De zomervakantie is (bijna) weer voorbij. Dat betekent dat kinderen straks na een periode vol vrije tijd weer aan de bak mogen op school. Sommige kinderen verslinden stapels boeken op vakantie en andere lezen geen letter meer zodra school klaar is. Hoe krijg je je kind nu aan het lezen als ze er echt niet van houden? Wij hebben Kidsweek gevraagd wat handige tips op een rijtje te zetten.
Wat is Kidsweek?
Kidsweek is een krant speciaal voor kinderen. In de krant lezen kinderen over het nieuws uit de hele wereld. Over politiek, ruimtevaart en bijzondere natuurverschijnselen. Maar de krant staat ook vol dierennieuws, sport en interessante weetjes. Zo lezen en leren ze elke week weer wat nieuws én zitten ze even niet achter een scherm. En al die nieuwe kennis is ook nog eens handig voor school. Aangezien in Kidsweek korte en lange artikelen afgewisseld worden, is het geschikt voor elk leesniveau. Wist je dat een kind dat goed is in begrijpend lezen vaak ook beter scoort met andere vakken? Het is daarom erg belangrijk om, naast op school, ook thuis veel te lezen.
Kidsweek geeft 7 tips om je op weg te helpen:
Tip 1: Veel leuke dingen lezen!
Hoe meer je kind leest, hoe groter zijn of haar woordenschat, wat het lezen weer makkelijker maakt. En wist je dat, als een kind minimaal 15 minuten per dag leest, je per jaar 1000 nieuwe woorden leert? Laat je kind vooral teksten lezen die hem of haar aanspreken. Ook het lezen van korte verhalen, nieuwsberichten, weetjes en strips draagt bij aan het verbeteren van leesbegrip.
Tip 2: Zoek informatie op over het onderwerp
Wil je je kind een tekst laten lezen over een ingewikkeld onderwerp? Zoek dan eerst samen naar informatieve filmpjes over dit onderwerp op bijvoorbeeld YouTube of Jeugdjournaal. Kinderen begrijpen teksten veel beter als zij voorkennis hebben over het onderwerp.
Tip 3: Samen koken
Laat kinderen zelf een lekker gerecht kiezen en kook of bak dit samen. Dit is natuurlijk het perfecte moment om samen een recept in te duiken. Het begrijpend lezen wordt hiermee ook gestimuleerd: je moet de stappen op de juiste manier en in de juiste volgorde uitvoeren om je recept te laten slagen!
Tip 4: Spelletjes
Er zijn veel taal- en leesspelletjes te spelen. Denk aan Scrabble (junior), Woordmemory en raadspelletjes. Je kunt ook samen een leesbingo maken. Bedenk samen gekke en leuke leesplekken en verschillend leesmateriaal dat kinderen kunnen afstrepen. Op de kop op de bank lezen of op de wc: dat is toch veel leuker dan aan tafel?! Spreek ook af wat een volle kaart betekent. Misschien wel een nieuw boek als beloning?
Tip 5: Lees op vaste tijden
Probeer je kind minstens een half uur per dag te laten lezen. Dat klinkt misschien streng, maar het kan helpen om structuur in te bouwen door het leesmoment te plannen. Lees bijvoorbeeld altijd na het eten of vlak voor het slapen gaan.
Tip 6: Geef zelf het goede voorbeeld
Pak er zelf ook eens een goed boek of een krant bij en lees samen. Veel lezen is natuurlijk ook voor volwassenen heel handig. En ‘een goed voorbeeld doet goed volgen!’
Tip 7: Start het schooljaar met heel veel leesplezier
Kidsweek biedt ouders nu aan het begin van het schooljaar een extra voordelig abonnement aan. Voor 10 weken Kidsweek betaal je nu slechts € 10, -. Je kan het abonnement vrijblijvend proberen, want na 10 weken stopt het abonnement automatisch.