukennootjes. Maar denk ook aan een spiegeltje. Als je deze onder de paddenstoel houdt, dan kun je zien hoe verschillend alle paddenstoelen zijn opgebouwd. Leuk voor de kids! Twente Natuurmonumenten schreef een blog met 5 leuke paddenstoel wandelingen in Twente met je kinderen. Je leest deze hier. 

2. Natuurbingo

Ga lekker naar buiten voor een spelletje bingo in de natuur. Ga naar een park of bos bij jou in de buurt en print de gratis Go-Kids natuur bingo van te voren uit. Een leuk spelletje voor kinderen om het buiten spelen te stimuleren en tevens ook een leuke speurtocht naar alle afbeeldingen op de bingo kaart! Wie heeft het eerste BINGO?! 

Je kunt de kaartjes ook uitknippen en op een eierdoos plakken. Wie heeft als eerste de eierdoos vol? Met de juiste "herfstschatten"onder het juiste plaatje? 

Natuurbingo

De natuurbingo kan natuurlijk ook hele goed mee tijdens een boswandeling met je kinderen. 

Twente heeft een prachtige natuur en heeft verschillende natuurgebieden Er zijn verschillende wandelroutes die speciaal voor kids zijn uitgezet. Met tips van Go-Kids volgers hebben we inmiddels een heel mooi overzicht van wandelroutes voor kinderen. Je vindt ze via deze link. 

3. OR-Code speurtocht

Loop samen met het hele gezin een  gave QR-code speurtocht vanaf Familierestaurant Troubadour in Tubbergen. Tijdens de speurtocht ga je op pad met een tablet waarop een kaart met de route staat. Daarnaast krijg je een knapzak mee met snoepjes voor onderweg en attributen die je nodig hebt voor de opdrachten. Je gaat op de route op zoek naar QR-codes en wanneer je er 1 hebt gevonden scan je deze code met je tablet. Je krijgt nu een vraag of een opdracht. Wanneer alle vragen en opdrachten goed beantwoord en uitgevoerd zijn krijg je op de kaart te zien waar de schatkist van Kaps begraven ligt. In deze kist vind je een leuke verrassing.  

Reserveer je speurtocht hier.

Oktober ACTIE: doe met het hele gezin een gave QR-code speurtocht en sluit deze af met een heerlijk a la carte diner. Je kunt deze speurtocht de hele maand oktober reserveren tijdens de openingstijden van Familierestaurant Troubadour.  € 19,50 per gezin (maximaal 6 personen). € 14,50 wanneer jullie na de speurtocht bij ons dineren of lunchen in het restaurant.

4. Herfst doe dagen op Camping de Lemeler Esch

Tijdens de herfstvakantie zijn de Herfst Doe Dagen bij het Boscafé. Wordt speurder van de Lemelerberg, rooster marshmallows boven het kampvuur of verzamel kastanjes,beukennootjes, eikels en nog veel meer schatten in de natuur en maak de mooiste knutsels! Er zijn zowel activiteiten die ze buiten in het bos kunnen doen als lekker binnen in het Boscafe. Voor kinderen tot 12 jaar  liggen er iedere dag van 10 t/m 25 oktober tussen 11.00 en 16.00 uur leuke natuuractiviteiten klaar. Je bepaalt zelf wanneer je welke activiteit doet. 

Verblijf je op de camping dan krijg je bij aankomst een Herfst Doe Dagen Boekje. Verblijf je niet op de camping, maar wil je gewoon een dagje langskomen bij het Boscafé? Dat kan natuurlijk ook! Je kunt het boekje dan voor € 5,- bij de receptie of in het Boscafé afhalen.
  • Ontdektochten
  • Marshmallows roosteren
  • Knutselen in het boscafé

Herfst doe dagen

5. Gratis; Kabouterpad op Hof Espelo in Enschede

In het bos van Hof Espelo staan kabouters langs de paden. Als je die volgt, maak je een mooie boswandeling en leer je onderweg allerlei leuke weetjes over de natuur, maar je kunt ook speuren naar sporen. De kabouter route is gratis te downloaden, door te klikken op de afbeelding.  Veel plezier!

Kabouterpad

6. Het Openluchtmuseum in Ootmarsum

Het Openluchtmuseum Ootmarsum neemt je mee naar het Twente van vroeger. In een parkachtige omgeving geven 18 authentieke gebouwen je een beeld van het leven van vroeger. Het leven van boeren, 100 jaar geleden. Huizen en schuren, die compleet zijn ingericht met meubels, gereedschappen en wagens. Het grootste deel van het park laat zien hoe de boerengezinnen vroeger leefden. Dichtbij de natuur, sober, zelfvoorzienend en eenvoudig. L

Leuk voor de kinderen:  Speurtocht naar het Twente van vroeger. Vind de QR codes!  Gewapend met een tablet mag je op pad in het museum. Je gaat op zoek naar QR codes die verstopt zijn op verschillende locaties. Mogelijk kom je langs het bijzondere Los Hoes, de smidse of het gezellige Klöpkeshoes.  Op pad met de tablet betekent het  zoeken en ontdekken  in, op, naast en tussen de gebouwen. Heb je een QR code gevonden? Beantwoord dan de vraag om verder te kunnen gaan naar de volgende locatie op je tocht. Na het voltooien van alle vragen en het invullen van het codewoord mag je in de museumwinkel een kleine beloning ophalen.

