Op vakantie in Spanje? Ga dan zéker naar PortAventura Resort Salou! Wij vlogen speciaal naar Spanje om het pretpark PortAventura World te beleven, met verblijf in het bijbehorende resort.

Pretpark bij Salou in Spanje: PortAventura World

Zon, zee, strand, een drankje en… één van de grootste én mooiste pretparkresorts ter wereld. Een combinatie die niet veel Nederlanders bedenken, maar een absolute aanrader is. In Spanje, op een uurtje met de auto vanaf Barcelona en een kwartier met de taxi vanaf Reus Airport (Ryanair vliegt hier vanaf Eindhoven op) kun je PortAventura World vinden- in Salou.

Europees antwoord op Amerikaanse Universal parken

Het moest het Europese antwoord van destijds Universal worden op de Amerikaanse Universal parken. Universal is inmiddels al geen eigenaar meer, maar het te gekke resort in het Spaanse Salou bestaat nog steeds.. en hoe! Meerdere (luxe) hotels, twee pretparken (PortAventura Park en Ferrari Land) en een heerlijk waterpark maken dat je dit resort gerust in het rijtje van toppers als Europa Park en Disneyland Parijs mag scharen.

Goedkoper dan Disneyland Parijs

Het is ook nog eens stukken goedkoper dan Disneyland Parijs en zon, zee en strand vind je door de ligging bij Salou ook nog eens om de hoek. Wij, twee volwassenen en twee kinderen (8 & 9 jaar) gaan het meemaken!

Lees verder na deze tips

Dit vind je misschien ook interessant

Speciaal voor een pretpark naar Spanje!

Helemaal met het vliegtuig naar een pretpark in Spanje? Ja! We pakken een goedkope vlucht vanaf Eindhoven naar Reus. Deze luchthaven net buiten Salou ligt nog geen tien kilometer van PortAventura World. Na een soepele vlucht zetten we de daling in en zien vlak voor het landen vanuit het raampje al de achtbanen en zee aan de horizon liggen, onder een strak blauwe hemel. Instant vakantiegevoel!

PortAventura Pretparkreis Spanje Salou Gezin

We zijn er!

Themahotel Gold River

Na een korte rit komen we aan in themahotel Gold River, direct gelegen aan het park. Dit is nog steeds relatief luxe, maar wel de meest vriendelijk geprijsde. Desniettemin beschikt het over een ruim zwembad en zijn zowel ontbijt als diner inbegrepen. Sowieso vallen de pakketprijzen goed mee! Nu zijn wij specifiek voor het resort naar Spanje gevlogen, maar je kunt hier ook meer dan prima een dagtrip vanuit Barcelona van maken. Een resort als dit ga je namelijk in Nederland niet vinden, dus is het zeker de moeite waard.

Onbeperkt toegang tot PortAventura Park

We zijn wat vroeg, dus moet even op de kamer wachten. Echter weet de receptiemedewerkers ons al te verblijden met onze pasjes, waarmee we onbeperkt toegang hebben tot het hoofdpretpark PortAventura Park. Aangezien wij ook ontbijt, lunch en diner inclusief hebben, is dat een mooi moment om in het park te gaan lunchen.

App & reserveringen

Een absolute must do tip: download de app vooraf en regel via de QR codes etc. gelijk je reserveringen voor het eten. Het werkt allemaal soms wat verwarrend met deels de hotelpas als voucher en soms via de app. Regel het dus gelijk even in één van de zithoekjes van de mooie lobby en maak vooral overal screenshots van.

Prachtige themadelen

Via de speciale ingang voor hotelgasten lopen we PortAventura Park in aan de kant van themadeel Far West. Het eerste wat opvalt is het hoge niveau van theming en de algehele sfeer die het park uitstraalt; later zou blijken dat het ene themadeel nog mooier is dan het ander. Vooral Polynesië geeft af en toe de indruk dat je er daadwerkelijk bent en niet meer in een pretpark loopt.

Vakantie Pretpark Spanje PortAventura Hotel Gezinsuitje 13

We lopen door naar Mexico en gaan zitten voor een late lunch. Lekker in de schaduw genieten we van ons eten, wat prima in orde is. Wat iets minder is: de snelheid van werken.

