Kinderen kunnen vanaf hun geboorte al lid worden van de bibliotheek. Lezen is goed voor de ontwikkeling van je kind. Dat begint bij voorlezen en later naar samen lezen of zelfstandig lezen. Met de BoekStart waardebon die je van de gemeente ontvangt krijg je tevens een gratis BoekStartkoffertje mee met leuke boekjes voor jouw kleine! Kinderen en jeugd tot 18 jaar kunnen nog gratis lid worden of blijven van de bibliotheek. Voor ons was het ook echt een keer tijd om lid te worden met de drie kinderen (2, 5 en 6 jaar!) en de mogelijkheden van de bieb te gaan ontdekken.

BoekStart

Als je baby ongeveer drie maanden is, krijg je van de gemeente een speciale BoekStart waardebon. Deze kan je bij de bibliotheek bij jou in de buurt inleveren tot ze 2 jaar zijn. Je kind wordt direct gratis lid van de bibliotheek en ontvangt bovendien een super schattig oranje BoekStartkoffertje met gratis twee leuke en nieuwe boekjes (wisselen elk half jaar). Heb je de waardebon niet meer liggen of kan je hem niet meer vinden, je kan hem ook van de site downloaden!

GoKids_Bibliotheek_03

Op zoek naar een kinderboek

Met z’n allen lopen we de bibliotheek in. We schrijven ons in bij de balie. Alle drie de kinderen krijgen hun eigen lidmaatschap. Dit is tot hun 18e jaar geheel gratis! Vol ongeduld wachten ze op hun pasje. Marley is 2 jaar en krijgt gelijk haar BoekStartkoffertje. Deze hadden we nog niet eerder opgehaald! Vol trots loopt ze met haar koffertje op zoek naar de kinderboekenafdeling.
De bibliotheekmedewerker leidt ons even rond en vertelt ons waar we de kinderboeken kunnen vinden en hoe de verdeling is. Boeken voor bepaalde leeftijden staan namelijk allemaal bij elkaar. Zo heb je de babyboeken, samen lezen boeken met peuters (peuterboeken), de kleuterboeken, de AVI boeken, stripboeken, en voor alle leeftijden daar boven… We mogen per kind 20 boeken tegelijk lenen voor ongeveer 4 weken. 20 boeken? Pffff, doe maar niet. We spreken af dat elk kind 5 boeken mag uitzoeken.

Boeken voor kinderen van 0-6 jaar

Wij hoeven niet heel ver te zoeken want alle drie de kinderen vallen binnen dezelfde leeftijdscategorie. Natuurlijk zit hier wel verschil in. Layla mag eerst iets uitzoeken. Ze zit in groep 3 en kan al best een stukje zelfstandig lezen. We zoeken in de boeken AVI start en AVI midden. Dit zijn de boeken speciaal voor groep 3. Zelf mag ze lekker neuzen en iets uitzoeken. Ze kiest een kinderboek die gaat over de zon. Papa houdt immers van de zon ;). Daarna gaan we ook nog even bij de leerzame boeken kijken.

GoKids_Bibliotheek_01

Peuterboeken en prentenboeken

Dyon mag zijn boeken uitzoeken in de peuterhoek. Hij heeft echter andere plannen want hij wil Dinoboeken. We gaan dus maar naar een ander schap, hier staan de boeken op thema’s. Er staat nog twee dinoboeken tussen. Beide moeten dus mee. Bij de leerzame boeken ziet hij nog iets van graafmachines, ook erbij dus. Daarna lopen ze allemaal naar de prentenboeken. Hier wordt druk gezocht. Er blijken ook een hoop zoekboeken bij te staan. Daar gaat er dus ook nog één van mee. Layla heeft denk ik de grootste boek van de gehele bibliotheek gevonden, en je raadt het al, deze moet ook mee!

GoKids_Bibliotheek_02

Babyboeken

Layla en Dyon zoeken nog een paar boekjes uit voor Marley. Van die kartonnen flapboekjes. Zelf is ze eigenlijk erg druk met haar BoekStartkoffertje. Maar ze moeten toch mee. We lopen naar de scanners zodat we alle gevonden boeken kunnen lenen. Met hun handen vol gaan we weer naar huis zodat alle boeken natuurlijk gelijk goed bekeken kunnen worden.

Kinderboeken kopen

Van de bibliotheekmedewerker mogen ook Layla en Dyon nog een boekje uitzoeken op de kooptafel omdat zij geen BoekStartkoffertje meer krijgen. Oude boeken van de bieb worden op deze tafel te koop aangeboden. En dat voor maar €0,20-€0,50 per stuk! Altijd handig voor vlak voor de vakantie bijvoorbeeld.

Andere kinderactiviteiten en kinderworkshops bij de bibliotheek

Bij veel bibliotheken geven ze nog leuke kinderworkshops! Van knutsel activiteiten tot voorlezen. Je kunt hier als lid vaak gewoon gratis aan mee doen. En ze zijn er echt voor alle leeftijden, zeker van 0-12 jaar. 

GoKids_Bibliotheek_03

Wij zijn voor de komende vier weken weer voorzien. En de geleende boeken van de bibliotheek komen goed van pas. Dat is maar goed ook, want elke avond voor het slapen gaan lezen we de kinderen even voor. En nee, niet alle drie tegelijk. Iedereen wil zijn eigen boek dus dat is drie keer voorlezen! Of heel soms lezen ze elkaar voor ;).

GoKids_Charlotte