De winnaars van de verkiezing Speelgoed van het Jaar 2020 zijn bekend! Altijd interessant om te zien wat de onafhankelijke jury het leukste speelgoed van het jaar vindt - ja toch? Bovendien geeft de verkiezing inspiratie voor Sinterklaas en de Kerstman in hun zoektocht naar goede cadeaus voor de kinderen in december.

Wat is leuk voor de kids?

Want tja, wat is nou leuk voor de kids om te krijgen? En vooral: hoe lang blíjft het leuk? We kennen allemaal wel de blijdschap van de kinderen als ze iets nieuws krijgen - om er vervolgens na een dag al niet meer naar om te kijken. Goed speelgoed is best duur, je wilt dan ook wel dat ze er écht mee spelen en lang mee doen tcoh? Natuurlijk is de smaak van elk kind verschillend. Wat de één leuk vindt is niets voor de ander - en andersom. Toch kun je prima algemene criteria bedenken waar goed speelgoed aan moet voldoen. Dat doen ze bij de Verkiezing van Speelgoed van het jaar, handig!

Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2020

Ieder jaar is er de verkiezing voor Speelgoed van het Jaar. Om te beginnen kiest een vakjury een aantal genomineerden uit in verschillende leeftijdscategoriën. De vakjury bestaat uit journalisten, inkopers, bloggers, speelgoeddeskundigen, een ontwikkelingspsycholoog en een pedagoog. Zij houden rekening met een aantal criteria:

  • is het geschikt voor de leeftijd?
  • sluit het aan bij de interesse van de kinderen waarvoor het is bedoeld?
  • gaat het niet gauw stuk?
  • is het na een paar keer spelen nog steeds leuk?
  • hoe zit het met de prijs/kwaliteitsverhouding?

Dit zijn natuurlijk allemaal vragen die ouders, Sinterklaas en de Kerstman zichzelf stellen als ze speelgoed kopen voor kinderen. De Verkiezing Speelgoed van het Jaar helpt hen dus kiezen door alvast naar die vragen te kijken. De vakjury maakt de genomineerde artikelen in augustus bekend. 

Publiek bepaalt de winnaars

Daarna is het tijd voor het publiek! In alle speelgoedwinkels in Nederland liggen dan flyers die je oproepen om mee te doen en je stem uit te brengen. Dat kon dit jaar van 9 september tot en met 1 november 2020. Het stemmen doe je niet voor niets: je maakt ook nog kans op mooie prijzen met 'Stem & Win Speelgoed'. Op 4 november zijn de winnaars bekendgemaakt.

Genomineerd speelgoed in 2020

Welk speelgoed was er dit jaar allemaal genomineerd? Je hebt bij Speelgoed van het Jaar de volgende leeftijdscategorieën:

  • 0 t/m 3 jaar
  • 4 en 5 jaar
  • 6 en 7 jaar
  • 8 en 9 jaar
  • 10 en 11 jaar
  • 12 t/m 17 jaar
  • 18 plus

De laatste twee laat ik hier even zitten - bij Go-Kids gaat het tenslotte om kinderen tot een jaar of 12. De genomineerden in de verschillende leeftijdscateogrieën waren dit jaar:

0 t/m 3 jaar

Playmobil 1.2.3. Mijn meeneem kinderdagverblijf

SmartMax My first Sounds & Senses

 

4 en 5 jaar

Ik leer Symmetrie - Jumbo

Paw Patrol Ultimate Police Cruiser

Louis Liaan - spel

Jaak en de Bonenstaak spel

 

6 en 7 jaar

FurReal Mama Josie de Kangoeroe

LEGO Avonturen met Mario starter set

Bank Attack coöperatief gezelschapsspel

Froggit

 

8 en 9 jaar

Color Addict - spel met kleuren

DOTS-BFF-armbandenset

LAMA - 999 Games

 

10 en 11 jaar

Overbooked - Jumbo

De zoektocht naar El Dorado - 999 Games

SmartGames Cube Duel

 

De bekendmaking van de winnaars van Speelgoed van het Jaar 2020 was - zoals eigenlijk alles - door corona anders dan andere jaren. Kijk maar:

Bij elke leeftijdscategorie heb ik alvast gemeld welk speelgoed de winnaar was. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat dit ook hét speelgoed voor jouw kind is - het is maar net waar hij of zij leuk mee kan spelen. Maar: met de nominaties en de winnaars heb je als ouder, Sinterklaas of Kerstman in elk geval een beetje richting bij het zoeken naar leuk speelgoed om cadeau te geven in december!

Anneke Ranzato - Go-Kids

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij via die link naar een website gaat en daar iets koopt of boekt, ik daarvoor een kleine commissie krijg. Dat kost jou niets extra en je helpt mij ermee... dank je wel dus!