Herfstvakantie! Voor je gevoel ligt de zomervakantie nog vlak achter ons. Toch niet helemaal, de herfstvakantie is alweer aangebroken! De kids hebben wel zin in een weekje vrij. Ik zorg zelf dat ik ook altijd minimaal 1 extra vrije dag plan in de schoolvakantie, zodat we wat leuks kunnen gaan doen. En dat is gelukt; bij Belevingsboerderij Veldzicht Hoeve organiseren ze allerlei superleuke activiteiten in de vakantie! We laten de kids kiezen en er wordt unaniem gestemd voor de boerenspeurtocht. 

Warm ontvangst op de boerderij

Op slechts een kwartiertje rijden vanuit Langedijk vind je in ‘t Veld deze enorme boerderij. Met grote letters staat de naam op de grote schuur, dit kan niet missen! Zodra ik de auto geparkeerd heb staan er twee leuke meiden klaar om ons hartelijk te ontvangen. Lenthe, de boerendochter en haar vriendin Fiep brengen ons naar de juiste plek om te verzamelen. De kids zien de grote zandbak en bedenken zich geen seconde, wij gaan spelen!

Belevingsboerderij Veldzicht Hoeve

De speurtocht gaat beginnen! 

Even later moeten we toch naar binnen want de speurtocht gaat beginnen! We krijgen een uitleg en er worden twee groepjes gemaakt. Bryan (5) en Ilse (6) staan te trappelen, gaat het nu beginnen mam?! En ja hoor, daar gaan we. Constance neemt ons mee op avontuur. En waar kun je die beter beginnen dan met het melken van een koe? Een grote plastic koe staat te pronken op het veldje. De kids mogen de koe om de beurt 'melken'. Het is nog best een precies werkje om alle 'melk' goed in de emmer te krijgen. Maar het is gelukt, de eerste opdracht is geslaagd! Daarna brengen we een bezoekje aan de melkrobot. Wauw, dat is indrukwekkend! Ook voor ouders ;-) Constance vertelt van alles over de robot en wat er precies gebeurt. De koe die op dat moment wordt gemolken geeft gemiddeld 30 liter melk per dag. Dat is veel! Zij mag er 4 keer op een dag doorheen, wat een bofkont ;-) Ze staat lekker te eten en ondertussen doet de robot al het werk. Een nieuwsgierige koe die achter haar staat te wachten tot ze ook gemolken kan worden steekt steeds haar kop om de hoek, nieuwsgierig naar al die kleine mensjes die daar staan te kijken. De kinderen liggen in een deuk van het lachen! De melkrobot maakt duidelijk indruk, er worden allerlei vragen gesteld. Doet het geen pijn? Gaat de koe zelf naar de robot of moet de boer hem duwen? Haha, integendeel. De koeien staan in de rij, ze krijgen namelijk lekker te eten als ze gemolken worden. En nee, pijn doet het ook niet. De robot kent elke koe en weet ook of een koe gemolken moet worden of niet. Als de koe net geweest is blijft het deurtje dicht. 

Het groepje kinderen krijgt een opdracht en verzamelt daarbij de eerste letter, die aan het eind van de speurtocht een woord moet vormen. Die is vast in the pocket!

Belevingsboerderij Veldzicht Hoeve      Belevingsboerderij Veldzicht Hoeve

Skelters, tractoren en kolen

We lopen weer naar buiten en daar staan een aantal hele coole skelters te wachten. Daar waren geen woorden voor nodig ;-) Vliegensvlug wordt er over het terrein geracet, deze activiteit valt ook goed in de smaak! De skelters worden een paar keer gerouleerd en dan begint het net een beetje te regenen. Op naar binnen, naar de ‘tractor garage’. Wow...die zijn groot! Er staan meerdere tractoren en elke tractor heeft natuurlijk zijn eigen functie. We raden bij elke tractor waarvoor hij gebruikt wordt. Ilse vraagt waarom ze binnen staan en niet gebruikt worden nu. Goede vraag Ilse! Boer Joep is nu druk bezig met de kolen van het land halen. Want ook dat gebeurt er op deze boerderij. Constance vertelt dat de állergrootste tractor dus nu op het land is, dat wekt wel de nieuwsgierigheid. Met een beetje geluk zien we die straks nog even! Die aanhanger zit dan vol met kolen die naar de zuurkoolfabriek worden gebracht. Voor we de tractor garage verlaten doen we nog een spelletje om de volgende 2 letters van de speurtocht te raden. 

Belevingsboerderij Veldzicht Hoeve    Belevingsboerderij Veldzicht Hoeve

Kaas, chocomel en ijs proeven!