Lees hier meer over het Openluchtmuseum. 

7.Speel en kinderboerderij Dondertman in Holten

Kinderboerderij Dondertman is veel meer dan alleen een kinderboerderij. Hier heb je uren plezier. Bij Kinderboerderij Dondertman in Holten  hebben ze heel veel dieren. Van kippen, varkens en geiten, tot konijnen en cavia's, ganzen, geiten, ezels en ga zo maar door! In de knuffelwei mag je tussen de geiten en schapen lopen. Ook kun je deze dieren voeren. Het voer is verkrijgbaar in de kantine of aan de kassa.

Cato's Knuffelhuis behoort zonder meer tot de grootste attracties van de kinderboerderij. In deze karakteristieke Saksische boerderij kunnen kinderen onder toezicht jonge konijnen en cavia's oppakken en aaien. 

Bij Kinderboerderij Dondertman in Holten kun je natuurlijk ook gewoon lekker buiten spelen. Er is een speelweide met een leuke speeltuin met speelelementen voor verschillende leeftijden. Er zijn veerbeestjes, diverse schommels, een kabelbaan en zelfs een overdekte glijbaan. Natuurlijk ontbreekt er in deze speeltuin ook geen Airtrampoline. 

Een favoriet onderdeel van vele kinderen, de skelterbaan. Een flink parcours waar kinderen van 4-12 jaar vrij toegankelijk naar hartenlust rondjes mogen rijden. Er zijn skelters, driewielers en trikes voor de grootsten; en voor de kleinsten zijn er fietsjes.

 

8. Heksendoorn

In de maand oktober heeft Opperheks Odelia het park omgetoverd in Heksendoorn; hét Halloween evenement voor families!  Het volledige park is aangekleed (o.a. ruim 2.000 pompoenen!), er zijn extra activiteiten, spookhuizen en ze bieden op 14, 17 én 24 oktober 2020 unieke Halloweenavonden aan die vanaf 18.00 uur spannender worden door losloopgriezels in het park. Alle overige Heksendoorn dagen draait het om onze vrolijke vogelverschrikkers, vriendelijke heksen en de sfeervolle aankleding. Opperheks Odelia verwelkomt jullie graag in oktober.

Hi-ha-heksenpad:  Goed nieuws voor alle avonturiers tot ca. 8 jaar: Odelia heeft haar Hi-Ha-Heksenpad weer teruggetoverd. Kinderen die een officieel hulpje van Odelia willen worden, kunnen hun heksenpas behalen in het Hi-Ha-Heksenpad! Tal van avontuurlijke opdrachten staan hen te wachten, waarbij ze allerlei obstakels moeten overwinnen. Het Hi-Ha-Heksenpad is een extra activiteit, gratis en leuk voor jonge kinderen.

Lees hier het hele programma. 

9. Avatarz Klimbos

In het super gave klimbos zijn meer dan 100 hindernissen uitgezet, verdeeld over 9 parcoursen. AvaTarZ is hiermee het grootste klimbos van Nederland. 
Voor kinderen vanaf 6 jaar wacht er op 2 tot 4 meter hoogte een speciaal kidz parcours met 30 hindernissen. Het KidZ Parcours heeft een speciaal veiligheidssysteem. Heel handig, want zo hebben de kidz beide handen vrij voor het spannende, 2 uur durende avontuur. Vanaf 10 jaar mogen kinderen alleen op het hoge parcours. Heel stoer, hoog in de bomen. Avontuurlijk en veilig. En denk je alles te hebben gehad dan wacht je nog een 200 meter lange kabelbaan. Onvergetelijk en supergaaf.

Ook voor de jongste helden is er een stoere plek om te klimmen en te klauteren. Het PeuterPad is speciaal voor de kleinsten tot 6 jaar welke nog niet kunnen klimmen in het Klimbos. Samen met het coole SpringkuZZen , het speelhuisje en de kabelbaan een gave plek om lekker actief bezig te zijn.

Reserveren voor je klimavontuur is verplicht. Dat kan via deze link. 

 

10. Natuurleerpad bij de Dinkel in Beuningen

Ben jij een onderzoeker? Ga dan op dit fantastische avontuur langs de Dinkel. Een doe Boek meetinstrumentjes en waterdierenzoekkaart krijg je mee in een rugtasje. Vogels, insecten en planten staan op jullie te wachten. Pas op voor gedonder op een vlonder! Aan de slag bij de Mauritsbrug en een vervaarlijk kanon met je wiskundige knobbel. Maak de woordzoeker en bereken je waterverbruik per dag. Na afloop wacht je een glaasje ranja bij restaurant Sterrebos.
 
Start bij de Tourist info in Beuningen, reserveren via tel: 0541-551160 of via info@visitdeluttelosser.nl.
Voor meer info klik je hier.

Veel plezier in de natuur van Twente!