Wat een ontzettend leuke ochtend hebben wij gehad! Wij mochten met onze Go-Kids reporters Bryan (6) & Ilse (7) een bezoekje brengen aan dit leuke Museum Broekerveiling in ons eigen dorp: Broek op Langedijk. Natuurlijk kennen we het museum al, maar een compleet arrangement hadden we nog niet ervaren dus waren we eens toerist in eigen dorp. Er stond 3 uur voor het hele bezoek. We dachten nog, dat is wel heel lang, zolang zullen de kids zich waarschijnlijk niet vermaken. Niets was minder waar, we kwamen eerder tijd tekort!

Museum Broekerveiling Museum Broekerveiling 

Museum Broekerveiling Museum Broekerveiling

Speuren in het museum, eenden met bijzondere kapsels en wortels knuffelen

Voordat je het museum inloopt en het entreegebouw hebt verlaten kom je eerst in een soort grote binnentuin terecht. Een groene oase (wij waren er in de zomer) met veel bomen, gras, gezellige picknick plekjes, groentetuintjes, een speeltuin, leuke hoge bruggetjes én gezellige boerderijdieren. Zo wonen de varkens Bram en Betty daar, een mooie pauw, kippen, hanen, schapen, geiten en… een bijzonder ras eend. Het kwakende duo veroorzaakte de slappe lach bij Ilse en Bryan want deze eenden hadden een soort bolle kuif op hun hoofd, alsof ze net van de kapper vandaan kwamen. Na wat speurwerk online kwamen we uit op ‘De Hollandse Kuifeend’. De moeite waard om deze mooie eend even te googelen ;-) 

Museum Broekerveiling Museum Broekerveiling Museum Broekerveiling

Buiten begon ook de speurtocht al, die de kinderen hadden meegekregen van de meneer bij de kassa. Er waren 2 varianten, 1 met plaatjes voor als je nog niet kunt lezen en 1 met vragen voor als je wel al kunt lezen. Hoewel ze allebei kunnen lezen wilden ze wel beide speurtochten doen, ook prima! Al gauw kwamen we de eerste bordjes en herkenningspunten tegen, yes, weer een sticker en weer een vraag beantwoord. Eenmaal binnen in het museum was er nog zoveel meer te zien en te doen. We gingen zakken wegen, de groenten per seizoen verdelen op het rad, de groenten kunstwerken bekijken, de enorme veilinghal bewonderen, wortels knuffelen (ook dat kan hier!) en natuurlijk alle speurtocht vragen beantwoorden. Door de speurtocht kom je veel meer te weten en maakt het bezoek allesbehalve saai. Want opeens horen we de oproep dat de rondvaartboot gaat vertrekken, oeps, we moeten opschieten! 

Museum Broekerveiling   Museum Broekerveiling  Museum Broekerveiling

Een echte kapitein & wie zei er chips?

Gelukkig is de rondvaartboot ook in dezelfde grote veilinghal en zitten we snel op onze plek. De kapitein ziet er ook echt uit als een kapitein zegt Bryan. Met wit/zwarte kleren en een witte baard. En hij is ook oud. Dus, het plaatje klopt helemaal. In 45 minuten worden we langs een deel van het eeuwenoude duizendeilandenrijk gevaren. Indrukwekkende verhalen en heel leuk om zo nog veel over je eigen dorp te leren. We zijn hier niet opgegroeid dus wat meer achtergrondinformatie is niet verkeerd voor de verdere inburgering ;-) We hadden perfect vaarweer met een ‘mak’ zonnetje dus we konden lekker in de open boot zonder dat het veel te warm werd. Een ontspannen tochtje zo! De kapitein vertelt van alles natuurlijk, ook over de eerstelingen aardappels die naar de chipsfabriek in Broek op Langedijk werden gebracht. Bij het woord ‘chips’ werd Ilse ineens weer heel alert… helaas voor haar bleef het bij woorden ;-)

Museum Broekerveiling Museum Broekerveiling

65 kilo uien, sappige radijsjes en goedkope druifjes!

Na de rondvaart bedanken we meneer de kapitein en doen we een muntje in de klomp. Er werken met name vrijwilligers in het museum dus een extraatje voor deze leuke rondvaart is zeker op z’n plaats vonden wij. We mogen direct doorlopen naar het veilinglokaal. Dat ziet er gaaf uit! Allemaal bankjes met in het midden… water! Want daar vaarden vroeger de tuinders doorheen met hun opbrengsten van het land. Op de bankjes zaten dan de handelaren die gingen bieden op de waren die voorbij kwamen. De originele veilingklok hangt er nog. De veilingmeester heeft er duidelijk ook zin in en vertelt een klein stukje geschiedenis. Al gauw mogen we zelf gaan veilen, er komt een gezellige jongedame in klederdracht binnenvaren met maar liefst 65 kilo uien en nog allemaal verse groenten en fruit. Na een paar keer oefenen gaan we ‘voor het echie’. Ilse en Bryan zitten al klaar met hun vingers op de veilingknop, als dat maar goed gaat haha. Want als je als eerste hebt gedrukt dan mag je de portemonnee trekken! Het was reuze spannend, we waren vaak net te laat maar uiteindelijk gaan we met heerlijke biologische druifjes naar huis voor een spotprijsje, goed gehandeld vandaag!

Museum Broekerveiling

Bryan en Ilse lopen trots met de druifjes naar buiten en willen ze het liefste gelijk opeten. Het is inmiddels al 13 uur dus de magen rommelen. Ideaal dan dat je bij het museum ook heerlijk kunt lunchen! 

Museum Broekerveiling

Wij stappen weer op de fiets naar huis. Wat is de ochtend voorbij gevlogen. Door het afwisselende programma en de speurtocht maakt het een uitzonderlijk leuk uitstapje waar je als volwassene ook echt wat aan hebt. Zeker ook voor oudere kinderen leuk, tijdens het veilen ging een familie met pubers helemaal los, wat een lol hadden ze! Toen we de kinderen vroegen wat ze andere kinderen zouden aanraden als ze ook naar dit museum gaan kwamen ze uiteindelijk met 2 tips:

Tip 1: Je moet echt de speurtocht doen, die is leuk, want je mag zelf knipjes zetten bij het goede antwoord!
Tip 2: Je moet niet in het water vallen.

Dus, met deze tips kan geen enkel bezoek meer in het water vallen... veel plezier! 

Meer info & reserveren

 

Volg je Go-Kids regio Alkmaar al op Facebook?

Dol op leuke uitjes met je gezin?
Vraag onze gratis mails met UitTips in de regio aan!

GRATIS UitTips!