Kinderen met Hooikoorts wordt aangeraden om eerder met medicatie te beginnen, want de verkoudheidsklachten lijken erg op de symptomen van een coronabesmetting en dat kan veel mensen ongerust maken. Onze school vroeg al om een huisarts verklaring, maar huisartsen geven helemaal geen verklaringen af, want vandaag kan het hooikoorts zijn, maar je weet nooit hoe de status is volgende week of de week erop. Hoe herken je of jij of iemand anders hooikoorts heeft?
Wanneer begint het hooikoortsseizoen?
De start van het hooikoortsseizoen is afhankelijk van een aantal zaken. Belangrijkste factor die meespeelt is het weer. Indien er sprake is van een zachte winter, dan start het hooikoortsseizoen ook eerder. Een andere belangrijke factor bij de vraag ‘wanneer begint het hooikoortsseizoen?’ is voor welke pollen je allergisch bent die afkomstig kunnen zijn van verschillende bomen, planten of grassen. De bloeiperiode van bomen, planten en grassen kunnen namelijk erg verschillen. Het is echter zo dat de meeste fauna vanaf februari tot en met september bloeit. Vanaf maart beginnen de meeste pollen in de lucht te komen en eind mei/begin juni is er vaak een piek te zien in het aantal pollen die door de lucht worden verspreid. Dit komt doordat de grassen dan volop aan het bloeien zijn. Hierdoor is tijdens de lente de echte piek te zien van het hooikoortsseizoen, waardoor hooikoorts ook wel bekend staat als ‘lente allergie’.
Wanneer stopt het hooikoortsseizoen?
Wanneer bloeien bomen, grassen en planten?
Nu het duidelijk is wanneer de start en einde van het hooikoortsseizoen is, gaan we even een kijkje nemen naar de verschillende bloeitijden van bomen, grassen en planten.
Januari; bloeien de hazelaar, els en berk
De hazelaar is er samen met de els het vroegst bij als het aankomt op het gebied van de bloeitijden van de verschillende bomen. De hazelaar en els beginnen al vanaf januari met het verspreiden van pollen. Soms worden de eerste pollen van de hazelaar al eind december in de lucht gemeten. De echte piek is in maart te zien.
April; begint de Berk te bloeien
De Berk is grotendeels verantwoordelijk voor de verschijnselen van hooikoorts. Een berk is zeer eenvoudig te herkennen aan haar witte schors en stam. De berk verspreidt een sterk allergeen en van alle bomen die zich in ons land bevinden, veroorzaken de berkenpollen doorgaans de meeste klachten. De berken bloeien sterk in april en dit kan uitlopen tot en met mei.
Mei; let op bloeiende grassen
Voor de mensen die last hebben van hooikoorts ten gevolge van een graspollenallergie beginnen de lastige periodes pas echt op het moment dat de verschillende grassen beginnen te bloeien. Gras is namelijk een van de belangrijkste veroorzakers van hooikoortsklachten en is bovendien bijna overal te vinden. Gras bloeit ongeveer vanaf mei tot en met juli, maar als er een lange periode van regen plaatsvindt kan dit zelfs tot en met augustus duren.
Juli; Bloeiend onkruid
Onkruid is ook een zeer belangrijke veroorzakers van hooikoorts. Onkruiden bloeien vooral in de maanden juli en augustus. Maar sommige planten kunnen tot in het najaar pollen verspreiden. De meeste klachten worden veroorzaakt door bijvoet, brandnetel, zuring en weegbree. In augustus is vaak de piek van het aantal pollen te zien.
Augustus; Ambrosia sluit het hooikoortsseizoen af
Deze plant wordt ook wel de afsluiter van het hooikoortsseizoen genoemd. Het kan van eind augustus tot oktober hooikoortsklachten veroorzaken. Wanneer deze plant dus begint te bloeien, betekent het dat het einde van het hooikoortsseizoen eraan zit te komen. Gelukkig voor de mensen die last hebben van hooikoorts, komt deze plant niet overal in Nederland voor. Maar er wordt gezegd door verschillende experts dat deze plant wel in opmars is.
Wanneer je dus het meeste last hebt van hooikoorts hangt dus voor een groot gedeelte af van waar je specifiek allergisch voor bent. Daarnaast is het aan te raden om de pollenverwachting in de gaten te houden, aangezien het weer een belangrijke factor is in het geheel.
De verschillen tussen hooikoorts en een coronabesmetting
Koorts is het belangrijkste onderscheid tussen corona en hooikoorts. Bij hooikoorts komt, ondanks de naam, koorts vrijwel niet voor. Veel mensen die besmet zijn met corona hebben wel koorts. Ook niezen is anders. Niezen door hooikoorts komt vaak voort door geïrriteerde ogen en kriebel in de neus, bij corona komt het meer door een neusverkoudheid. 'Met niezen moet je heel alert zijn, want het kan gebeuren dat je én hooikoorts hebt én besmet bent met het coronavirus. Deze combinatie is natuurlijk heel vervelend, want door te niezen kun je het virus verspreiden en andere mensen besmetten'.
Advies van RIVM
Doordat de klachten lastig te onderscheiden zijn, adviseert het RIVM om bij symptomen binnen te blijven. Moet je veel hoesten of niezen? Blijf dan thuis. Ook al weet je niet of je last hebt van hooikoorts of het coronavirus hebt. Krijg je zwaardere klachten zoals keelpijn en koorts, dan is dit geen hooikoorts en is de kans groter dat het om het coronavirus gaat.” In dat geval kun je contact opnemen met je huisarts.
Onderstaand schema geeft duidelijk weer, welke symptomen bij Corona, griep, verkoudheid en hooikoorts tegen kunt komen:
Dringend advies: begin op tijd aan eventuele medicatie!
Kenmerkend voor veel hooikoorts patiënten is dat mensen niet doorhebben dat ze er last van hebben of waar ze precies allergisch voor zijn. Mensen die wel weten dat ze hooikoorts hebben, moeten dus vooral op tijd met anti-histamine medicatie beginnen. Dus haal de neusspray's, oogdruppels en antihistamine pillen in huis. Houd ramen en deuren gesloten en probeer wandelingen langs bomen, zoals de esse en berken te vermijden. Zo heb je van hooikoorts minder last. Natuurlijk spreekt het voor zich dat je ook je huisarts op de hoogte stelt van de behandeling van hooikoorts. Zeker als je nog andere medicijnen gebruikt, zoals coricosteroïde inhalatoren. Sommige medicatie kunnen niet tegelijk gebruikt worden.
Welke pollenallergenen kunnen allergische reacties opwekken?
De afdeling Longziekten van het LUMC telt het aantal pollen in de lucht. De pollenallergenen in de pollenkorrels kunnen bij sommige mensen een allergische reactie opwekken, ook wel hooikoorts genoemd. De hoeveelheid pollen in de lucht mate geeft aan in hoeverre de pollen hooikoortsklachten kunnen veroorzaken. De pollentelling kun je vinden op de website van het LUMC. Die laat zien welke pollen er in de lucht hangen. Deze pollentelling vertelt je ook wanneer je moet beginnen met je hooikoortsmedicijnen.