Constance vraagt of de kids zin hebben in wat lekkers. “Jaaaaa!!” roepen ze hard in koor. Hup, door naar een andere ruimte. Daar worden hele lekkere dingen gemaakt! Als eerste proeven we een stukje kaas. Mmmm jammie! Ook de chocomel wordt meer dan goedgekeurd. Als afsluiter proeven ze allemaal van de versgemaakte vanille en citroenijs. Dat lepeltje smaakt naar meer! Vooruit, allemaal nóg een lepeltje. En voor we daar weer weg zijn hebben de kids natuurlijk weer een letter verdiend.

Belevingsboerderij Veldzicht Hoeve

Nog een letter verdienen? Vraagt Constance. Dan doen we nog een opdracht! Kijk maar eens rond en verzamel allemaal spulletjes waarvan jij denkt dat Boer Joep deze gebruikt op de boerderij. Binnen 2 minuten ligt er een kleine aanhanger vol met o.a. bezems, een grote schep, een maatbeker voor het voer en ‘koeienoorbellen’. Goed gedaan! 

Belevingsboerderij Veldzicht Hoeve

Het mysterie van de bruine koeien

We gaan door naar de kalfjes én de pubers. 1 van de kalfjes is net vannacht geboren. De navelstreng is zelfs nog te zien. Bryan vraagt verbaasd hoe dit kalfje dan nu al zo groot is én kan staan. Knap he? Hij vraagt zich ook af waarom sommige koeien zwart met wit zijn en andere bruin met wit. Constance legt uit dat net als bij mensen dat door de papa en mama van de koe bepaald wordt. Net als dat hij blauwe ogen heeft en zijn mama ook. Hij kijkt direct naar me omhoog, “heb ik ook blauwe ogen mama”? De pubers zijn stiekem de favoriet van Constance, vertelt ze. Ze zijn zo lekker brutaal, eigenwijs maar ook heel lief en toegankelijk. “Ze zijn reuze nieuwsgierig, dat is zo leuk!” 

Belevingsboerderij Veldzicht Hoeve

We kijken ook nog even bij de Shetlandpony’s. Lenthe vertelt dat ze de állerliefste pony’s zijn van de wereld. Ze heten Beauty en Gijsje. Hé, zegt Ilse, “zo heet jij toch ook?” Zegt ze tegen de boerenzoon die ook is aangehaakt bij de speurtocht. Want die wilde hij niet missen natuurlijk. Hij knikt verlegen. 

Lekker uitleven met tikkertje en... tijd voor poffertjes en pannenkoeken!

Als afsluiter doen we nog een altijd geslaagd, ouderwets spelletje: tikkertje! Nog lekker even de energie kwijt! Enthousiast rennen alle kinderen over het terrein en bevrijden elkaar stiekem als de tikker niet kijkt. Tot hilariteit van de kinderen, geweldig om te zien. En dan is het tijd voor….poffertjes en pannenkoeken! Jammie! Dat is de echte afsluiter van de dag, het is inmiddels lunchtijd dus de kinderen lusten ook wel wat. Er wordt flink gesmikkeld. Ook de verse chocomel komt weer langs, dat laat Bryan zich geen twee keer zeggen. “Mama, dit is de lekkerste chocomel van de wereld”! 

Belevingsboerderij Veldzicht Hoeve   Belevingsboerderij Veldzicht Hoeve

Samen lossen we ook nog even de speurtocht op. We hebben alle letters, nu nog in de goede volgorde...het duurt niet lang en de kids die al kunnen lezen hebben het woord geraden. Die verklappen we natuurlijk niet in dit blog!

Dan is het tijd om weer naar huis te gaan. Twee blije kinderen achterin kletsen nog door over wat ze beleefd hebben. “Wist je dat een koe wel 800 kilo weegt?” Wist je dat er 100 koeien op deze boerderij zijn en de robot ál hun namen weet?”. En zo gaat het nog wel even door.

Over Belevingsboerderij Veldzicht Hoeve

Belevingsboerderij Veldzicht Hoeve organiseert allerlei leuke activiteiten in de schoolvakanties. Wij deden de speurtocht, maar je kunt bijvoorbeeld ook ‘Koe Schilderen’ of een ‘Spoedcursus boer & boerin worden’ doen. Ook kun je een boeren kinderfeestje of je verjaardag vieren op de boerderij. Het Speelveld is (normaal) in de winter op aanvraag geopend voor groepen, uitjes, eten en drinken. In de zomer kun je er elke dag komen spelen. Er is ook een groot terras waar je als ouders kunt genieten van een hapje en een drankje. We houden je met Go-Kids op de hoogte van al het leuks wat er georganiseerd wordt!

Meer over Belevingsboerderij Veldzicht Hoeve

Volg je Go-Kids regio Alkmaar al op Facebook?

Dol op leuke uitjes met je gezin?
Vraag onze gratis mails met UitTips in de regio aan!

GRATIS UitTips!