Van Drouwenerzand tot Drievliet en DippieDoe: wij kennen natuurlijk alle kleinere Nederlandse parken. In Nederland staan Toverland en vooral Efteling in veel verkiezingen op eenzame hoogte, maar wist je dat Europa hét pretparkcontinent van de wereld is? 

Lees verder na deze tips

Dit vind je misschien ook interessant

KORTING op hotelarrangement Plopsaland Resort De Panne
Details

KORTING op hotelarrangement Plopsaland Resort De Panne

Een uitje naar Plopsaland De Panne wordt nog véél relaxter met een overnachting in het Plopsaland Th... bekijk

Van 26 juli 2024 tot 30 september 2024

Met Efteling hebben we in Nederland al een pretpark wat al eens is uitgeroepen tot beste pretpark ter wereld, maar er zijn wel meer toppers. Gelijk een leuk weetje voor de volgende kringverjaardag: nergens zijn er zoveel pretparken en achtbanen per inwoner als in Europa… zelfs niet in de Verenigde Staten.

Go-Kids gaat de grens over

Dit jaar trekt Go-Kids de grens over en gaan we voor jullie opzoek naar de allerleukste pretpark(resorts) in Europa. Ideaal als uitstapje, mini-vakantie, als tussenstop naar je vakantieadres of in combinatie met een stedentrip.

Ervaring met pretparken in Europa

Hieronder kun je een opsomming met een korte samenvatting vinden en bij sommigen kun je doorklikken naar een te gekke ervaringsblog. Klik er vooral eens op en laat je verrassen door te gekke pretparkvakanties, kindvriendelijke pretparken, spannende achtbanen, Hoe Train je een Draak themagebieden, verkoelende waterparken of Peppa Pig-attracties. 

Europa Park | Duitsland

Rust, Duitsland
465 kilometer vanaf Utrecht

Nederlanders weten het grootste pretpark van Europa steeds beter te vinden. Dit Zuid-Duitse pareltje weet een vakantiegevoel als geen ander te geven en meermaals recent uitgeroepen tot beste pretpark ter wereld. 100 hectare gevuld met 14 (water)achtbanen, te gekke waterattracties en darkrides, prachtige themagebieden en dat ook nog eens met een ongelooflijk Duits werktempo waardoor je zelfs op een drukke dag niet het idee heb dat je langer dan nodig in de wachtrij staat. Tel daarbij prachtige Resort-hotels op, een camping, steengoede en relatief betaalbare horeca en het recept is compleet. Met bovendien Zwitserland en het Zwarte Woud om de hoek, kun je je ook buiten het Resort vermaken. Dit pretparkresort (want er is ook een waterpark) is daadwerkelijk voor alle leeftijden. Overigens doet het park niet aan kortingen en bestaan er ook geen betaalde ‘voordringpasjes’: iedereen is volgens de directie gelijk. 

Dit is overigens ook de ideale tussenstop onderweg naar Italie. Trek wel twee dagen uit voor dit Resort. 

Heide Park | Duitsland

Soltau, Duitsland
338 kilometer vanaf Utrecht

Heide Park Resort ligt net onder Hamburg en is ideaal als tussenstop onderweg met de auto naar Denemarken, want er is ook een leuke themahotel aanwezig. Een flinke lading achtbanen, een mooie ligging en themalanden als How tem je een Draak en Peppa Pig is het een park voor alle leeftijden. Wil je meer weten? We bezochten het park zelf en schreven er een blog over, lees hem hier:

ALLES OVER HEIDE PARK

Liseberg | Zweden

Gothenburg, Zweden
762 kilometer vanaf Utrecht

Scandinavië heeft een sterke pretparkcultuur; in de zomermaanden zijn de pretparken vaak tot laat in de avond open en zie je vaak mensen een lekker drankje nuttigen op één van de vele terrassen in het pretpark terwijl de kinderen nog een extra ritje in een attractie doen. Liseberg in Gothenburg heeft als slogan ‘the most beloved destination’. Terecht is deze slogan zeker, want dit park is geliefd bij kenners én inwoners van Scandinavië. Dit park is meer dan 100 jaar geleden geopend en is bovendien via de gemeente echt van ‘het volk’. Verwacht hier een absolute topachtbaan en bovenal nog tientallen familieattracties in een park met zeer vriendelijk personeel. 

Rheinkermis | Duitsland

Dusseldorf, Duitsland
150 kilometer vanaf Utrecht

Kermis als tip voor een gezinsuitje!? Misschien minder in Nederland, maar in Duitsland ligt dat anders. 12 tot en met 21 juli is Düsseldorf het decor van de grootste kermis aan de Rijn. Kermis is diepgeworteld in de Duitse cultuur, waar naast te gekke attracties voor alle leeftijden eten (héél veel eten) en natuurlijk Duits bier centraal staan. Van een opgefokte sfeer is eigenlijk nooit sprake, want het is echt een volksfeest. Bijna driehonderd attracties, waaronder waterbanen en achtbanen die niet zouden misstaan in een pretpark.