Operationeel niet het beste park

Want laten we gelijk met de deur in huis vallen: operationeel is het zeker niet het sterkste park. Net zoals in veel Zuid Europese pretparken gaat het alle kalmpjes aan. Bij sommige achtbanen vertrekt er één trein per zes minuten. Om je een idee te geven: Python in Efteling vertrekt er in minder dan twee minuten een trein. Stel je dus in op langzamer werkende medewerkers. Het is een cultuurverschil, mede ook door de warmte. Stel je hier dus op in vooraf (zelfs als je Quick Passes hebt aangeschaft). Hiermee hebben we eigenlijk ook het enige negatieve gehad, want vriendelijk zijn de medewerkers wel!

Ferrari Land in Spanje

Na de lunch lopen we naar Ferrari Land. Net zoals PortAventura Park en het waterpark onderdeel van het resort. Dit park opent echter altijd pas in de namiddag en is tot een uurtje of 22:00 uur open. Je hebt tijdens je verblijf één keer toegang.

Alles over Ferrari

Het is geen groot park en niet dagvullend, maar een prima aanvulling. We doen de torens waarin je omhoog wordt geschoten, ontdekken de geschiedenis het racemerk Ferrari en zitten tijdens de autootjesattractie in een mini-Ferrari. We doen de kinderachtbaan (één van de twee kinderen is geen fan van achtbanen, dus zelfs deze was geen succes voor haar) en doen bovenal de eye catcher van het park.

PortAventura World Salou

Red Force: snelste achtbaan van Europa

Red Force is namelijk één van de snelste en hoogste achtbanen ter wereld (en sowieso de snelste van Europa). Eenmaal uit het station gerold sta je klaar op de lanceerstrook die je in 5 seconden naar 180 km/u schiet. Eenmaal op topsnelheid brengt de trein je recht naar boven (112) meter, om daarna weer recht naar beneden te storten in de remmen te eindigen. Kort? Zeker. Krachtig? Meer dan dat!

Ferrari Land is dus echt een top voor thrillseekers en Ferrari-fans, maar misschien net wat minder leuk voor iemand die wars is van elke vorm van hoogte en snelheid.

Eten in PortAventura Salou

Eenmaal terug in het hotel met uitzicht op het Resort en het zwembad van het hotel, puffen we even na van de warmte voordat we in het hotel genieten van het buffet. Wij hebben hier op de laatste avond na iedere dag diner gegeten vanwege het gemak, maar je kunt ook een optie in het park reserveren.

Vakantie Pretpark Spanje PortAventura Hotel Gezinsuitje

Het uitzicht vanuit het hotel met rechts het pad naar de pretparkingang voor hotelgasten.

Dag twee ontbijten we heerlijk in het hotel. We hebben een beetje uitgeslapen en vertrekken vandaag naar Caribe Aquatic Park.

Zwemmen in Caribe Aquatic Park

Caribe Aquatic Park is als enige van de drie parken niet inbegrepen bij het verblijf. We lopen om PortAventura Park heen (via de parkeerplaats) en staan 10 minuten later voor de grote fontein van de hoofdentree van alle drie de parken.

Golfslagbaden, glijbanen & Lazy River

De Caribische sfeer zien we al vanaf buiten de poort van Caribe Aquatic Park. Eenmaal binnen snel wat spullen in een kluisje en een ligbedje zoeken (waar er aardig wat van zijn). Meerdere grote (golfslag)baden, ontzettend leuke stukken voor kinderen en peuters en heel veel glijbanen en een Lazy River kunnen op veel enthousiasme rekenen. Bij één kind vanwege de zwembaden en de glijbanen, bij de ander (die dus niet van te spannende attracties is) vanwege de zwembaden en Lazy River. Het park oogt netjes, er zijn opvallend veel lifeguards aanwezig (top!) en de beplanting en theming maken het helemaal af.

Urenlang zwemplezier

Door drukte doen wij uiteindelijk weinig glijbanen, maar het feit dat de kinderen zich uren niet hebben laten zien is tekenend voor het succes van dit bezoek. Lunchen deden we trouwens door even door te steken naar PortAventura Park, waar we gereserveerd hadden in een restaurant.

