Door: Anneke Ranzato

Regelmatig krijgen we bij Go-Kids uitnodigingen voor het bijwonen van een jeugdvoorstelling - dat is niet gek: wij schrijven er een blog over en daarmee komt die voorstelling onder de aandacht van heel veel ouders. Superleuk voor beide partijen. Toch was ik wat verbaasd toen we uitgenodigd werden om naar de 400e voorstelling van Mama Mia! in het Utrechtse Beatrixtheater te komen. Mama Mia!? Voor Go-Kids? Ik zeg geen nee, maar of ik het nou logisch vind?

Mama Mia! voor kinderen?

Ik ben zo'n 15 jaar geleden al eens naar een Nederlandse uitvoering van deze musical geweest - destijds met Simone Kleinsma weet ik nog. Superleuk, maar niet direct een voorstelling waar ik met m'n kinderen heen zou gaan. Nu heb ik dan ook twee puberjongens en geen meiden, dat scheelt. Waren het twee pubermeiden geweest, dan was het waarschijnlijk anders.

Jubileumvoorstelling: 400e keer Mama Mia! in Utrecht

Het ging om de jubileumvoorstelling: de 400e keer dat Mama Mia! in deze serie werd opgevoerd. Vóór de voorstelling ging de cast op het Jaarbeursplein 400 kaarten weggeven. Leuke actie natuurlijk, die kaarten waren - zoals te verwachten - binnen no-time op. De zaal was dan ook heerlijk vol toen de show om 20.00 uur ging beginnen. Vol met vooral heel veel vrouwen en heel weinig kinderen. Niet zo gek denk ik: het verhaal en de muziek zal jonge kinderen niet automatisch aanspreken. 

Gezin met jongens

Voor ons zat heel toevallig wel een gezin met twee kinderen. Jongens nog wel, en ik schat een jaar of 8 en 10 oud. Niet direct de doelgroep waar ik aan denk bij Mama Mia! Mijn gevoel was dan ook niet dat ze er zaten omdat die jongens dat zo graag wilden. Ze hadden het heus naar hun zin, maar het zou mij niet verbazen als dit gasten waren vanuit die uitdeelactie. Dat je met je gezin over het Jaarbeursplein loopt en kaarten aangeboden krijgt voor een voorstelling waar mama - en misschien ook papa - heel graag naartoe wil. Dan moeten die jongens natuurlijk wel mee.

Heerlijke musical vol blije ABBA-liedjes

Nu lijkt het misschien alsof ik de voorstelling niet tof vond. Natúúrlijk vond ik dat wel. Kan ook niet anders: ik ben dol op de muziek van ABBA én dol op musicals dus dat kan alleen maar geweldig zijn. Het verhaal en de muziek zijn aanstekelijk, je wordt er hartstikke vrolijk van. De stem van Antje Monteiro is simpelweg waanzinnig - zó cool als je zó kunt zingen! De liedjes hebben allemaal Nederlandse teksten terwijl de Engelstalige versie door je hoofd zingt. Maar ik dagen later nog steeds met 'Dat ik weet hoe het heet!' in m'n hoofd liep in plaats van 'What's the name of the game?'. 

Als ik nou dochters had gehad...

Dit is zo'n moment waarop ik het oprecht jammer vind dat ik geen dochters heb. Of zoons die van ABBA en musicals houden natuurlijk. Stel nou hè... dat ik dochters had in de leeftijd vanaf een jaar of 12. Niet jonger denk ik - daarvoor is het wat te volwassen zeg maar. Dan zou ik ze heel graag meenemen naar Mama Mia! Eerst lekker kennis laten maken met de heerlijke ABBA-muziek door die thuis veel te draaien en ze dat vertrouwde gevoel te geven dat ik had bij elke eerste toon van een liedje. Dan samen naar Utrecht voor een lekkere meiden avond - papa fijn thuis laten. Maar ja, ik heb geen meiden. Mijn jongens hoeven niet zo nodig en krijg ik echt niet mee in de muziek van ABBA. 

Meidenuitje met 2e kaartje gratis - Mama Mia! tot 29 december

Heb jij nou wel meiden in die leeftijd.... Grijp dan je kans om nog snel tickets te boeken voor een leuk meidenuitje naar Utrecht - want 29 december is echt de laatste voorstelling.  Jaaaa dat zeggen ze al tijden, denk je dan. Net als bij Soldaat van Oranje. Die stopt ook nooit écht. Maar Mama Mia! stopt wél echt, want.... er komt een nieuwe musical in het theater aan: over Tina Turner. Geloof dat ik die ook wel echt wil gaan zien ja. 

Het uitje met je dochter(s) kan ook nog leuk voordelig want nu is elk 2e kaartje gratis. Dat is natuurlijk mooi meegenomen!

Foto's: website Stage-Entertainment