Mijn moeder heeft mij ooit geleerd dat die mooie witte bloemen die in de lente boven al het andere groen langs de weg uitgroeien 'fluitenkruid' zijn. Vroeger al maakten de kinderen, waaronder mijn moeder, hier zelf fluitjes van. Nu ik zelf kinderen heb leer ik hen graag alles over de grote verscheidenheid aan dieren, planten en bloemen in de natuur, dus het verhaal over de fluitenkruid kon natuurlijk niet achterwege blijven, zeker niet nu ons opviel dat de dijken en bermen vol staan met fluitenkruid.

Fluitenkruid wat is het en waar vinden we het?

Fluitenkruid is een plant uit de schermbloemenfamilie, de zogenaamde schermen zijn samengesteld uit talrijke kleine witte bloemetjes. De planten kunnen wel 1,5 meter hoog worden, waardoor ze overal bovenuit steken. Fluitenkruid groeit voornamelijk op plaatsen die begroeid zijn met gras, je komt ze dus in groten getale tegen op de dijken, langs weilanden en in bermen, die hierdoor grotendeels prachtig wit kleuren. De bloeiperiode is van april tot juni. 

De stelen van de fluitenkruid zijn hol, waardoor ze dus uitermate geschikt zijn om fluitjes van te maken!

Hoe maak je een fluitenkruid fluit?

En dan de vraag, hoe maak ik van zo'n grote plant nu een echt werkend fluitje?
Het is heel simpel, maar je moet wel even weten hoe het moet, wij hebben ook wat mislukte fluitjes gehad, maar oefening baart kunst. Let op je hebt een mes nodig, dus de kinderen kunnen je hulp goed gebruiken!

Zo gaan jullie te werk:
Snijd een plant met een grote dikke stengel onder aan een knoop af. Zie je de knoop op bovenstaande foto? Boven de knoop is de stengel hol en onder de knoop is de stengel nagenoeg dicht. Boven de knoop snijd je hem vervolgens op 10 á 15 cm af. 
Maak nu een lange snee, in het midden van de stengel van boven naar beneden, in één van de vele groeven die de stengel rijk is. De lengte van de snee bepaald het geluid. En nu blazen maar! En doet hij het? 

Dat is toch een mooi cadeautje van de natuur?!

Nog even een belangrijke tip, let op dat jullie niet per ongeluk de gevaarlijke 'Berenklauw' pakken, deze kan namelijk ernstige brandwonden veroorzaken. Onthoud dat fluitenkruid dunnere stelen en iets fijnere bloemen heeft. Bovendien bloeit deze plant van april tot juni, terwijl de berenklauw van juni tot oktober (de 'gewone' variant) of van juni tot augustus (de 'reuzenvariant') in de natuur te vinden is. 

Nog meer leuks ontdekken in de natuur? 

Mooi of slecht weer, warm of koud... in de natuur valt altijd wel wat te beleven. Neem deze handige gids mee op je wandeling of ontdekkingstocht en je komt een heleboel te weten over de wereld van de planten en de dieren. Geschreven door Son Tyberg.

Nog meer lente activiteiten!

Veel plezier samen!

Nancy Molenaar - Go-Kids Westfriesland