Alton Towers | Engeland

Stoke on Trent, Engeland
507 kilometer vanaf Utrecht

Verscholen in de heuvels en bossen op een uurtje zuidelijk van Manchester ligt één van de populairste Engelse pretparken. De geschiedenis gaat terug tot 1810 en is ontzettend veelzijdig. Van tuinen tot huisvesting voor cadetten tijdens de Tweede Wereldoorlog; het landgoed met het iconische landhuis met indrukwekkende torens, wat het park een unieke sfeer geeft. Het park bevat veel unieke achtbanen met vaak een doomsday-thema. Hoogtepunt voor gezinnen? HEX! Dit draaiende huis is te vinden in het oude landhuis en gaat over een vervloekte boom, een echte lokale deels op waarheid gebaseerd mythe (d.w.z.; de boom bestaat ook echt en ligt in het dorp even verderop). Wil je dit park bezoeken? Trek de wandelschoenen maar aan, want een vallei split het park in twee en de wandeling is stevig. Liever niet lopen? Dan kun je de Skyrider gebruiken.

Parc Asterix | Frankrijk

Plailly, Frankrijk
375 kilometer vanaf Utrecht

Ontzettend veel Nederlanders rijden ieder jaar naar Disneyland Parijs. Disneyland Parijs is een ontzettend leuk resort om met het gezin te bezoeken, maar het is wel een steeds duurder product. Bovendien zijn er zat minsten net zo leuke parken in Europa. Eentje daarvan ligt net ten Noorden van Parijs: Parc Asterix. Het is een prachtig park met een indrukwekkende collectie aan attracties en vooral ontzettend veel humor. Om dit park te waarderen hoef je overigens geen fan te ziin van de strips, maar je zult de soms subtiele humor en verwijzingen dan net ietsjes minder begrijpen.

Plopsaland de Panne | België

De Panne, België
208 kilometer vanaf Utrecht

Op nog geen 20 minuten boven Duinkerke en dicht bij de kust is Plopseland de Panne te vinden. De twee decenia heeft Studio 100 (eigenaar van Plopsa) zich flink geroerd en pretparken geopend of overgenomen in België, Duitsland en Frankrijk. Hun vlaggenschippark is Plopsaland de Panne. Nederlanders kennen wellicht Plopse Indoor Coevorden, maar dat is op geen enkele manier te vergelijken met Plopseland de Panne. Met 50 attracties, een themahotel, een waterpark én een theater is dit inmiddels een populair resort voor een weekendje weg. Denk je door de naam dat alleen kleine kinderen zich er vermaken? Dan zit je er naast! Want natuurlijk zijn er familieaatracties met thema’s als Kabouter Plop en K3, maar kun je er misschien wel één van de beste Europese achtbanen vinden: Ride to Happiness. De achtbaan heeft als thema het wereldberoemde Belgische dancefestival Tomorrowland. 

Wij mochten zelf ontdekken hoe het is om een weekend geheel verzorgd in De Panne te verblijven; van hotel (met toegang, ontbijt en diner inbegrepen, lekker makkelijk) tot de gemakkelijke Express Pass en we bezochten ook een theatershow.

Beleef Plopsa de Panne

LEGOLAND Billund | Denemarken

Billund, Denemarken
482 kilometer vanaf Utrecht

Het originele LEGOLAND kun je vinden in Denemarken! Zoals zo veel grote parken, heb je hier ook meerdere overnachtingsopties. Bovendien is er op het resort en ook in de buurt ontzettend veel te doen en kunnen liefhebbers van wandelen, klimmen in bossen en allerlei andere buitenactiviteiten helemaal los. LEGOLAND is naast een erg leuk pretpark, dus ook een handige uitvalsbasis. Verwacht in dit park géén baanbrekende waterattracties, familieattracties of achtbanen, maar gewoon een goede mix van leuke attracties. In is er voor de fans van Peppa Pig én DUPLO het ultieme gebied geopend: LEGO DUPLO PEPPA PIG Playground. 

MagicLand Rome | Italië

Valmontone, Italië
1.290 kilometer vanaf Utrecht

Rome is ontzettend populair onder toeristen en alleen in de stad kun je je al dagen vermaken. Waar veel Nederlanders wel het grote Gardaland aan het Gardameer kennen, kennen de meeste MagicLand op een uurtje van Rome niet. Dit park opende in 2011 en is een leuk dagje uit vanuit Rome. Het haalt het niet bij Europa Park, Alton Towers of Disneyland Parijs, maar is zeker als je kinderen vanaf een jaartje of acht hebt een prima familie-uitje. 

