Opening

Op donderdag 10 maart is er een feestelijke kinderopening van de expositie Gen C: Children of 2050 van kunstenaar Bianca Carague.

Kinderen vanaf 8 jaar zijn op donderdag 10 maart van harte welkom om als eersten, samen met hun begeleiders, de denkbeeldige werelden van vier toekomstige kinderen vorm te geven. Hoe ziet de toekomst eruit voor kinderen in 2050? Zijn de kinderen nog van vlees en bloed of bestaan er ook digitale kinderen? Hoe gaan de kinderen van de toekomst om met de planeet, het klimaat en de natuur?

Tijdens de kinderopening ontwikkelen kinderen in de workshop Material Worldbuilding samen met kunstenaar Bianca Carague denkbeelden over hoe de meubels, speelgoed, kleding of planten van de toekomst eruit kunnen zien. De output wordt door Bianca verwerkt in haar digitale kunstwerken. Nieuwsgierige kinderen en hun begeleiders kunnen om 16.00 en om 19.00 uur gratis deelnemen aan de speciale kinderopening in Tetem. Aanmelden is niet nodig. 

Kunstenaar Bianca Carague voor Tetem, kind van de toekomst

Maker Festival Twente 2022

De 9e editie van het Maker Festival Twente (MFT) belooft van 1 t/m 31 mei weer een uniek familiefestival én een waar makers festijn te worden. Digitale en maaktechnologieën zijn overal om ons heen en volgen elkaar razendsnel op. Van je smart tandenborstel tot de stappenteller op je telefoon. Tijdens MFT staat het ontwikkelen van een maker-mindset en 21e vaardigheden voor jong en oud daarom centraal.

Alles over het Festival

Creëer je eigen Maak Experience tijdens het Maker Festival Twente

Onderdelen Maker Festival Twente

Met een Maakdag Festival in elke Twentse gemeente (1 t/m 31 mei), het meerdaagse Maker Festival in Enschede (1 t/m 8 mei) en een online & fysiek randprogramma (15 maart t/m 31 mei) kan elke inwoner van Twente dichtbij huis of juist in een nieuwe omgeving experimenteren met de nieuwste digitale en creatieve maaktechnologieën. Je stapt in een wereld van maken, ontwerpen, programmeren, kunst, media en theater én je ontdekt Twente als innovatieve Maakregio. Hieronder staan de onderdelen uitgeschreven.

Hoofdonderdeel MFT

De tentoonstelling ‘Gen C: Children of 2050’ in Tetem vormt het hoofdonderdeel van het Maker Festival Twente 2022. In de interactieve tentoonstelling speelt kunstenaar en ontwerper Bianca Carague met verschillende mogelijke toekomstbeelden en skills die nodig zijn om ons in een onzekere wereld aan te passen. De tentoonstelling is een groeiende installatie en wordt geactiveerd via vier verschillende slaapkamers van vier toekomstige kinderen: Non-Fungible Child, Folkfarma Kid, Renaissance Kid & Impact Generation. De tentoonstelling start met een speciale kinderopening op 10 maart en zal door haar groeiende karakter in mei zijn hoogtepunt bereiken.

Kunstwerk Bianca Caragua Tetem

Wil jij meedenken in het ontwerp van Bianca? Neem dan deel aan een van de workshops op 26 maar en 9 april. Jouw ideeën worden verwerkt in de expositie en digitale kunstwerken!

meer info

Meerdaags Festival Enschede

Tijdens het meerdaagse Festival Enschede van 1 t/m 8 mei kunnen kinderen, jongeren en volwassenen op en rond het festivalterrein voor Tetem, naast een bezoek aan het Maak-, Robot-, Film-, Media-, Kunst- en KennisLab ook deelnemen aan de uitdagende activiteiten in het TheaterLab en MuseumLab in De Museumfabriek.

Bouw in het KunstLab in Tetem mee aan de interactieve tentoonstelling Gen C: Children of 2050 of ontdek in het MediaLab de digitale speeltuin en beleef de interactieve installaties van creatieve professionele makers. Ga met je familie in De Museumfabriek op ‘De Grote Familie Ontdekkingsreis’ en doe mee aan workshops van Mad Science of kleine theatervoorstellingen in het TheaterLab. Maar je kunt bijvoorbeeld ook in het Robot- en MaakLab experimenteren met creatieve (maak)technieken zoals 3D printers, lasercutters en robotica.

Of je eigen film of verhaal creëren in het FilmLab en een code puzzelspeurtocht lopen door de wijk Roombeek. Professionals van (lokale) bedrijven of onderwijsinstellingen laten je in het KennisLab zien en ervaren hoe maaktechnieken worden gebruikt in hun werksituatie.

Filmlab Tetem

Creëer in de verschillende labs je eigen Maak Experience en ontdek de veelzijdige maakcultuur in Enschede! Bekijk het complete festivalprogramma in Enschede en de Maakdag Festivals in de gemeenten op tetem.nl/makerfestivaltwente.

Een ticket voor het meerdaags Festival Enschede is niet nodig, de toegang is gratis. Je kunt dus gewoon vrij het festivalterrein van Tetem aan de Stroinksbleekweg 16 in Enschede bezoeken.

Lees meer

Maakdag Festivals in 14 Twentse gemeenten

1 t/m 31 mei in elke Twentse gemeente

Digitale en maaktechnologieën zijn overal om ons heen, van je smart tandenborstel tot de stappenteller op je telefoon. Ze volgen elkaar razendsnel op waardoor een maker-mindset en 21e vaardigheden onmisbaar zijn voor jong en oud. Kom experimenteren en maak in de verschillende labs op een laagdrempelige manier kennis met nieuwe technieken en maakprocessen. Gewoon bij de bibliotheek, het cultuurhuis, de schouwburg of het museum bij jou in de buurt!

  1. MaakLab: ga aan de slag met uitdagende Maaktechnieken. Ontdek nieuwe technieken door bijvoorbeeld zelf bioplastic te maken, een ontwerp te creëer met een 3D pen of met een Make-It techniekpakketje een duurzaam huis of rotormobiel te maken.
  2. RobotLab: leer programmeren met robots Cubetto, mTiny, Cozmo of Ozobot. Geef de robots via verschillende programmeertechnieken opdrachten en zet ze in beweging!
  3. FilmLab: creëer je eigen film of verhaal met o.a. een 360 graden camera en stopmotion programma of stap in een virtuele wereld met een VR-bril.
  4. MediaLab: bezoek de digitale speeltuin en beleef de interactieve installaties van creatieve professionele makers. Kom spelen met de digitale kunstwerken en dompel je onder in nieuwe ervaringen.
  5. KennisLab: maak kennis met wat Twente als innovatieve Maakregio allemaal te bieden heeft. Professionals van (lokale) bedrijven of onderwijsinstellingen laten je zien en ervaren hoe maaktechnieken worden gebruikt in hun werksituatie. Welke technieken en maakprocessen kom je tegen bij o.a. Aeronamic, Dura Vermeer of Saxion?

Tetem kennislab Dura

Toegang: vrije inloop

De inhoud van bovenstaande labs kan per gemeente verschillen. Op het festival is een uitgiftebalie waar je de benodigde techniek kan lenen. Voor de Make-It techniekpakketjes en verbruiksmateriaal voor de dingen die je kan maken in het MaakLab, vragen we een kleine vergoeding. Maar je mag hetgeen je gemaakt hebt ook mee naar huis nemen!

Waar & wanneer: 1 t/m 31 mei 2022. 

Lees meer