Wat weet jij eigen over Willem van Oranje? Wij eigenlijk niet zoveel van de geschiedenis van ons land. In ons volkslied komt dit allemaal wel voorbij, we zingen het netjes mee maar hebben eigenlijk geen idee wat het precies betekent… Tijd voor een geschiedenislesje maar dan op een niveau dat kinderen het begrijpen en natuurlijk vrolijk en met humor!

Kindertheatervoorstelling Willem Junior

Deze voorstelling heeft mijn aandacht eigenlijk wel getrokken. Willem Junior, een jeugdvoorstelling (door STENT Producties)over de geschiedenis van Willem van Oranje. Misschien toch eens goed om meer te weten te komen wat er eigenlijk allemaal in het volkslied gezongen wordt. Ik neem mijn neefje van 10 jaar (Thijs) mee. Ik denk dat ook hij hier wel iets van kan opsteken en bovendien heeft hij ook wel gevoel voor humor.

Over de rode lopen bij De Speeldoos in Baarn

Eindelijk mag ook Thijs een keer mee over de rode lopen. Hij is 10 jaar en dus vindt hij het wel stoer, maar doet natuurlijk alsof het hem niet zo uit maakt. We lopen samen naar binnen en er is gelijk ontvangst met een groot scherm. De camera’s staan natuurlijk niet klaar om ons, maar wel BN’ers die komen te interviewen. Samen gaan we ook even op de foto en doen we alsof we BN’ers zijn. Alhoewel Thijs zich sterk afvraagt waarom dat allemaal nodig is…

Willem_SpeeldoosBaarn

Wilhelmus van Nassau…

De Speeldoos is een klein en overzichtelijk theater. De zaal is daarentegen nog wel groot. We zitten lekker voorin en kunnen alles goed zien. Op het podium staat een mooi decorstuk. Dat moet dus Willem zijn van vroeger. Met volle aandacht zitten we te luisteren en kijken naar de vermakelijke voorstelling. Best interessant en op deze manier begrijp ik het ook nog allemaal! Ik kijk af en toe Thijs even aan en vraag of hij het wat vindt. Hij knikt en bevestigd dat hij het wel interessant vindt. Samen lachen we ook om de vele humor die in het stuk voorkomt. 

Voetbal en geschiedenis?

Op een gegeven moment gaat het ineens over voetbal. De vergelijking van voetbal en het verleden gaat er bij niet helemaal in. Nu heb ik ook echt geen verstand van voetbal, dus probeer ik even bij Thijs te polsen. Maar ook hem zie ik hier even met een vraagteken en stelt dezelfde vraag. Wat heeft voetbal hiermee te maken? Maar goed, dit stukje slaan wij even over hahaha.

Willem_SpeeldoosBaarn

Hard applaus

Het eind van de voorstelling is alweer genaderd. Er klinkt hard applaus en natuurlijk zijn daar de bloemen. Samen praten we in de auto naar huis nog even na. Dat was best een leuke voorstelling. En bovendien hebben we ook nog iets geleerd. Hoe vaak is geschiedenis nu echt leuk? Nu dus. Op deze manier zouden ze veel meer over de geschiedenis aan de jeugd moeten vertellen! Hoe leuk zou dat zijn…

GoKids_Charlotte