Wist je dat het vandaag 'Vertel een sprookje'-dag is? Heerlijk toch, sprookjes... lekker wegdromen bij werelden die niet echt zijn. Waarin het altijd (of nou ja, meestal... er zijn ook wrede sprookjes natuurlijk) goed afloopt - hoe mooi zou het zijn als dat echt zo was! Verhalen met aansprekende figuren waar kinderen dol op zijn: prinsessen, draken, dwergen enzo. 

We dachten: laten we in het kader van Vertel een sprookje-dag (26 februari) eens op een rij zetten wat onze favoriete sprookjes zijn. Dat is nog lastig kiezen, want er zijn er zo veel! 

Top 5 sprookjes van Anneke

Als ik nadenk over sprookjes kom ik al heel snel in de Disney-verhalen moet ik zeggen. Zijn dat allemaal sprookjes? Jungleboek... The Lion King... geen idee of die verhalen als sprookjes te kenmerken zijn. Wat zijn eigenlijk de kenmerken van een sprookje? Wikipedia zegt dit:

In het algemeen hebben traditionele sprookjes de volgende kenmerken gemeen:

  • ze zijn anoniem, van onbekende oorsprong, of meestal niet toe te schrijven aan een enkele auteur;
  • het zijn ogenschijnlijk eenvoudige verhalen, die door de eeuwen heen in verschillende culturen en in verschillende versies van blijvende interesse zijn gebleven;
  • stereotiepe personages, een bepaalde voorspelbaarheid van wat er gaat gebeuren, en karakteristieke en terugkerende formuleringen;
  • zij belichamen de sociale wijsheid van hun gemeenschappen en bevatten een impliciete moraal of didactiek.

Junglebook is in elk geval niet anoniem, dat verhaal is van Rudyard Kipling - weet ik heel goed uit mijn Scouting-jaren. En The Lion King voldoet ook niet aan bovenstaande kenmerken denk ik zo. Laat ik er een paar kiezen die zéker sprookjes zijn.

1. Aladdin en de Wonderlamp

Dit is de eerste waar ik aan denk. Door de Disney-film, maar ook de 'echte mensen film' - zo noemen wij dat thuis als een film die we kennen als animatie ook met echte mensen uitkomt. En de boekjes - ja, van de Disney Club - waarvan ik Aladdin heb stukgelezen met m'n jongens. Ik vind het een heerlijk verhaal: zo'n feel good story over een jongen uit de goot die uiteindelijk een prins wordt. En een behoorlijk stoere prinses ook, die Jasmine.

2. Roodkapje

Roodkapje kan ik natuurlijk niet overslaan als ik deze blog aan het typen ben in een knalrode Efteling-trui met Roodkapje erop. Eigenlijk wel heel erg spannend, dit sprookje. Alleen op pad naar oma, een wolf die aardig doet maar ondertussen wel stiekem je oma opeet... en jou er achteraan oppeuzelt... het is nogal wat, vind je niet? En dan die jager die de buik van de wolf opensnijdt, eigenlijk moet je er niet te diep over nadenken wat je die kinderen voorleest....

3. Belle en het Beest

Veel voorlezen heb ik dit niet gedaan, dit verhaal is voor mijn jongens wat te zoetsappig geloof ik. Zelf vind ik het wél geweldig, en dan zeker met die liedjes en die eigenwijze Belle die niet met Gaston wil trouwen. Mooi als meisjes dat in hun oren knopen - om niet te vallen voor zo'n protserige vent die alleen maar vol is van zichzelf. En wel openstaan voor iemand die van de buitenkant misschien niet heel mooi is, om die een kans te geven te laten zien hoe hij van binnen is. Smelt...😍.

4. Hans & Grietje

Ik moest even denken... een heks, ik wil een sprookje met een heks! Dan kom je al snel uit bij Hans en Grietje en het snoephuisje. Ook wel weer zo'n eigenlijk heel griezelig verhaal: kids die worden achtergelaten in het bos door hun vader, omdat hun nare stiefmoeder ze niet wil. Dan de weg niet meer kunnen vinden en opgesloten worden door een heks die je wil vetmesten om op te eten, en Grietje als slavin houden. Lekker verantwoord allemaal, vind je niet? Tegelijk spreekt dat snoephuisje wel enorm tot de verbeelding en loopt het gelukkig goed af.

5. Sneeuwwitje

Dit is misschien wel het sprookje der sprookjes: Sneeuwwitje. Ook met heks, dus toen had ik er twee. Ach, die arme Sneeuwwitje. Op de vlucht voor je stiefmoeder omdat je zo mooi bent, gelukkig 7 dwergen treffen die je wel in hun huisje willen nemen. Maar ja, die nare toverspiegel verraadt waar je bent en dan die enge heks met die appel... lang leve de prinsen op witte paarden die alles weer oplossen!