Nog meer zwembaden in PortAventura Resort Salou

Nadat rond etenstijd het waterpark sluit, was er nog niet genoeg gezwommen. Gelukkig bieden de drie (!) zwembaden in het Wild West Dorpje uitkomst, want hier kon nog tot we gingen eten later die avond gezwommen worden. We zeggen trouwens Wild West Dorpje, omdat het hotel, zwembad, bijgebouwen en straat naar het pretpark PortAventura Park dat samen vormen.

PortAventura World

PortAventua Park - het hoofdpretpark

Dag drie is aangebroken en vandaag gaan we dan eindelijk echt naar het hoofdpark. In tegenstelling tot dag 1, toen we lunch en 1 kleine attractie deden, zetten we ons schrap voor een dag aanpoten. Immers, 35 graden en van 10:00 uur tot 23:00 uur in een pretpark is buffelen. Vandaag gaan één volwassene en de 9-jarige thrillseeker voor een non stop dag, terwijl het andere duo voor een break gaat en diner in het hotel.

Achtbanen in PortAventua Park

PortAventura Park. Waar moeten we beginnen? Het is sowieso één van de mooiste pretparken van Europa met een groot aanbod attracties voor alles en iedereen. Echter beginnen we de dag met de grote achtbanen afvinken.

Een duelling houten achtbaan (Stampida) en een kleinere houten achtbaan (Tomahawk). We scheuren door de wijngaarden terwijl we naast de rails zitten in Furius Baco en overwinnen het Chinese monster Dragon Khan. Deze golden oldie draait al sinds de parkopening in 1995 mee en neemt je met ruim 100 km/h mee door 8 inversies.

Ook is in dit prachtige themadeel Shambhala te vinden. Deze ‘hypercoaster’ gaat niet over de kop, maar stuurt je met uiterste souplesse over een baan van 1.5 kilometer, met een topsnelheid van 134 km/u en een hoogte van bijna 80 meter. Hoe extreem dit ook klinkt, is dit geen ontzettend intense baan… maar wel een absolute topper met te gekke bochten, drops en heerlijke zweef-in-je-stoel-momenten. Het is ook goed om hier even credits te geven naar de ontwerper van themadeel China, wat het aangezicht is daadwerkelijk een plaatje.

Shambhala PortAventura

Ben je van de rustige achtbanen? Geen probleem, want met een mijntrein achtbaan (met drie lifthills) en een familiebaan komt iedereen aan zijn of haar trekken.

We vervolgen onze tour van de wildere attracties met vrijevaltoren Hurakan Condor: zittend of hangend in ‘staande positie’ val je bijna 90 meter naar beneden themadeel Mexico in.

Als laatste heftige attractie doen we het nieuwste paradepaardje van het park: Uncharted. De naam ken je wellicht van de games waarnaar het is gethematiseerd. In een mix van een indoor achtbaan en darkride (dus scenes en projecties) weet je niet wat je meemaakt, met een groot fungehalte tot gevolg. Bovendien is er ook aan de minder validen gedacht: d.m.v. een VR belevenis met bewegende vloer, kunnen zij ook de rit ervaren. Dit zouden meer parken moeten doen!

Genoeg te beleven voor iedereen

Eerder zeiden we al dat niet iedereen in de groep van de heftige attracties is, dus keken we ook of voor gezinnen waarin niet iedereen hoger, sneller etc. hoeft er voldoende te beleven was in de prachtige omgeving. Ons antwoord: ja, zeker!

Vakantie Pretpark Spanje PortAventura Hotel Gezinsuitje 18

Liever geen enge attracties doen? Er is ook ruim voldoende entertainment!

Waterattracties in PortAventura World

Als je denkt aan Spanje, bijna 40 graden en families, denk je natuurlijk aan verkoeling. Nou, daar is meer dan genoeg van! Met maar liefst 4 grote waterattracties (de één nog mooier aangekleed dan de ander) is een nat pak makkelijk geregeld. Zo zijn er de klassieke boomstammetjes (die door de minetrain zigzaggen), ronde bootjes in Far West en een grote splash in Polynesië.