Parque Warner Madrid | Spanje

San Martin de la Vega
1.478 kilometer vanaf Utrecht

Rond de millenniumwisseling kwam de Amerikaanse grootmacht Six Flags naar Europa en kocht een hele rits aan pretparken, waaronder het park wat wij nu kennen als Walibi Holland. In Duitsland werd Warner Bros. Movie World overgenomen en in 2002 had de keten ook een vinger in de pap bij de opening van het gloednieuwe Warner Bros. Movie World Madrid. Europa bleek echter anders dan en in 2004 vertrok Six Flags met de staart tussen de benen weer terug naar Amerika. Het Duitse park werd omgedoopt tot Moviepark Germany en verloor alle rechten van de bekende films en karakters. Alle Six Flags parken kregen weer de naam Walibi, maar in Madrid bleven de rechten gelukkig wel, ondanks dat de naam in Parque Warner Madrid wijzigde. Six Flags heeft veel fouten gemaakt, maar de opening van het pretpark op een uurtje van Madrid bleek wel een goede zet: het is een sfeervol park en het is bijna altijd lekker weer. Goed, nu je alle Trivia kennis weer hebt voor een goed verhaal op een verjaardag, het park zelf:

Het park had altijd een eigen treinstation, maar helaas ben je sinds een paar jaar afhankelijk van de bus of een auto huren… maar het is het wel waard. Het gigantische Cartoon Village-themadeel is de plek waar je de Looney Tunes ontmoet, je een Scooby Doo schietattractie met het gezin kunt doen, goed kunt afkoelen in de zeiknatte waterattractie of de kinderachtbaan Tom & Jerry kunt doen. Verder kun je er ook spectaculaire achtbanen vinden met thema’s als Superman en Batman. Ook is er een waterpark aanwezig (niet inbegrepen, los ticket vereist).

Meer weten over de unieke attracties en bijvoorbeeld de spectaculaire achtbanen? Check dan snel deze video: (volgt)

Parque de Atracciones de Madrid | Spanje

Madrid, Spanje
1.462 kilometer vanaf Utrecht

We blijven even in Madrid, omdat Spanje gewoon enkele erg goede en/of leuke pretparken heeft die makkelijk met een stedentrip of rondreis te combineren zijn. Waar Parque Warner Madrid echt buiten de stad ligt, kun je dit pretpark midden in de stad vinden in de buurt van de dierentuin. Je bereikt dit park simpelweg met de metro en loopt vanaf het station in luttele minuten naar de secundaire entree, vanaf waar het kindergebied met thema’s als Jimmy Neutron, Dora en Paw Patrol al te zien is. Verder kun je bij de hoofdentree een indrukwekkende waterpartij met fonteinen vinden. Sowieso is water in Spaanse parken een terugkerend thema; als je denkt dat je nat wordt in ronde bootjes in Nederland… think again! Je bent doorweekt tot op het ondergoed, maar met temperaturen van 40+ graden is dat geen straf.

Wist je dat beide Madrileense parken van dezelfde groep zijn, waar ook Slagharen en Moviepark Germany onder vallen? Het grote voordeel is dat je naar al die parken kan met een Slagharen abonnement van nog geen acht tientjes. Bovendien vallen vier waterparken in de regio van Madrid en de eerder genoemde dierentuin ook onder deze gratis toegang. Ook het Belgische Bobbejaanland valt er onder en mag je dus eenmalig per jaar gratis betreden. Ook handig, beide pretparken in regio Madrid zijn in de zomer open tot soms wel middernacht, waardoor je ook kunt besluiten om wat later op de dag te gaan en de hitte te mijden.

We bezochten Parque de Atracciones ook. Lees er snel alles over!

PortAventura World | Spanje

Salou, Spanje
1.261 kilometer vanaf Utrecht

Salou, een hoop van de ouders die dit lezen zullen er vroeger zijn geweest om de bloemetjes buiten te zetten. Wellicht dat er toen ergens ook eens de naam van één van de grootste pretparken, ooit in handen van Universal. Dit is wellicht één van de mooiste Europese pretparken met tot in detail uitgewerkte themadelen. Net zoals Europa Park weet dit Resort echt een vakantiegevoel te geven. Bovendien is het in een ruim uur vanaf Barcelona met de trein te bereiken en vliegt Ryanair op luchthaven Reus vanaf Eindhoven, waar je als je aan de goede kant zit tijdens het landen het pretpark al ziet liggen. PortAventura World is dus eigenlijk een ideale uitvalsbasis voor een dagje Barcelona, strandhangen in Salou of per huurauto de omgeving verkennen. Waarom vraag je je af? Buiten de ligging om, heeft het hotel een hele rits parkhotels met zwembaden, zijn pakketten op half en vol pension verrassend betaalbaar en is er bovendien een indrukwekkend waterpark én ook nog eens een kleinschalifer tweede pretpark: Ferrari Land – Waar wel de 5-na snelste achtbaan ter wereld staat met 180 km/u. Het is ook een mooie bestemming om een paar dagen Barcelona mee af te sluiten. Er is hier voor elke leeftijd wat te doen, veel entertainment en met de Spaanse zon boven je hoofd en het strand om de hoek is het sowieso prima vertoeven.

Wij gingen all-in en bezochten PortAventura Resort 3 dagen lang met alles er op en er aan. Lees binnenkort de blog en bekijk exclusieve beelden!

Wij hopen je hiermee voldoende inspiratie te hebben gegeven voor te gekke tussenstops op weg naar je vakantie bestemming, of voor de weg terug naar huis. Tip:  doe het als verrassing voor de kids!

Log In