Rutte zegt: alle bedrijven en organisaties moeten nadenken over hoe om te gaan met de 1,5 meter. Want daar zijn we voorlopig niet vanaf. Dat klinkt al een paar dagen door in m'n hoofd. Want hoe moet dat met al die leuke uitstapjes die je pre-corona deed met je kinderen? Die je hoopt zo snel mogelijk weer te kunnen doen?
Kinderen na de meivakantie weer naar school?
Laten we hopen dat de corona maatregelen zo goed werken dat de kinderen na de meivakantie weer naar school kunnen. Dat zou voor iedereen toch wel heel fijn zijn. Kinderen mogen nu ook nog gewoon samen spelen en hoeven niet per se heel strikt die 1,5 meter afstand van elkaar te houden.
Afstandsregels voor de ouders op de basisschool
Dus dat zou op de basisscholen ook wel goed moeten gaan, maar als we even kijken naar de ouders... die moeten wél afstand houden. Nu, en dus waarschijnlijk nog wel een hele tijd. Op de scholen is dat waarschijnlijk wel te organiseren. Niet meer samenscholen op het schoolplein voor de bel gaat. Geen kinderen meer in de klas afleveren maar bij de schooldeur. Of het hek van het schoolplein. Moet te doen zijn.
Middelbare deels thuis blijven leren?
Voor de middelbare school is het al wat anders. Pubers worden volgens mij wel geacht die anderhalve meter afstand te bewaren - tenminste, dat houd ik die twee van mij wel voor. In de lokalen met volle klassen a 30 jongens en meiden is dat volgens mij nogal onmogelijk. En in de hallen bij de wandeling naar de volgende les. Dat kan nooit met 1,5 meter afstand als alle kinderen op school zijn. Ik zou me kunnen voorstellen dat de middelbare scholen een soort van mix gaan maken van thuis aan het werk en naar school komen. Moet ook wel te doen zijn.
Hoe moet dat met de uitstapjes?
Maar hoe dan met de uitstapjes? Ik denk maar even aan indoor speelparadijzen, zwembaden, stranden, attractieparken, theaters, bioscopen, overal waar we met z'n allen best dicht op elkaar zitten of staan. Waar het echt heel ingrijpend zal zijn als volwassenen die niet 'bij elkaar horen' nog lange tijd 1,5 meter bij elkaar uit de buurt moeten blijven. Eerlijk gezegd maak ik me best wel zorgen over al die kindvriendelijke bedrijven en organisaties die hier iets op moeten verzinnen.
1,5 meter in een theater of bioscoop
Gaan ze in de theaters en bioscopen bij de boekingen stoelen vrijhouden? Bij de boeking een gezin bij elkaar en dan één of twee stoelen leeg laten... en de rijen om en om bezetten? En de zalen ruim van tevoren open doen zodat we bij het naar binnen gaan afstand kunnen houden? Ik ben benieuwd of ze daar financieel op kunnen draaien... Als kinderen wel bij elkaar mogen kunnen ze natuurlijk een aantal rijen volledig vullen met jeugdplekken. Ga er maar aan staan als je verantwoordelijk bent voor een theater of bioscoop.
1,5 meter in een attractiepark
Zie je de rijen in de Efteling en Slagharen voor je? Maar dan met 1,5 meter afstand tussen alle gezinnen? Dat gaat een drama worden zou ik denken. Met natuurlijk mensen die zich er niet aan houden en anderen die zich daar boos over maken. Met ruzies en als het even tegenzit vechtpartijen tot gevolg. Gezellig een dagje uit met de kinderen.... pfff....
1,5 meter in een speelparadijs
In een indoor speelparadijs is het misschien nog wel te doen. De tafels voor de ouders wat verder uit elkaar, een beperkt aantal mensen binnenlaten... dat kan waarschijnlijk lukken. Maar ook hier weer de vraag: hoe overleeft zo'n speelparadijs financieel? Die moeten het toch vooral hebben van de consumpties die de ouders gebruiken terwijl hun kids lekker aan het spelen zijn. Veel minder volwassenen binnen betekent veel minder inkomsten.
