Geocachen met kinderen

Geocaching met kinderen: 

Wandelen en schatten zoeken  

Hebben jullie de Geocache app al? Het is een app die je gratis kunt downloaden op je telefoon. In de app vind je een kaart van de omgeving met daarop een aantal markeringen. Elke markering is een schat, een cache. Deze kun je vinden door met de telefoon in de hand op zoek te gaan. Super leuk, zeker met kinderen!

Als je een cache gevonden hebt, zit er bijna altijd een briefje in de schat, daar kun je je naam op zetten en je kunt in de app aangeven dat je hem gevonden hebt (hoeft niet hoor). 

Sommige caches zijn erg moeilijk om te vinden en echt voor de "professionals" (volwassenen die dit dagelijks doen met speciale apparatuur)! Sommige geocaches zijn juist speciaal voor kinderen. Deze zijn eenvoudiger te vinden en soms zijn het echte schatten!  De caches in de app hebben allemaal een omschrijving en een moeilijkheidsgraad. Bij de eigenschappen kun je ook zien of hij "Aanbevolen voor kinderen" is. Als je met kinderen gaat wandelen is het goed je vooral op deze caches te richten.

Als je alleen de gratis app hebt (heb ik ook), kun je niet alle caches openen in de app. Op zich is dat geen probleem want er zijn er zo veel, dus er is keus genoeg! 

Hoe zie je nu welke cache geschikt is voor kinderen? 

Wij hebben een paar tips:

Zoek een makkelijke cache

Als je de app opent zie je allemaal rondjes, dat zijn de caches. Klik op een rondje en kijk naar de "Moeilijkheid" en naar het "Terrein" . Als je met kids gaat lopen, is het verstandig om een makkelijk terrein (niveau 1 of 2) en een makkelijke cache te zoeken (niveau 1, 2 of 3). Het is natuurlijk het leukste als de kinderen zelf de cache kunnen vinden zonder al te veel hulp van de ouders! 

Zoek een geocache met echte schat, een cadeau!
Voor kinderen is het extra leuk als ze niet alleen een klein (fotorolletje)doosje met een lijstje waar je je naam op kan zetten vinden (dit zijn de meeste geocaches), maar een echte schat. En deze zijn er ook! 

Sommige caches zijn dozen vol met met kleine cadeautjes! Het is gebruikelijk om dan één cadeautje er uit te halen (mogen de kids zelf kiezen) en er een nieuwe in te stoppen voor een volgende  schatzoeker!  Dus tip voor de ouders: Neem altijd een paar mini auto's, stuiterballen, of andere kleine speeltjes mee als jullie gaan wandelen met de kinderen. 

Maar hoe weet je nu of jullie naar een echte schat op zoek zijn of alleen een doosje met een namenlijst? Helaas weet je dat bijna nooit helemaal zeker, maar een goede indicatie is de grootte van de geocache! Ook dit zie je als je op je scherm als je hem opent. Kijk naar "Formaat" en in het geval van een kindercache geldt hoe groter hoe beter!

Let op: ook klein formaat geocaches zijn vaak geschikt voor kinderen, alleen zit er dan niet altijd een cadeau bij! De cache op de foto had geen cadeau maar was wel super leuk! 

Zie je de kindercache op deze foto?

Kies de juiste eigenschappen voor een geocache met kinderen
Als laatste kun je ook nog letten op de eigenschappen van de cache. Klik op "eigenschappen" in de app en als er bij staat: "Aanbevolen voor kinderen" weet je zeker dat je goed zit.   

Contoleer of cache er nog is
Er komen vaak nieuwe caches bij en er verdwijnen er ook. Dit is niet altijd duidelijk, maar je kunt het zien als de cache pas nog gevonden is.  Bekijk de laatste activiteit op de caches in de app voordat jullie met de kinderen op zoek gaan. Als de cache al een tijd niet gevonden is, of er een paar recente Niet gevonden-logs op staan, is de kans groot dat hij er niet meer is.

Ik las op de website van geocache dat als je de betaalde versie van deze app hebt, je ook kan zoeken op kindvriendelijk. Maar wij hebben die niet dus ik weer eerlijk gezegd ook niet of dat goed werkt. 

Veel schatzoekplezier met de geocaches voor kinderen!

Log In