Het kerstdiner op school. Inspiratie voor hapjes bij het kerstdiner. 

Gastblog door: Maureen Eising

Kerstdiner

Het is weer bijna zover het kerstdiner op school. Nog steeds heb ik warme gevoelens als ik terugdenk aan mijn jeugd. Ik mocht mijn nieuwe kleren aan en we gingen in het donker naar school. Super spannend. De juf las een kerstverhaal voor en we aten aan mooi versierde tafeltjes. Het was dan ook
wel even slikken dat ze op de vorige school van onze tweeling geen kerstbuffet deden. Het kerstverhaal door de wijk was ook fantastisch, maar ik wilde dat onze kinderen ook dat geluksmomentje konden voelen. Vorig jaar hadden ze dan voor het eerst een kerstdiner en ook dit
jaar op de nieuwe school is er een kerstdiner. De nieuwe glitterjurk hangt al aan de kast en metRuben zijn we nog in onderhandeling wat hij aan wil.

10 Kerstdiner hapjes

Wat al wel zeker is, is dat we één van deze lekkere hapjes maken. Ben jij er al uit? Of laat je je inspireren door dit blog? Ik heb alvast 10 heerlijk,
leuke, gezonde, minder gezonde en grappige hapjes gemaakt voor jullie. Wil je nog meer kerstinspiratie, neem dan ook eens een kijkje op mijn insta account: ekmaureen. Voor nu heel veel leesplezier.

Rendieren cupcakes
Vorig jaar maakte ik voor onze dochter deze cupcakes. Een grote hit. Je begint met het bakken van cupcakes (maar je kan ze ook kant en klaar kopen). Hiervoor hebben we nodig:
 125 gram zelfrijzend bakmeel
 125 gram suiker
 125 gram boter op kamer temperatuur
 2 eetlepels melk op kamer temperatuur
 2 eieren op kamertemperatuur. ‘

Mix de zachte boter en voeg hier beetje bij beetje de suiker toe, wanneer het beslag luchtig is voeg je de één voor één de eieren toe. Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe en mix alles tot een luchtig beslag. Voeg de twee eetlepels melk toe en mix nog 1 minuut goed door elkaar. Vul de
cupcake papiertjes tot ¾ vol en zet ze voor 20/25 minuten op 170 graden in de oven. Laat ze afkoelen op een rooster zodat je ze daarna kan decoreren. Zelf heb ik chocolade glazuur van de Dokter Oetker gebruikt. Bedek de cupcakes met een laagje glazuur, duw er twee prepzels op als oren, een
bitterkoekje als snuit. Als je met een satéprikker wat glazuur aan de oogjes strijkt kun je ze heel mooi vastplakken. Dit geldt ook voor de smartie als neus. Het is een werkje maar wat had ik een trotse dochter.

Gezonde kerstsap
Wil je iets gezond en toch wat anders dan anders, maak dan eens een lekker sapje of smoothie. Leuk in een plastic wijnglas met een leuk rietje erin en klaar is je aandeel aan het kerstdiner. Zelf heb ik wat geperste sinaasappel gedaan, maar denk ook eens aan een aardbeien banaan smoothie of een
ananas mango sapje. En wil je er niet teveel tijd aan kwijt, dan heeft elke supermarkt tegenwoordig een zeer groot sap en smoothie assortiment

Oo denneboom, oo denneboom
Knakworst en bladerdeeg voor bijna elk kind een traktatie. Steek met een kerstboom uitsteker 2 kerstbomen uit bladerdeeg en stop hier een knakworstje tussen. Duw de kerstbomen aan en rol eventueel van kleine stukjes bladerdeeg balletjes duw deze op de boom. Bestrijk de boompjes met ei en stop ze voor ongeveer 20 minuten op 200 graden in de oven.

Frosty de sneeuwpop

Wil je een makkelijke traktatie die snel klaar is en er toch superleuk uit ziet dan is deze sneeuwpop een echte winnaar. Bij de Hema kocht ik deze bekertjes en pijpenragers. Teken een wortelneusje, ogjes, knopen en een stippeltjes mond. Knoop de sjaal van pijpenrager om de beker en vul hem met
popcorn. En je bent alweer klaar.

Het meisje met de zwavelstokjes
Deze wil Ruben voor alsnog dit jaar. Benieuwd wat hij volgende week wil. Bij de Lidl kocht ik deze leuke kerst sprinkles. Verwarm de pure chocolade au bain marie en doop de soepstengels erin.Bestrooi ze nu met de sprinkles en klaar zijn je zwavelstokjes.


De gezonde kerstkrans
Is er voor jou op het intekenlijstje alleen nog fruit over of wil je iets gezonds meegeven. Overweeg dan eens deze gezonde kerstkrans. Pel de mandarijn en snij de pruim in partjes en leg ze om en om in een cirkel. Nog wat druiven en aardbeien kerstballen erop en klaar. Je kan ook voor ander fruit
kiezen, bijvoorbeeld zoals ik vorig jaar deed met mandarijn en komkommer.


Pannenkoekenboom
Eigenlijk hou ik helemaal niet van pannenkoeken, maar onze kinderen zijn er dol op. Vooral op deze pannenkoeken van meel van de Lonneker molen. We kregen ze cadeau van mijn vriendin en eigenlijk willen we geen andere meer in huis. Voor deze pannenkoekenboom heb je 5 pannenkoeken nodig.
Rol ze op en snij ze doormidden. Gebruik een pannenkoek als stam en de andere 4 als takken. Versierde boom met wortelballen en kaassterren en poeder hem af met poedersuiker.

 


Fruitkerstmannetjes
Weer een snelle en fruitig hapje. De fruitkerstman. Snij een banaan in plakjes en was de aardbeien en druiven af. De druif is het gezichtje, de banaan de bondrand van de muts en de aardbei de muts. Als pompom heb ik een mini marshmallow gebruikt. Ik heb ze nu gemaakt op lange prikkers maar je kan ze gewoon op houten prikkers maken.


Rudolf the rednose rendeer
Mijn favoriet stiekem. Maar ik ben dan ook onmeunig fan van Rudolf. Vraag me niet waarom maar ik word altijd vrolijk van dat malle rendier. Koop een toetje met een doorzichtig bekertje met zoveel mogelijk bruin erin. Ik had nog plakoogjes en bolletjes in huis, maar bij de Zeeman, Wibra, Action en
dat soort winkels zijn ze te vinden. Plak met een lijmpistool de oogjes en de rode neus vast en buig de pijpenragers in de vorm van een gewei. Plak deze met een plakbandje aan de deksel. En Rudolf huppelt met je mee naar school.

Gelukkig nieuwjaar
Nog een bladerdeeg knakworstjes hapje. Snij reepjes van bladerdeeg en wikkel deze om de knakworst. Stop ze op 200 graden voor ongeveer 20 minuten in de oven. Ik heb hem aan een glitterprikker geprikt en als pijl een stukje cervelaatworst gebruikt, maar je zou daar ook heel goed
een driehoekje kaas of meloen kunnen gebruiken.

 

 

Ik wil jullie allemaal alvast hele fijne kerstdagen wensen en een prachtig, liefdevol maar bovenal
gezond nieuwjaar. Ik hoop jullie weer te zien in 2020.

Door Maureen Eising