Heb jij al eens zo'n magische prinses laten komen op een feestje bij je thuis?

Alles over prinses inhuren

Ook leuk voor een kinderfeestje in sprookjesthema: een toffe speurtocht en gezellige knutselpakketten in het thema Prinsessen!

Themafeestje prinsessen

Top 5 sprookjes van Nadine

Net als Anneke dacht ik bij sprookjes ook direct aan de bekende Disney-verhalen of zoals wij ze vroeger in de kast hadden staan, de grote rode boeken van Lekturama mét luistercassettes. Oh wat heb ik genoten dat ik klein was van die boeken met de prachtige tekeningen. Het haalt gelijk allerlei herinneringen naar boven. Er waren een aantal boeken die ik telkens weer opnieuw tevoorschijn trok en waarvan ik denk dat die dus het meeste indruk op me hebben gemaakt. 

1. Het meisje met de Zwavelstokjes 

Misschien niet een hele bekende, maar als jong meisje raakte dit boek me enorm. Het is eigenlijk een heel zielig verhaal en ik denk ook niet geschikt voor de allerkleinste kinderen. Het gaat over een arm meisje dat op oudejaarsavond op blote voeten haar zwavelstokjes (werd vroeger gebruikt in plaats van lucifers) moest zien te verkopen. Het is echter zo koud dat ze zelf haar stokjes maar afsteekt en vervolgens een soort waanbeelden krijgt en contact maakt met haar overleden grootmoeder. Een kleine waarschuwing: het verhaalt loopt met een verdrietige glimlach af:). Het boek is geschreven door Hans Christian Andersen. 

2. Repelsteeltje 

Een sprookje met een positievere afloop graag:). Daarmee kwam ik uit op de aloude klassieker van de Gebroeders Grimm: Repelsteeltje. Een verhaal over de molenaarsdochter die goud kan spinnen, althans... dat kan ze met behulp van een klein mannetje. Dat mannetje helpt haar echter niet voor niets. En zo moet ze haar uiteindelijk haar meest dierbare bezit afstaan, tenzij ze zijn naam weet te raden... Vooral het liedje dat mijn moeder en ik samen maakten van het zingen van zijn naam, is me nog altijd goed bij gebleven. 

Repelsteeltje - efteling boek

3. De Kleine Zeemeermin 

Ook bij mijn top 5 kan een verhaal met prinsen, prinsessen en heksen niet ontbreken. Ariel, de kleine zeemeermin, is onder de indruk van de mensenwereld en wil niets liever dan mens zijn en de wereld op het platteland ontdekken. Ze wordt verliefd op een prins en zet alles op alles om benen te krijgen, maar dat gaat gelukkig niet vanzelf. Gelukkig loopt ook dit verhaal met behulp van de prins goed af. De zeewereld maakte dit verhaal extra speciaal voor mij. 

De Kleine Zeemeermin - bol.com

4. Klein Duimpje en de reus 

Klein Duimpje is wat mij betreft echt een stoer verhaal. Klein Duimpje wordt samen met zijn broertjes tot 2 x aan toe achtergelaten in het bos, waarna ze op hun zoektocht naar huis een grote reus tegenkomen die mensen opeet. Stoere Klein duimpje weet echter te ontsnappen met de zevenmijlslaarzen van de reus, waardoor ze met stappen van zeven mijl tegelijk snel hun weg naar huis vinden. Eind goed al goed. 

5. Vrouw Holle 

Vrouw Holle, geschreven door de Gebroeders Grimm, is wat mij betreft een verhaal van alle tijden en gaat over rechtvaardigheid en belood worden voor goed gedrag. In dit verhaal heeft een moeder twee dochters waarvan de ene dochter lelijk en lui is en de ander mooi en ijverig. Moeder houdt meer van haar lelijke dochter en laat de mooie, ijverige dochter daarom al het werk in en om huis doen. Tot de mooie dochter uiteindelijk per toeval terecht komt bij Vrouw Holle en daar aan een kleine test wordt blootgesteld, waarna ze rijkelijk met goud wordt beloond. 

 

Als ik nu terugkijk naar de verhalen van de sprookjes zijn ze niet altijd heel vrolijk geweest, maar toch heb ik er door de avonturen die de karakters uit de verhalen meemaken en de wereld waar zij zich in bevinden positieve herinneringen aan over gehouden. 

Wat is jouw favoriete sprookje?