1,5 meter in een zwembad en op het strand
En een zwembad? Zolang je een beperkt aantal ligbedden hebt kun je de afstand redelijk sturen als mensen niet aan het zwemmen zijn. Maar in het water? Anderhalve meter afstand tussen volwassenen? En bij het loket van de horeca? Zelfde voor het strand... je kunt de handdoekjes best 1,5 meter uit elkaar leggen - al zul je ook daar mensen hebben die dat dan weer niet doen, zie Efteling. Maar als je even naar de branding wandelt is het veel lastiger om die afstand te houden. Net als wanneer je een ijsje of iets kouds te drinken gaat halen bij de strandtent.
Op pad met kinderen voorlopig echt anders
Ik ben bang dat het allemaal heel bewerkelijk gaat worden. Dat theaters, bioscopen, attractieparken, speelparadijzen en zwembaden hun deuren en poorten wel weer mogen openen - maar met een beperkt aantal mensen binnen. Zoals dat was bij de eerste maatregelen zeg maar.
Online plek boeken met datum en tijd
Als ik dan zo'n bedrijf runde zou ik zeggen: alleen met online reserveren. Dus niet meer gewoon op de bonnefooi naar het zwembad op elk moment dat je daar zin in hebt. Nee, met online kaartjes kopen voor een specifieke dag en een specifieke tijd. Zodat je de bezoekersaantallen goed kunt reguleren zonder gedoe bij de deur. Want je wilt niet steeds mensen moeten wegsturen omdat het maximum aantal bezoekers bereikt is.
Dat is natuurlijk gedoe, vooraf precies bedenken waar je wanneer naartoe wilt. Met het risico dat er op het laatste moment iets gebeurt waardoor je toch niet kunt gaan. Maar dan heb je al betaald en ben je dus je geld kwijt.
Naar plekken met veel openbare ruimte
Het alternatief is dat je naar plekken gaat waar geen deur of poort is. Strand, bos, recreatiegebied, openbare speeltuinen enzo. Met dan weer het risico dat het daar - zoals we de afgelopen weken hebben gezien - snel te druk wordt en de 1,5 meter afstand alsnog een probleem is. Dat om die reden parkeerplaatsen afgesloten worden, zodat je er niet met de auto naartoe kunt.
Vooral thuisblijven het nieuwe normaal?
Het nieuwe normaal, dat is ook wat veel geroepen wordt. En misschien is dat het wel... dat thuisblijven het nieuwe normaal wordt. We raken er al een beetje aan gewend met z'n allen nu, en als we voor lange tijd 1,5 meter afstand moeten houden is het ook best logisch om vooral thuis te blijven. Dat de bedrijven een organisaties die dat kunnen de online initiatieven veel langer volhouden. Alleen kunnen ze dat natuurlijk niet tot in de eeuwigheid allemaal gratis blijven doen. En zijn er ook genoeg dingen die je niet online kúnt doen....
- spelen in een speeltuin of speelparadijs
- zwemmen in een zwembad of in de zee
- gillen in de Phyton (okay, met Virtual Reality kom je misschien een heel eind maar het is toch anders)
Sommige dingen kunnen en gebeuren wel online (check de Go-Kids agenda voor april 2020 maar eens), maar daar mis je wel echt wat. Theatervoorstellingen kun je online bekijken. Films ook. Workshops kun je vaak wel online doen. Sporten voor de TV. Zelfs voor kinderfeestjes worden er online oplossingen verzonnen. Maar ja, samen zijn met anderen en de beleving van theater en bioscoop ... dat maakt het allemaal wel veel leuker.
Ik heb de wijsheid niet in pacht. Ik weet ook niet wat er gaat gebeuren. Maar ik hoop met heel m'n hart dat er mooie oplossingen komen voor de uitstapjes die je met je kinderen wilt maken. Voor jou, voor je kinderen en voor al die kindvriendelijke bedrijven en organisaties.
Anneke Ranzato - Go-Kids