De laatste waterattractie ligt ietwat verstopt, maar is zeker het zoeken waard. Zittend in bootjes op rails kun je met de ingebouwde waterpistolen passerende boten en het publiek nat schieten, waarbij iedereen natuurlijk ook op jouw kan schieten. Door het rustige tempo is deze ook geschikt voor ieder die geen fan is van hoogte of snelheid. Wij doen de boomstammetjes overigens na een diner op een pittoresk terras in themadeel Far West, met een ondergaande zon en een horizon gevuld met attracties in het vizier. Na deze heerlijke maaltijd was dit de perfecte attractie om even af te koelen.

PortAventura World

Themadeel voor Sesamstraat-fans

Wat is er dan nog meer voor jongere kinderen (of de volwassenen die stiekem kind zijn in een pretpark)? Wat absoluut niet mag ontbreken tijdens je rondje door het park is Sesame Street. Een heel themadeel vol met attracties voor Sesamstraat-fans van alle leeftijden. De pronkstukken zijn de grote boom in het midden en de darkride Sesame Street. Overigens is het hele park in de avond prachtig en gezellig, dus ook dit echte familiegedeelte. In de ‘shooter’ (je zit in een karretje die door scenes gaat waar je op dingen moet schieten) heb je het aan de stok met Koekiemonster en moet je op zoveel mogelijk rondvliegende koekjes schieten. Deze attractie is bij iedereen in de groep een succes!

Meer attracties voor jongere kinderen

De andere attracties voor jongere kinderen of iedereen die het graag rustiger aan doet, kun je verspreid door de prachtige themadelen vinden. Denk aan de paardjesattractie en een prachtige draaimolen in Far West, theekopjes, een mini-vrije val toren (vier meter hoog), een imposante trein (met als mooiste gedeelte het stuk langs de Chinese muur) en nog ontzettend veel meer.

Vakantie Pretpark Spanje PortAventura Hotel Gezinsuitje 15

Een unieke attractie is Temple del Fuego. Slechts één van ons vier wist vooraf wat er ging gebeuren en hield het bewust een verrassing voor de anderen. Het verhaal is simpel: je komt in een oude tempel en daar gaat natuurlijk van alles mis. De voorshow en hoofdshow werken met een acteur. Wij willen ook voor onze lezers niet te veel verklappen, dus laten we het houden op dat het er nat wordt en de attractie in vuur en vlam staat. Een ontzettend toffe ervaring, maar misschien niet helemaal geschikt voor iemand die wat schrikkerig is voor special effects.

Gigantisch veel entertainment

Wat we zeker nog willen benoemen is de gigantische hoeveelheid entertainment; we hebben een te gekke bubbel/zeepbellen-show gezien en hebben vooral veel niet gezien… omdat het zo veel is! Onze inschatting is dat er minimaal tien verschillende shows in het park zijn, los van de supergezellige avondparade.

We sluiten de lange pretparkdag af met FiestAventura aan het meer bij de hoofdingang. Projecties op schermen van water, vuurwerk, muziek en een hoop actie op het meer. Wauw! Dat is nog eens in stijl de dag eindigen. Ontzettend moe strompelen we terug naar het hotel, waar we als een roos in slaap vallen.

Vakantie Pretpark Spanje PortAventura Hotel Gezinsuitje 16

We eindigen de dag in stijl met de geweldige eindshow, direct na de gezellige parade.

De laatste dag doen we het rustig aan; we zwemmen in het hotelzwembad en pakken nog twee uurtjes PortAventura Park mee. Hierna gaan we met de huurauto door naar Barcelona. Immers is het maar een uurtje rijden.

PortAventura World Salou: voor dit pretpark wil je naar Spanje!

We gingen met vier personen naar Salou in Spanje, speciaal voor PortAventura World. Drie waren er nog nooit geweest en we hadden twee totaal verschillende kinderen bij ons. Is dit pretpark geschikt voor iedereen? Zeker! Even de langzamere operations erbuiten gelaten, klopt het plaatje compleet. Het park is sfeervol, de hotels zijn tof en de Spaanse zon doet de rest. PortAventura World voelt dan ook echt aan als een vakantiebestemming. Een aanrader!

Log In