Zilte lucht, een heerlijk zeebriesje en garnalen vangen: een perfect dagje uit met De Groot Recreatie!

We zijn nog aan het nagenieten. Wat een heerlijke dag hebben wij gehad! Wij gingen namelijk een dag op pad met De Groot Recreatie en dat viel ons goed in de smaak! Zeker ook met kids een aanrader, het voelt als een dagje vakantie! 

Even voor 13:00 uur rijden we de haven van Den Oever binnen. Even de auto parkeren en hup, de boot op! We kiezen een zonnig plekje uit voorop de boot, kom maar op met die zon. Het is een flink zonnige en warme dag dus we hopen dat als de boot eenmaal gaat varen het goed uit te houden is met een zeebriesje. Niets is minder waar, we zitten perfect. Kunnen we gelijk lekker bijbruinen! De schipper vertelt het een en ander over de haven van Den Oever en wijst ons op de heerlijke verse vis die je in de restaurantjes rondom de haven kunt eten. Goed om te (w)eten voor vanmiddag! Maar nu eerst...kijken of we geluk hebben vandaag en flink wat garnalen kunnen gaan vangen!

Garnalen vissen De Groot Recreatie

We varen langs de sluizen van de afsluitdijk de haven uit, de Waddenzee op. De meeuwen vliegen ons achterna, blijkbaar weten ze maar al te goed dat er straks voor hun ook een lekker maaltje te vangen is. We zien in de verte Texel liggen en ook de ‘skyline’ van Den Helder is goed te zien. Niet veel later gaat voor het eerst het net uit en wachten we met spanning op de vangst. Na wat sorteerwerk (de grote garnalen worden geselecteerd) wordt ‘de buit’ verspreid over de lange smalle bakken in de boot, zodat iedereen een mooi plekje heeft om te kijken wat er allemaal tussen zit. Natuurlijk veel garnalen, maar ook flinke krabben (brr...blijf het griezelige beesten vinden), kleine en grotere schollen, een kwal, paling en een aantal andere kleine vissen. Erg indrukwekkend om te zien wat er allemaal uit zo’n net komt! Niet veel later komt de tweede vangst er ook bij. De grote garnalen worden ondertussen gekookt zodat we die zo kunnen proeven en voor de liefhebber lekker opeten. Even later vraagt de schipper of iedereen wil helpen om de vangst in de bakken weer terug in zee te gooien. Nou, dat laat niemand zich twee keer zeggen. Driftig gaan zowel de volwassenen als de kids aan de slag om de beestjes weer lekker ‘thuis’ te brengen. De krabben blijven liggen, alleen de schipper durft die overboord te gooien ;-) De grote garnalen zijn inmiddels gekookt en gezien wij geen kenners zijn leren we hoe je een garnaal moet pellen. Drukken, draaien, trekken….nou daar gaan we! Mmm...best lekker! Voor we het in de gaten hebben varen we alweer de haven van Den Oever in. Die 2 uurtjes zijn voorbij gevlogen! Wat een leuk uitje zo! 

Garnalen vissen

Garnalen vissen

Garnalen vissen

Garnalen vissen

Het feest is nog niet compleet, want eind van de middag gaan we ook nog wadlopen en zeehonden spotten. We hebben eerst even 1,5 uur niets dus we besluiten maar vast wat te gaan eten bij visrestaurant De Basalt in de haven. We kunnen de verse kabeljauw en kibbeling met ravigottesaus niet weerstaan. Wat smaakt dat goed! Na het eten rijden we naar de boerderij van de Groot Recreatie in Hippolytushoef, daar parkeren we de auto omdat we na het wadlopen daar lopend terugkomen. We stappen in de bus die ons vervolgens weer naar de haven brengt. We krijgen allemaal keurig netjes een mondkapje uitgedeeld, het is een vorm van openbaar vervoer tenslotte. In de haven aangekomen staat de boot alweer klaar en dit keer weten we het zeker, dat plekje voorin de boot is de beste plek!

Na een kort stukje varen zien we al gauw het verschil met eerder vandaag. Het water is nu laag en dus is er al veel wad zichtbaar. Aan de punt van de eerste zandplaat die we tegenkomen ligt een zeehond heerlijk te chillen. Net iets te ver voor een goede foto, maar...we hebben er een gezien! Niet veel later gaat de groep in 2 delen een kleinere motorboot in, de grote boot kan niet dichterbij het wad komen. De schipper houdt wel van een lolletje, hij stapt de motorboot als eerste uit en gaat op zijn knieën zitten, waardoor het lijkt alsof het nog best diep is. “Hup, iedereen eruit” roept ie jolig. Iedereen denkt dat hij een grapje maakt. Dan gaat hij staan….haha oké, dit kunnen wij! Even wennen, met je oude sportschoenen aan de zee in stappen maar het water voelt best warm dus het is prima. We lopen het wad op en vinden gelijk allemaal grote schelpen, leuk voor de kids!

Wadlopen

De gids vertelt het een en ander en niet veel later starten we dan het echte wadlopen. Ha, dit is een makkie, denken we! Maar….dat lijkt niet de hele tocht zo te zijn. Soms moeten we een stukje door laag water en dan wordt het even spannend, door blijven lopen is the way! We merken al gauw dat stil blijven staan inderdaad niet slim is, je blijft flink plakken aan de klei-achtige grond. Gek gezicht hoor, aan de ene kant de Waddenzee en aan de andere kant het drooggevallen wad met de dijk aan het einde. Het is een heerlijke, avontuurlijke wandeling zo. 

Wadlopen

Wadlopen

Halverwege duiken er nog een paar deelnemers in zee voor een verfrissende duik. Het laatste stuk van de wandeling is misschien nog wel het pittigst, het zand is best glad en plakkerig, je kunt er bijna overheen schaatsen, we zien menigeen deelnemer dus ook enthousiaste schaatsbewegingen doen. Aangekomen bij de dijk zijn we trots, we made it! Een miniglaasje kruidenbitter wordt uitgedeeld om het te vieren. We lopen nog een klein stukje door de Wieringerpolder om zo weer aan te komen bij de boerderij van De Groot Recreatie. Nog even allemaal naar de ‘schoenenwasstraat’ en de dag zit er dan echt op. Een aantal deelnemers hebben nog de fish & chips bijbesteld en gaan nog even lekker eten. Voor ons zit het er op, op naar huis! We zijn moe maar voldaan, een dag vol nieuwe ervaringen, we hebben enorm genoten!

De Groot Recreatie heeft allerlei leuke arrangementen, leuk voor een dagje uit in de zomervakantie! Het garnalen vissen is ook echt verrassend leuk voor kids vanaf een jaar of 4. Het wadlopen is voor volwassenen heel goed te doen, kids vanaf een jaar of 8/9 zouden het ook moeten kunnen.