Tja, Sint Maarten... het is toch wat. Over iets meer dan een week is het 11 november, de dag waarop de kinderen normaal gesproken langs de deuren mogen om een liedje te zingen en snoep op te halen. Maar ja, in 2020 is alles anders door corona, dus óók Sint Maarten. De regels zijn niet heel duidelijk tot nu toe, er zijn zelfs verschillende adviezen vanuit verschillende veiligheidsregio's.

Veiligheidsregio's in Noord-Holland

Kijken we even naar Noord-Holland... in de veiligheidsregios Amsterdam-Amstelland, Gooi- en Vechtstreek en Noord-Holland Noord wordt het lopen met Sint Maarten dringend afgeraden. Zaanstreek-Waterland en Kennemerland hebben er kennelijk geen moeite mee, als je de regels in acht neemt. Gek toch?

Van alles dicht... en dan wel Sint Maarten lopen?

In de persconferentie die net geweest is hebben Rutte en De Jonge het volgens mij niet over Sint Maarten gehad (maar ik heb een paar minuten gemist...). Toch lijkt het mij vreemd om bij de aangescherpte maatregelen - terwijl de musea, bioscopen, theaters, pretparken en dierentuinen dicht blijven - wel gezellig langs de deuren te gaan met een lampion om te liedjes te zingen. Blijf zoveel mogelijk thuis, is het dringende advies. 

Iets leuks verzinnen voor thuis!

Persoonlijk zeg ik: niet doen, ga niet met je kinderen langs de deuren met Sint Maarten. Natuurlijk is het jammer voor ze... zou het niet lukken om iets leuks te verzinnen om thuis te doen met de kids? Iets waarbij je ook lampionnen, zingen en snoep gebruikt? Ik ga er even op brainstormen en zal deze blog dus steeds verder aanvullen met leuke ideetjes voor dingen die je met Sint Maarten thuis kunt doen. Heb jij al iets bedacht? Laat het me weten op anneke@go-kids.nl - ga ik het hier neerzetten zodat jouw inspiratie andere ouders kan helpen!

TIPS VAN OUDERS!

Anneke Ranzato - Go-Kids

 

Ideetjes voor 11 november: thuis Sint Maarten Vieren

Okay... wat kun je allemaal doen als je het dringende advies van de regering - Blijf thuis! - opvolgt maar de kinderen wél iets speciaals wilt bieden met Sint Maarten? Hier komen wat de nodige ideetjes: van mij en van andere ouders!

  1. 1. Tóch een lampion knutselen
  2. 2. In huis langs de deuren
  3. 3. Speurtocht met snoepjes door je huis en tuin
  4. 4. Een online lampionnenshow
  5. 5. Digitaal snoep verzamelen

 

1. Tóch een lampion knutselen...

Maken de kinderen dit jaar op school geen lampion? Misschien sowieso al niet, zoals bij mijn kinds in de laatste jaren van de basisschool al het geval was... Dan gaan jullie toch thuis lekker samen aan de knutsel? Dat kan op 11 november zelf, maar misschien heb je er komend weekend al tijd voor... alles is toch dicht! Leuke knutselvoorbeelden zijn er genoeg te vinden op internet, zoals deze:

... of een lampion kopen

Ben je niet zo van de knutsel? Of jij wel, maar je kinderen echt niet (zoals bij mij thuis)? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een lampion te kopen. Deze bijvoorbeeld, bij Bol.com:

Lampion kopen bij Bol.com

En zo zijn er nog heel veel meer toffe lampions te koop voor een paar euro.  Bijvoorbeeld op Feestwinkel.nl - en daar krijg je met de Go-Kids kortingscode 10% korting! Wat die code is? GO-KIDS10%

Lampion kopen bij Feestwinkel.nl

 

2. In huis langs de deuren

Hoeveel deuren heb jij in je huis? Dat zijn er best wel wat... maak een Sint Maarten route door je huis! Alle lampen uit, lampionlichtje aan en gáán. Dan ga je zelf achter een deur staan, de kids gaan lekker hard zingen aan de andere kant van de deur. Jij doet open zoals je dat anders bij de buitendeur zou doen. Welke snoepjes je bij welke deur uitdeelt - dat kun je misschien een verrassing laten? 

Snoep klaarzetten

3. Speurtocht met snoepjes door je huis en tuin

Je kunt ook een speurtocht met snoepjes uitzetten door je huis en tuin. De kinderen moeten dan natuurlijk wel bij elk gevonden snoepje stil staan en een Sint Maarten liedje zingen. Of misschien verzin je wel andere opdrachtjes die ze moeten uitvoeren voordat ze het snoepje mogen meenemen? Maak er echt wat van en niet zo dat de kinderen zich gaan vervelen. Je kunt ook kiezen voor een afwisseling met kleine cadeautjes, waarom niet...

4. Online lampionnenshow

Als je toch aan de knutsel gaat (zie 1.) - waarom zou je het resultaat van jullie werk dan niet delen met de buitenwereld? Niet op straat bij de deuren, maar online kan er van alles! Via WhatsApp met de klas of vriendengroep, op Facebook, Instagram, Twitter... voor social media je dan ook gebruikt, er zijn mogelijkheden genoeg. Zo kunnen opa en oma, de buren en vrienden allemaal meegenieten van een foto van die mooie lampion.

Social media gebruiken voor online lampionnenshow

5. Digitaal snoep verzamelen

En waarom zou je alleen de lampion laten zien met een foto? Maak er een filmpje van waarbij de kids ook een Sint Maarten liedje zingen! En misschien... misschien zijn er wel familieleden, vrienden en kennissen die iets lekkers apart houden voor de kinderen. Dat krijgen ze dan zodra jullie ze weer zien! Wel slim om dit vooraf te organiseren met de andere volwassenen, dan kan dat superleuk worden. Laat hen een foto of filmpje naar je kind sturen met wát ze voor hen gaan bewaren, gezellig toch?